Így előzheted meg a baleseteket

33 pontos munkavédelmi ellenőrző lista

„23.387 regisztrált munkabaleset” – ezzel a szomorú statisztikával zárta hazánk a 2017-es évet. További aggodalomra ad okot, hogy a balesetek száma az elmúlt 5 évben folyamatosan növekedett.

Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy a korábbi években tapasztalható, drasztikus (akár 7-14 százalékos) növekedés üteme lassulni látszik, vagyis a munkavédelmi intézkedések és az edukációs munka eredményei kezdenek beérni.

Erre alapozva 2019-től, még a korábbinál is több erőforrást kell a megelőzésre fordítani. Csak ez segíthet abban,  hogy ne csak megállítható, hanem hosszútávon vissza is fordítható legyen a jelenlegi negatív trend.

A munkavédelmi kérdések összetettsége miatt azonban a megelőzés rendkívül nehéz feladatot jelenthet a gyakorlatban. A munkabalesetek csökkentéséhez  a Hahn+Kolb Hungária Kft. most egy 33 pontos ellenőrző listával szeretne hozzájárulni, amit saját, illetve hazai- és nemzetközi partnerei évtizedes tapasztalata alapján állított össze.

33 kérdés 6 témában, amire őszintén válaszolnia kell

Az alábbi haramichárom kérdés kiváló sorvezetőként szolgálhat a munkavédelem iránt elkötelezett cégeknek arra, hogy maximalizálhassák a megelőzés hatékonyságát és minimalizálhassák a jövőbeni munkabalesetek számát.

Azt javasoljuk, bármennyire is kellemetlen legyen egy kérdés, válaszolja meg őszintén, hiszen csúsztatással kizárólag saját magát csapja be. Amennyiben az összes kérdésre határozott igennel tud felelni, akkor joggal mondhatja el magáról, hogy mindent elkövetett a munkavédelemmel kapcsolatban.

Elköteleződés, támogatottság munkavédelem iránt

Munkavédelmi bakancsok és ellenőrző lista

  1. Elég elkötelezettek a célért a döntéshozók? A vállalatok döntéshozóit érdemben is meg kell győznie a munkavédelmi törekvések létjogosultságáról. Ebben a kérdésben közhelyekkel aligha érhet el sikert! Gondolkozzon projektekben, hiszen kizárólag így van esélye többleterőforrást és jóváhagyást szerezni az extra munkavédelmi kezdeményezésekre. Próbálja meg a vezetők szempontjait is figyelembe véve érvelni ötletei, javaslatai mellett. Ha sikerül elérnie, hogy a vezetők is motiváltak legyenek, akkor az már már majdnem sínen van a projekt.
  2. Példát mutatnak a vezetők a cégen belül? Még a lehető legszigorúbb intézkedések sem érnek egy fabatkát sem, ha azt a vezetők nem tartják be azokat, és így teljesen hiteltelenné teszik az egész munkavédelmi projektet. Szerencsére ennek az ellenkezője is igaz: ha a vezetők szigorúan betartják saját szabályaikat és példát mutatnak, az rendkívüli hitelességet kölcsönözhet a törekvéseknek.
  3. Komolyan veszik a gyakorlatokat? A kötelező tűzriadókat és egyéb helyzetgyakorlatokat érdemes nagyon komolyan venniük a szervezőknek és a munkavállalóknak is. Ezek során ugyanis számtalan olyan hiányosság vagy félreértés kerülhet a napvilágra, melyek kiküszöbölése éles helyzetben akár életet is menthet.
  4. Megköveteli a kollégáitól a megfelelő rendet és fegyelmet? Bizonyítottan nagy a korreláció a jókedv és a hatékony munkavégzés között. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a munkavállalóktól nem kellene megkövetelnie a maximális fegyelmet és rendet. Az emelkedett hangulat sohasem mehet a munkavédelmi előírások rovására.
  5. Mernek szólni a dolgozók, ha hibáznak? A rend- és fegyelem ellenére olyan munkakörnyezetet kell kialakítania, ahol a dolgozók beláthatják saját  hibáikat. Minél hamarabb derül fény ugyanis egy tévedésre, annál egyszerűbb a veszélyhelyzet, vagy anyagi kár minimalizálására. Vasszigorral azonban ez az állapot nem érhető el, csak úgy, ha valódi bizalom van a csoport tagjai között. Meg kell továbbá értetnie azt is a munkavállalókkal, hogy a „betyárbecsület” akár nagyon veszélyes munkabalesetek okozója is lehet.

Tervezés, munkavédelmi előkészületek

Munkavédelem és projektek

  1. Pontosan ismeri a törvényi előírásokat, rendeleteket és szabályokat? A munkavédelmi törvényt és a hazai Foglalkoztatási Felügyelet honlapját nem csak eseti jelleggel, hanem rendszeresen is érdemes tanulmányoznia, hogy mindig tisztában legyen a vonatkozó törvényi előírásokkal. A munkavédelmi vezetőknek ezenkívűl ismerniük kell lenniük a legújabb szakmai kihívásokat  is. Jó kiindulási alapot jelenthet a tudás frissen tartására az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség magyar nyelvű (!) honlapja vagy a Foglalkoztatás Felügyelet honlapján megtalálható összefoglalók.
  2. Van konkrét cselekvési terv baj esetére? Sajnos a prevenció és a legalaposabb felkészülés ellenére is előfordulhat, hogy súlyos munkabaleset következik be a munkavégzés során. Mivel ilyenkor minden perc számít, így nagy segítséget jelenthet a káoszban, ha konkrét cselekvési tervvel rendelkezik a szervezet. Kinek és pontosan kiket kell értesíteni munkabaleset esetén (házon belül- és kívül)? Ki felel a cselekvési terv megvalósításáért? Milyen esetekben és milyen feltételekkel folytatódhat tovább a termelés és ki adhat rá engedélyt?
  3. Minden munkavédelmi szabály létezik írásos formában is? A munkavédelemmel kapcsolatos összes intézkedést, rendeletet, jóváhagyást és szabályt is érdemes (és általában kötelező is) írásban rögzítenie. Ennek alapesetben a felelősség megállapítása a célja, de rendkívül hasznos szerepe lehet az edukáció során is, hiszen így minimális erőforrással küldhető tovább a szükséges információ az érdeklődőknek.
  4. Alaposan felmérte a munkavégzéssel kapcsolatos veszélyforrásokat? A biztonságos munkavégzés alapfeltétele, hogy a gépek, padok, állványok vagy létrák rendeltetés szerint legyenek használhatók. Minden esetben mérje fel a kockázati tényezőket és készítsen egy listát, ami a munkavégzés előtt könnyen ellenőrizhetővé teszi az eszközöket.
  5. Pontosan ismeri az iparág környezeti veszélyeit? Szintén alapfeltétel a biztonságos munkavégzésnél, hogy a munkaadó minél inkább kiküszöbölje a gyártás, vagy a  karbantartás során fellépő környezeti veszélyeket. Ide tartozik a légszennyezettség, vagy éppen az oldószeres-, mérgező- és maró hatású vegyi anyagok kockázatelemzése, valamint az ebből fakadó munkabalesetek megelőzése.
  6. Mindig figyelembe veszik az időjárási tényezőket? A munkavégzés során kiemelt kockázatot jelenthetnek az időjárással kapcsolatos kihívások is. Főleg a kültéri feladatok során kell körültekintően mérlegelnie;  melyek azok a tényezők, amik veszélyhelyzetet okozhatnak és hogyan lehet azokat a nyári- és téli munkavégzés során kiküszöbölni.
  7. Biztosított a munkavédelmi felelősök rendszeres képzése? A vezetőknek praktikusan idejük minimum 3-5 százalékát kellene azzal tölteniük, hogy frissítik szakmai tudásukat. Amennyiben nincs ilyen időkerete, akkor feltétlenül kérje meg feletteseit, hogy tervezzék be ezt is a feladatai közé. A hivatalos minősítések mellett, helyezzen hangsúlyt a kézzel fogható, gyakorlatias tapasztalat megszerzésére is. Iratkozzon fel szakmai blogok hírleveleire, fizessen elő szakmai kiadványokra és folytasson eszmecserét az Önhöz hasonló beosztású munkavédelmi szakemberekkel.

Biztonsági előírások

Munkavédelmi ellenőrző lista

  1. Rendelkezésre állnak az iparághoz szükséges legfontosabb védőeszközök? A kötelezően és a fakultatívan használt munkavédelmi eszközök iparáganként akár jelentős eltérést is mutathatnak. Nézzen pontosan utána, hogy milyen jellegű védőeszköz használata kötelező (és ajánlott) az Önök által végzett tevékenységekben, valamint azokat milyen tényezők- és minőségi paraméterek alapján érdemes kiválasztania. Gondoskodjon a védőeszközök szakszerű használatáról is, hiszen ennek hiánya esetén akár teljesen hatástalannak is bizonyulhatnak azok. A védőeszközök folyamatos ellátására kiváló alternatívát jelenthet egy eszközkiadó automata beüzemelése, amit akár konszignációs szerződés keretein belül is elérhet.
  2. Biztonságos szerszámokat használnak a munkavégzéshez? A silány, olcsó szerszámok nemcsak minőségi kérdéseket vetnek fel, hanem munkavédelmi szempontból is kockázatot jelentenek. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy kizárólag a legdrágább eszközöket szükséges megvásárolnia! Fókuszáljon inkább a megfelelő ár-érték arányú szerszámok kiválasztására és gondoskodjon azok szakszerű tárolásáról is.
  3. Kellő figyelmet fordítanak a csúszásmentesítésre? Az elcsúszás többféleképpen is veszélyt okozhat egy termelőegységben. Az üzem külső részén a téli időjárás állíthatja kihívások és balesetveszélyes szituációk elé a dolgozókat, míg a padlóra löttyenő folyadékok a benti munkavégzés során okozhatnak veszélyhelyzetet. Mindkét esetben érdemes előre felkészülni a veszélyekre és azonnal – még a takarítók kiérkezése előtt – jelezni a csúszásveszélyt (például táblákkal vagy bójákkal). Igyekezzen egyértelmű, lehetőleg színkódolt és látványos piktogramokat tartalmazó jelzéseket használni, ezeket ugyanis sokkal egyszerűbben és gyorsabban dolgozza fel az emberi agy.
  4. Mindenhol gondoskodtak a zuhanásvédelemről? A magasban végzett munka egyik legnagyobb veszélye azokon a területeken jelentkezik, ahol csak ritkán, eseti jelleggel (például időszaki ellenőrzés vagy karbantartás) tartózkodik ember. Ezért az „egyszeri alkalmakra” is biztosítson védőfelszerelést a dolgozóknak és követelje is meg annak használatát.
  5. Odafigyelnek a szúrás- és vágásvédelemre? A karbantartási időn kívül is kifizetődő odafigyelnie a gépek és berendezések épségére. Akár egy kevésbé sérült borítólemez vagy egy kiálló csavarfej is képes mély vágási sérülést okozni. Kérje meg kollégáit, hogy ha ilyet tapasztalnak, akkor sose bagatellizálják az ügyet és rögtön jelezzék a hibát a karbantartóknak..
  6. Kiemelt figyelmet kap a vegyi anyagok tárolása és mozgatása? A marú hatású, valamint tűz- és robbanásveszélyes vegyi anyagok gondos odafigyelést és a szabályok maximális betartását igénylik. Ez egy olyan munkavédelmi terület, ahol a zéró tolerancia elvét kell minden esetben alkalmaznia.
  7. Gondoskodnak a dolgozók- és járművek megfelelő láthatóságáról? Többműszakos munkarendben, téli estéken vagy éppen korlátozott látási viszonyok között akár életmentő is lehet, ha a munkavállalók, a munkagépek és a járművek megfelelően láthatók mindenki számára. Követelje tehát meg a fényvisszaverő mellények, prizmák és egyéb jelzőfények, vagy világítási eszközök használatát az üzem teljes területén.
  8. Megfelelő szempontok alapján választják ki a létrákat- és állványokat? Óriási segítséget, de egyúttal újabb munkavédelmi kockázatot is jelent a karbantartás során a létrák- és állványok használata. Többféle tényezőre is érdemes kiemelten figyelni a kiválasztásnál: fontos például, hogy minden tekintetben (csúszásveszély, zuhanásvédelem) megfeleljenek az eszközök a munkavédelmi előírásoknak. Mobilizálható eszközöknélt a megfelelő rögzítés is fontos munkavédelmi kritérium lehet (gurulásveszély, dőlésveszély).

Megfelelő munkakörnyezet

Munkavédelem fontossága

  1. Megvan a minimális komfortja a dolgozóknak? Lehetőségei szerint igyekezzen odafigyelni a dolgozók kényelmes munkavégzésére, mert ez több szempontból is kifizetődő lehet a vállalkozásnak. Egyrészt a kényelmetlen munkától hamarabb elfárad a csapat, ami a figyelmetlenség miatt nem csak veszélyes lehet, hanem jelentősen le is lassíthatja a termelést vagy növelheti a selejtek számát. Másrészt a megbecsült dolgozó sokkal jobban motiválható, ami növelheti a termelés hatékonyságát.
  2. Ügyelnek az ergonomikus munkakörnyezetre? Az egyoldalú munka jelentősen megterhelheti az izmokat és az ízületeket, ami hosszútávon akár súlyos mozgásszervi betegséghez is vezethet. Ez mindkét felet negatívan érintheti, hiszen a dolgozó a munkából kimaradva csak a bérénél alacsonyabb táppénzzel kalkulálhat, míg a munkaadót a betegszabadság okozta kiesések és többletköltségek terhelhetik. Szerencsére már számos olyan munkavédelmi eszköz létezik, ami utólagos telepítéssel is képes ergonomikus munkakörnyezetet teremteni. Jó példát jelentenek erre az álláskönnyítő munkaszőnyegek.
  3. Ügyelnek a megfelelő higiéniára? Az öltözők-, mosdók- és étkezőhelyiségek tisztasága alapvető követelmény a munkahelyen, amelynek hiánya könnyen vírusos fertőzések elterjedéséhez (hányás, hasmenés) vezethet. Követelje meg a takarító személyzettől, hogy a kollektíva közös érdekében, tartsák tisztán a helyiségeket. Várja el a munkatársaitól is az alapvető higiéniát! A beteg dolgozók fertőzéseket hurcolhatnak be, amiből akár járvány is kialakulhat. Ez figyelmetlenséghez, balesethez vagy akár jelentős termeléskieséshez is vezethet. Ügyeljen rá, hogy munkatársai betegen (ilyen már egy erős köhögés, nátha, influenza is) ne vegyék fel a munkát.
  4. Gondosan járnak el a karbantartás során? A gyártók által előírt minőségi karbantartási anyagok általában a középső-felső árkategóriába tartoznak.  A takarékosság jegyében sok helyen olcsóbbra cserélik ezeket. Az olcsó anyagok használata azonban csak első ránézésre költséghatékony megoldás. Döntő többségük ugyanis silányabb minőségű, többet kell belőlük használni és előfordulhat, hogy nem felelnek meg az egészségügyi- vagy munkavédelmi előírásoknak sem. (Olykor még a gépek megfelelő karbantartásához szükséges tulajdonságokkal sem rendelkeznek, ami könnyen meghibásodáshoz vagy munkabalesethez vezethet.) Szintén érdemes ügyelni a karbantartási terv folyamatos aktualizálására. A felelősségi körök tisztázása ugyanis nem csak a karbantartás idejét csökkenti, hanem a balesetek előfordulását is minimalizálhatja. A tervezésnél segítségül hívhatja a lean szemléletet.

Menekülés, tűzvédelem

Tűzmegelőzés

  1. Szabadon vannak tartva a menekülési útvonalak? Baj esetén kellemetlen meglepetést okozhat, ha a menekülési útvonalakat raklap, vagy gépjármű torlaszolja el. Mivel ilyen esetben minden perc életet menthet, így még ideigenesen is tiltsa meg a menekülési utak és a  vészkijáratok lezárását.
  2. Teljeskörű volt a tűzvédelmi oktatás? A tűzvédelmi oktatás kötelező elemein túl érdemes gyakorlati praktikákat is megosztani a munkatársakkal. A hatás kedvéért akár kisebb bemutatót is lehet tartani, ami jobban megmaradhat a dolgozók emlékezetében.
  3. Minden igényt kielégít a létesítményi tűzoltóság felszerelése? A létesítményi tűzoltóságokra nagyon szigorú munkavédelmi szabályok vonatkoznak, hiszen szakmai szempontból ugyanolyan szinten kell lenniük, mint a hivatásos állománynak. Ez a létesítményi tűzoltók felszerelésére is éppúgy igaz! Gondoskodjon róla, hogy a lehető legmodernebb védőfelszereléssel óvhassák a dolgozók- és a saját testi épségüket.

Belső szabályozás

Munkavédelmi belső szabályozás

  1. Kellő figyelmet fordítanak a targoncákra? A rakodásnál és raktározásnál óriási előnyt jelenthet a targoncák, hiszen segítségükkel sokkal hatékonyabbá válhat az anyagmozgatás. Mindez azonban számos veszélyt is rejt magában. A legfontosabb természetesen a gázolásveszély. Emelett a járművek könnyen megsérthetik a földön lévő elektromos kábelek és egyéb gépek szigetelő burkolatát, ami akár áramütéshez is vezethet. Azt javasoljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze a targoncák  útvonalán található gépek, kábelek, szőnyegek és útburkolati jelek állapotát.
  2. Csak vizsgázott személyek kezelik a járműveket, és a gépeket? A speciális képesítést igénylő munkafolyamatok esetében kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy a járműveket és gépeket kizárólag megfelelő jogosultsággal rendelkező és balesetvédelmi oktatásban részesült munkatársak kezelhessék. Ebben az esetben is a zéró tolerancia elvét kell alkalmaznia, vagyis semmilyen külső nyomásra (csúszás miatt morgolódó kollégák, felelőtlen vezetői utasítás) ne változtasson a fenti szabályon. Ne felejtse, hogy baleset esetén a morális és jogi felelősség is önt fogja terhelni.
  3. Kizárólag hozzáértő szakember javítja a gépeket? Az üzemben található gépek javítását  kizárólag a feladatra kiképzett szakemberrel szabad elvégeztetni, aki a megfelelő szerszámmal építi be a megfelelő minőségű alkatrészeket. Különösen fontos ez a nagy fordulatszámon dolgozó gépek esetében, ahol akár egy nem megfelelő nyomatékkal meghúzott elem is súlyos, vagy életveszélyes balesethez vezethet.
  4. Szabályozzák a mobiltelefonok használatát a veszélyes munkakörökben? Az elmúlt évtizedek során a mobiltelefonok mindennapi életünk részévé váltak. A közösségi média és az internet izgalmas világa azonban elvonhatja a figyelmet a munkavégzésről, ami könnyen balesethez vezethet. Ha még nem tették meg, akkor érdemes szabályozni írásban a cégnél történő magánjellegű mobilhasználatot a veszélyes munkakörben dolgozók részére. Ha a szünetekre korlátozza az okostelefon használatát, akkor valószínűleg a selejtek száma is erősen csökkenhet! A céges mobilhasználat azonban, akár jelentősen is képes lehet növelni a hatékonyságot! Korábbi bejegyzésünkben 5 jó érvet is felsoroltunk ezzel kapcsolatban!
  5. Korrektek és jól szabályozottak a szünetek? Természetes velejárója a üzletmenetnek, ha maximalizálni szeretné a munkaidő kihasználását. Még kifizetődőbb lehet viszont, ha nem az idő, hanem hatékonyság szempontjából közelít a kérdéshez. A hatékony munkavégzésnek azonban előfeltétele, hogy a dolgozó maximális szellemi teljesítményt legyen képes nyújtani. Ennek pedig a legjobb módja, ha a monoton munkavégzés során szüneteket kap. A túl hosszú szünet azonban teljesen kizökkenheti a dolgozót a munkából, ha viszont túl rövid a szünet, akkor rohan és kapkod a pihenőidőben, ami akár balesethez is vezethet. A szünet helyes idejére vonatkozólag nincs egzakt válasz, azt minden esetben a helyi sajátosságok figyelembevételével kell kialakítania.
  6. Szabályozott az otthoni munkavégzés kérdése? Termelő egységek esetében ugyan csak ritkán fordul elő az otthoni munkavégzés (“home offices”), ám így is fontos lehet ennek szabályozása, hiszen akár egyetlen munkabaleset vagy munkaügyi per is rossz fényt vethet a vállalati PR-ra.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a munkavédelemmel kapcsolatban, akkor keresse Görög András kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (andras.gorog@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Konszignációs raktárak a HAHN+KOLB-nálEmelőberebdezések ipari felhasználásra