munkavédelem a hegesztésben

A hegesztés világszerte az egyik legelterjedtebb ipari eljárásnak számít, ami a gyártóüzemek és karbantartóműhelyek mindennapi feladatai közé tartozik. Megbízható, kipróbált és közkedvelt technológia az oldhatatlan kötések létrehozására.

Számos előnye mellett ez egyúttal az egyik legveszélyesebb munkafázis is, aminek kockázatait nem szabad félvállról venni. A hegesztés folyamata munkavédelmi szempontból két tényező miatt is jelentős kockázattal bír:

  • Halmozódó kockázatok: A munkabaleseti statisztikákban szereplő okok döntő többsége felmerül ennél a munkafolyamatnál, azaz halmozottan jelentkeznek a veszélyforrások a hegesztés során.
  • „Mindenki ért hozzá”: Ránézésre rendkívül egyszerű feladatnak tűnik, ami persze távolról sem igaz. A tapasztalatlanságért pedig nagyon súlyos árat is fizethet az, aki elkövet egy szarvashibát.

Hat kockázati faktor

1) Alkalmatlan védőruházat: Szerencsére már csak a legritkább esetben fordul elő, hogy a hegesztők védőruházat nélkül látnak hozzá a munkavégzéshez. Ez rendkívül nagy pozitívum, aminek kialakulásáért hosszú éveken át „küzdöttek” a munkavédelmi szakemberek, azonban ez önmagában még mindig kevés. A hegesztéshez ugyanis speciális védőruházat szükséges (például: védőkesztyű), aminek típusa technológiaként is eltérő lehet. Ezek hiányában akár maradandó, vagy életveszélyes égési sérülést is szerezhet a hegesztő.

2) Gépek karbantartásának elmulasztása: A hegesztéshez használt nagy teljesítményű gépek mindegyike jelentős munkavédelmi kockázatot jelent. Esetükben életveszélyes lehet a karbantartás elmulasztása, hiszen a feledékenység könnyen áramütést, robbanást vagy tüzet okozhat. Érdemes ezért szigorúan betartani az előírt ellenőrzési- és karbantartási intervallumokat.

3) Helytelen arc- és szemvédelem: A védőruházathoz hasonlóan a védőszemüveg kiválasztásánál is figyelembe kell vennie a technológiához szükséges egyedi tényezőket és ezek alapján beszerezni a megfelelő védőeszközt. A nem megfelelő szemüveg vagy maszk akár végleges látáskárosodáshoz vagy vaksághoz is vezethet.

Megér Önnek 10 percet, egy jövőbeli munkabaleset megelőzése?

Ha igen, olvassa el 33 pontos munkavédelmi csekklistánkat, amit több száz ipari vállalat 18 év tapasztalata alapján állítottunk össze.

4) Légzésvédelem hiánya: A hegesztési eljárások során számtalan különböző mérgező gáz szabadulhat fel. Mivel ezek nagy része rövidtávon csak kisebb kellemetlenséget (köhögés, fojtó szag, stb) okoz, így a dolgozók hajlamosak megfeledkezni a légzésvédelemről. Sajnos ez hosszú távon akár súlyos tüdőbetegséghez is vezethet.

5) Elcsúszás, elbotlás: A hegesztés nagy koncentrációt igénylő folyamat, ezért a munkavégzés során még kis mértékben sem képes ügyelni a dolgozó a körülötte lévő külső veszélyekre (például: kilöttyent folyadék vagy elektromos kábel). Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a hegesztés megkezdése előtt kellőképpen felmérjük a területet és eltávolítsuk vagy megszüntessük a veszélyt jelentő tényezőket.

6) Extrém időjárás: A téli- és a nyári extrém hőmérséklet is kiemelt kockázatot jelent a hegesztés során. Kültéri munkavégzés esetén gondoskodjon arról, hogy felkészülten kezdjék a munkát a dolgozók. A nyári munkavégzés során a kiszáradás, a hőguta vagy éppen a napszúrás okozhat kellemetlen meglepetést, míg télen a megfázás vagy az abból adódó figyelmetlenség bizonyulhat veszélyesnek.

+1 tipp a hegesztéshez

A hegesztés gyakran monoton munkavégzést jelent. Lehetőségeihez képest igyekezzen ezt minél jobban mérsékelni. Tartson szüneteket, rotálja az egyes munkafázisokban dolgozó hegesztőket vagy kérje meg munkatársait, hogy óránként mozgassák át kicsit a végtagjaikat.

Ezzel nem csak a hosszú távú egészségügyi kockázatok (izom- és ízületi fájdalom, magas vérnyomás, trombózis, stb) kerülhetők el, hanem a dolgozók figyelme is javul, ami hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a munkavédelemmel kapcsolatban, akkor keresse Görög András kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (0620 412 66 49, andras.gorog@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

3D nyomtatófilament