HAHN+KO

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk részletesebben a hegesztés témakörével. Akkor olyan apró munkahelyi hibákra igyekeztünk felhívni az olvasóink figyelmét, amelyek könnyen tönkretehetik egy hegesztő életét.

Mostani cikkünkben öt olyan munkavédelmi terméket mutatunk be, melyek nagyon jó szolgálatot tehetnek bármelyik hegesztőműhelyben.

Védőfelszerelések hegesztőknek

A hegesztés a gyártás és karbantartás egyik legalapvetőbb, egyben legfontosabb feladatai közé tartozik. Gyors, és bárhol alkalmazható ipari eljárás. Előnyei mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy az egyik legtöbb baleseti veszélyforrást is magában hordozó munka, ahol elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelések alkalmazása.

Hegesztőkesztyű és alkarvédő

Fontos a strapabíró védőkesztyű használata, ami egyaránt megvédi a hegesztőt a szikráktól, a kontakthőtől és a vágástól is. Kényelmi és munkabiztonsági szempontból is fontos, hogy a megfelelő méretű kesztyűt biztosítsa munkatársai részére, így ugyanis maximalizálható a termelés, valamint minimalizálható a balesetek és selejtek száma.

Kiváló megoldás lehet a hegesztésvédő kesztyű mellé egy bőrből készült alkarvédő alkalmazása is.

Automata hegesztősisak, fejpajzs

A fej teljes védelme is kiemelt fontossággal bír a hegesztés során. A megfelelő védelem hiánya esetén a szem begyulladhat, vagy egy elszabaduló szikra akár részleges vagy teljes vakságot is okozhat. Megfelelő fejvédő használata nélkül a bőr is átmeneti vagy végleges sérülést szenvedhet. Ipari méretekben ezért a legtöbb esetben érdemes fejpajzsban gondolkodni, ami az egész fejnek védelmet biztosít.

Ilyen például egy  automata hegesztősisak, ami magától sötétedik el a munkafázist elkezdését érzékelve.

Légzésvédelmi félálarc/álarc

A hegesztés során sajnos sok esetben tapasztalható a légzőszerveket védő munkavédelmi eszközök mellőzése, mivel ezek kártékony hatása nem olyan látványos a munkavállalók számára, mint például egy égési sérülés. Extra veszélye pedig éppen ebben rejlik! A hegesztés során felszabaduló mérgező gázok és gőzök súlyos egészségromboló hatása ugyanis sokszor már csak akkor érzékelhető, amikor a légzőszervek roncsolódása már visszafordíthatatlan. Ipari környezetben pedig mindez hatványozottan igaz, ezért követelje meg mindig a dolgozóktól a légzésvédelmi eszközök használatát.

Ajánljuk figyelmébe a mintegy 90 éves tapasztalattal rendelkező Sundström légzésvédelmi termékeit. Ezek félálarcként vagy akár sisakba integrálva is elérhetőek. Alkalmazásukhoz a munkavédelmi szaktanácsadás szinte nélkülözhetetlen. 

Hegesztő bokavédő

Egy korábbi, a munkavédelmi cipőkről szóló cikkünkből már megismerhette, milyen tényezőkre érdemes figyelni a lábbelik kiválasztásánál (orr, talp, csúszásvédelem, stb.) A hegesztéshez való munkavédelmi bakancsok esetében a korábban ismertetett tényezők köre a hővédelemmel is kibővül.

Ha teljeskörű védelmet szeretne kompromisszumok nélkül, akkor a munkavédelmi cipők mellé beszerezhet egy kifejezetten a hegesztőknek készült bokavédőt is, ami még biztonságosabbá teszi a munkafolyamatokat.

Hegesztő munkaruházat

A hegesztő kollégák esetében is igaz, hogy egy ergonomikus, jó minőségű vagy akár teljesen egyedi igényekre szabott munkaruházat nemcsak a balesetek kockázatát minimalizálja, hanem a teljesítményt, és a munkáltató iránti elkötelezettséget is növelheti.

S habár a hegesztők esetében a szigorú munkavédelmi szabályok miatt kissé kötött a választható ruhák köre, akadnak kényelmesebb és praktikusabb darabok, amiben jobb dolgozni.

 

A cikkben említett munkavédelmi ruházat mellett, további hasznos információt és termékeket talál a hegesztéssel foglalkozó 2020/21-es munkavédelmi kiadványunkban, amely „Fókuszban a hegesztés” néven tölthető le.

Szakmai kérdésekben forduljon közvetlenül Görög András andras.gorog@hahn-kolb.hu munkavédelmi szakreferens kollégánkhoz, aki készségesen válaszol a hegesztés témájában felmerült kérdésekre is!

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search