Szakmai blogunkon már többször is osztottunk meg olyan információkat, melyek segítségével maximalizálható egy gazdálkodó szervezet hatékonysága. Korábbi bejegyzéseinkből többek között megtudhatta:

Mostani összefoglalónkban egy olyan japán módszert mutatunk be, amit a hazai gyártó- és karbantartó cégek is kiválóan alkalmazhatnak.

Dióhéjban az 5S-ről

Az 5S logikáját olyan ismert cégek alkalmazzák a gyártási eljárások kialakításánál, mint a Toyota vagy a Volkswagen. Nevét az 5 japán szónak a kezdőbetűjéről kapta, amik az 5S legfontosabb lépéseit jelölik.

Az 5S nem csak a gyártás- és karbantartás során növelheti a cégek hatékonyságát, hanem az irodák kialakításánál és egyéb munkahelyi folyamatok tervezésénél is kitűnően alkalmazható.

A módszer célkitűzése, hogy kényelmes, praktikus és biztonságos légkört teremtsen a munkavégzés során. Ezzel elősegítve az adatok, iratok, eszközök és szerszámok rendszerezését, az egyszerűséget és az átláthatóságot.

  1. Seiri: Az első lépés a munkavégzés helyszínén található irreleváns tárgyak szelektálása, vagyis a szükségtelen eszközök eltávolítása. A gyakorlatban ennek az egyik eszköze lehet az ún. „Red Tag” kártyák elhelyezése, ami a feltárt problémák jelölésére és leírására szolgál.
  2. Seiton: A nem releváns tárgyak selejtezése után a szükséges tárgyak elhelyezésére, megfelelő elrendezésére és pontos helyének megjelölésére fókuszál a módszer. A gyakorlatban ez történhet szalaggal, matricákkal vagy színekkel is.
  3. Seiso: Harmadik lépésként a szennyeződések eltávolítása, majd a munkaterület tisztán tartásának folyamata kerül meghatározásra, a szükséges higiéniai lépések megtervezésével.
  4. Seiketsu: Az első három lépés szabványosítása jelenti a következő feladatot. Ennek megfelelően a korábban kialakított célkitűzéseket mindenki számára érthető formába kell önteni és átláthatóvá kell tenni, elkerülve ezzel az esetleges félreértéseket.
  5. Shitsuke: Végső lépésként az összes szabvány ellenőrzésének és betartásának folyamatát kell megtervezni, melynek segítségével kialakítható a kívánt munkahelyi morál és fenntarthatóvá válik a rendszer.

Az 5S módszert eredetileg offline környezethez alakították ki. Szisztémája azonban némi innovációval kiválóan implementálható az online világba is. 

Gyakorlati példák az 5S-re

A módszer bevezetését számos praktikus eszköz és szerszám beszerzése segítheti. Gyártóüzemek és karbantartóegységek esetén például kiváló szolgálatot tehetnek az alábbi termékek:

  • Keményhab szivacsbetét: Egyedi méretben és színben megrendelhető keményhab szivacsbetétek segítségével rendszerezhetővé, jól átláthatóvá és könnyebben megóvhatóvá válnak a gyakran használt szerszámok. Gyorsul a munkafolyamat, csökken a selejtek száma, s ez nagymértékben hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez. Egyre többen alkalmazzák irodai fiókok rendezéséhez is. Tekintse meg videónkat az OPT-I-STORE megoldásairól! 

  • Akkumulátortöltő szekrény: A töltődő akkumulátorok többféle veszélynek vannak kitéve és akár munkabalesetek forrásai is lehetnek. A szakszerű tárolás megóvja az akkumulátorokat a sérülésektől, a lopástól, jól átláthatóvá teszi őket a töltés ideje során és csökkenti a balesetek kockázatát. (Nem bukik fel senki a földön hagyott eszközökben)
  • Szerszámos kocsi: A személyes preferenciák alapján összeállított, kerekeken guruló szerszámos kocsi rendkívül hatékonnyá képes tenni a karbantartás folyamatát. Könnyen mobilizálható, vagyis bárhol bevethető, ahol szükség van rá. Segítségével rengeteg idő (felesleges sétálás a munkapadhoz) és -emberi erőforrás (segédmunkás) is megspórolható.
  • Dokumentumrendező tábla: A digitális kor ellenére még számos olyan dokumentum maradt, aminek egyelőre fizika formában is léteznie kell. Ilyenek lehetnek a hitelesített igazolások, fizikai formában létező megrendelőlapok vagy éppen a törvény által előírt igazolások. A papíralapú dokumentumok átlátható tárolása, címkézése vagy megfelelő színkódolása pedig nagy segítség lehet a folyamatok során.
  • Tárolószekrény, nyitott tárolódobozokhoz: A gyártósorok mellett és a karbantartó állomásokon számtalan apró alkatrész tárolását kell megoldani. A gyors hozzáférhetőség pedig a hatékony munkavégzés alapvető feltétele. Kiváló megoldást jelenthet a színkódolható polisztiroldobozok csoportosítására egy kifejezetten erre kialakított, zárható és strapabíró szekrény beszerzése.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége az 5S bevezetésével kapcsolatban, akkor érdeklődjön a +36 1 371 2900 telefonszámon vagy a marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

fúrómunkruha