Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk az elektrosztatikus kisülés (ESD) elleni védekezés témakörével. Akkori cikkünkben

  • felhívtuk a figyelmet 3 érdekes tényre az ESD kapcsán,
  • 5+1 tippet adtunk, amit érdemes mérlegelnie az EPA (ESD-protected area) kialakítása során,
  • szóltunk az ESD elleni védekezés magas megtérülési rátájáról is, ami a gyártás minden területét figyelembe véve, akár tízszeres is lehet.

Mostani összefoglalónkban – túlhaladva az elméleti kérdéseken – két konkrét termékcsoportot szeretnénk bemutatni, amiknél kiemelten figyelmet kell fordítani az ESD-vel kapcsolatos beszerzésre.

Munkaasztalok és csomagolóállomások ESD védelme

Szakmai szempontból két kritikus pontja van a munkafolyamatok során az ESD elleni védekezésnek. A fizika szabályai és a nagy számok törvényei végett ugyanis a leginkább ott fordulhat elő elektromos kisülés (ESD), ahol

  • a legtöbb időt tölti a termék (összeszerelés közben a munkaasztalon),
  • sokat súrlódik a termék (csomagolás során fellépő forgatás).

Sőt, egyedi vagy extrém esetben akár a két veszély együttesen is fennállhat a gyártás során.

Minimalizálja az ESD kockázatait

A munkaasztalok és csomagolóállomások beszerzésénél számtalan paramétert és lehetőséget érdemes mérlegelnie, hiszen innovatív, ötletes megoldásokkal minimálisra csökkentheti az ESD okozta esetleges károk kialakulását.

Íme néhány praktikus ötlet a gyakorlatból:

  1. Ergonomikus munkaterület: Az egészségügyi kockázatok mellett az ESD okozta károk is jól csökkenthetőek ergonomikus munkakörnyezetben. Egyrészt a kényelmes munkavégzés miatt kevesebb hibát vét a figyelmesebb dolgozó, vagyis csökken a selejtek száma. Másrészt gyorsulhat a munkavégzés, ami az idő okozta kockázatot csökkenti. Minél kevesebbet tölt a munkadarab az asztalon, annál kisebb a kockázata egy végzetes ESD okozta kár kialakulásának.
  2. Műhelybútorok egyedi méretben: Akár egyedi méretű munkaasztalok, vagy csomagolóállomások beszerzésére is lehetősége van, amivel szintén javíthatja az ESD elleni védekezés hatékonyságát a gyártósoron vagy a karbantartó műhelyben. A teljesen egyedi igényekre szabott műhelybútorokkal ugyanis kiszűrhetőek a felesleges munkafolyamatok (tárolás, forgatás, csúsztatás, stb.) és így a lehető legkevesebb idő és külső behatás alatt készülhet el a termék.
  3. Flexibilis megoldások keresése: Igyekezzen olyan műhelybútorokat választani, amelyek a későbbi igényeknek is megfelelnek. Könnyen átépíthetőek vagy bővíthetőek, azaz a jövőben is képesek lehetnek biztosítani az ergonomikus, egyedi elrendezésű munkaterületeket. Nagy előnyt jelenthet, ha a választott munkaasztalnak vagy csomagolóállomásnak, minél több része módosítható.
  1. Elektromosan állítható ESD munkaasztalok: A leginnovatívabb gyártók már számos olyan megoldást is kínálnak a felhasználóknak, ahol a műhelybútorok magassága gyorsan, praktikusan és biztonságosan állítható – elektromosan. Ez egyesíti az első három pontban felsorolt előnyök mindegyikét és egy ergonomikus, egyedire szabható és könnyen megváltoztatható munkaállomást kínál a dolgozó számára.
  2. Ügyeljen az apróságokra is! Praktikusan bekapcsolható világítás, egyszerűen lefékezhető kerekek, könnyen takarítható és higiénikus felületek vagy éppen kompatibilitás – ezek nem a legfontosabb kérdések a munkaasztalok és csomagolóállomások ESD védelménél, ám egy-egy praktikus megoldás akár jelentős segítséget is jelenthet, ha jól választ.

A SIKER KULCSA: GONDOLKODJON RENDSZERBEN!

Habár az elektrosztatikus kisülés elleni védelem fontos lépését jelenti a megfelelő munkaasztalok és csomagoló állomások kiválasztása, a legfontosabb mégis annak megértése, hogy az ESD esetében egy komplett rendszerben szükséges gondolkodnia.

Egy folyamatban, ami a termék útját az első ponttól az utolsóig végig követi és megvédi a károktól. Még több információt és termékleírást talál az ESD műhelybútorokról a Gépek és üzemberendezések kiadványunk 28-30. oldalán.

Ha felkeltettük az érdeklődését a téma iránt vagy további kérdése lenne az ESD elleni védelemmel kapcsolatban, akkor keressen minket a marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen vagy a +36 1 371 2900 telefonszámon, és örömmel segítünk megoldást keresni a szakmai kihívására.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

HAHN+KOcelebi