Konszignációs raktárak a HAHN+KOLB-nál

Az elmúlt néhány évtizedben elképesztő méretű logisztikai-, informatikai- és pénzügyi fejlődésnek lehettünk tanúi.

Mind közül kiemelkednek azok az újdonságok, amik több iparág innovációit képesek magukban ötvözni. Ezek közé tartozik az ipari beszerzésben egyre népszerűbb konszignációs raktárak is, amik többféle módon képesek hozzájárulni az ipari vállalatok versenyképességének növekedéséhez.

Konszignációs raktár a gyakorlatban

  • Igényfelmérés: A konszignációs raktár kialakítását alapos igényfelmérés előzi meg. Ennek célja a termelő vállalat vagy karbantartó műhely átlagos havi szükségletének megállapítása.
  • A raktár feltöltése: A szerződés keretében a kereskedő/forgalmazó vállalja, hogy saját készletét a felhasználás helyén  mintegy kihelyezett raktárként tárolja. Ez ökölszabály szerint 1-2 havi felhasználásnak megfelelő mennyiségben, vagy egyedi megállapodás szerin történhet.
  • A termékek felhasználása: Maga a vásárlás csak abban az időpontban valósul meg, amikor a dolgozó használatba veszi a terméket.
  • A készlet feltöltése: A raktárkészletet folyamatosan ellenőrzi a kereskedő/forgalmazó és gondoskodik a szerződésben rögzített termékek akadálymentes elérhetőségéről.
  • Fizetés / elszámolás: A felek a havi leltár alapján számolnak el egymással: a nyitó- és záró leltárív közötti tételek kerülnek a számlára.

Hahn+Kolb tipp! Konszignációs raktárának hatékonyságát még tovább növelheti eszközkiadó automaták alkalmazásával. Ezek a kis helyigényű termékek villámgyors kiadását tudják  hatékonyan megoldani.

A konszignációs raktár előnyei

  • Pangó készletek megszűnése: A konszignációs raktár használatával elkerülhető a pangó termékek felesleges felhalmozódása, legyen szó túlvásárlásról vagy a lejárt szavatossági idők miatti kockázati tényezőkről.
  • Fuvarköltségek megtakarítása:  A konszignációs raktár a fuvarköltségek optimalizálásának egyik leghatékonyabb módja, hiszen havonta csupán egyszer esedékes a szállítás és általában azt is a kereskedő/forgalmazó cég vállalja magára. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthetők a beszerzéssel kapcsolatos költségek: minimalizálható az üzemanyag- és a beszerző gépjárművekkel kapcsolatos összes ráfordítás (például: lízingdíj).
  • Minimális adminisztráció: A havi több száz számla helyett csupán egyetlen elszámoló számla érkezik be, ami elképesztően felgyorsítja- és leegyszerűsíti az adminisztrációt.
  • Növeli a vásárló cég likviditását: Pénzügyi szempontból is vonzó lehetőséget kínál egy konszignációs raktár létrehozása, hiszen csak a ténylegesen felhasznált eszközöket kell megvásárolniuk a cégeknek. Ráadásul az előtervezésnek köszönhetően igen jól megbecsülhető a vállalat havi cashflow-ja, ami rendkívül széleskörű finanszírozási (vállalati hitel) vagy refinanszírozási (faktoring) megoldásokat tesz lehetővé.
  • Ipar 4.0 kompatibilitás: A konszignációs raktár működési mechanizmusa tökéletesen kombinálható a legújabb informatikai fejlesztésekkel (például: mobilapplikációk használatával, érintőképernyős kiadással, beléptető rendszerekkel, vonalkód leolvasással) és vállalatirányítási megoldásokkal, ami nagyfokú transzparenciát biztosít a vezetők számára.

Konklúzió

A konszignációs raktár kialakítása az összes fél számára megkérdőjelezhetetlen előnyökkel jár, azaz ún. „win-win” szituációt jelent a termelőüzemek, a karbantartó műhelyek, a beszerzők, a pénzügyi osztály és a kereskedők számára is.

További előny, hogy rendkívül rugalmas konstrukció, aminek a feltételei könnyűszerrel módosítható egy új projekt esetén vagy egy meglévő megrendelés módosításánál (esetleg visszamondásánál).

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a konszignáció raktárral kapcsolatban szerszámok részére, akkor keressen fel minket központi elérhetésünket a marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Munkavédelem télen