A HAHN+KOLB Partner Portré rovata apropójából jártunk a tiszavárkonyi Gábli Szerszámgyártó Kft-nél. Gábli Zoltán, a cég tulajdonosa szívesen fogadott minket, hiszen korábban a HAHN+KOLB-nál dolgozott, és kapcsolatunk most is aktív: műszaki tanácsadónk, Balogh Ádám rendszeresen látogatja az üzemet. Beszélgettünk szakmáról, motorokról, családról és sok HAHN+KOLB-os szerszámot is lencsevégre kaptunk.

Az üzembe lépve megcsap minket az igazi gépszag; jó ide bejönni: rendezettség, jó állapotú, szép bútorok, új gépek és patinás rend fogad minket. Nincs láb alatt forgács vagy olaj, pedig a munka még nagyban folyik. Az irodában egy fából készített motor van kiemelt helyen. Jobban körülnézve észreveszünk két „HK-s” relikviát, két ünnepi „HK-s” nyakkendőt is. A polcon előkelő helyen, kézre áll a HAHN+KOLB legújabb három katalóguskötete.

Hobbiból hivatás

Gábli Zoltán, a cég tulajdonosa kalandos utat járt be cége megalapításáig. Elmondása szerint a műhelyt a motorozásnak köszönheti: már 13 évesen volt egy Simsonja, amit számára természetes módon gyerekként bütykölni kezdett, majd egyik motor hozta a másikat…, hasonló mentalitással  fejlödött a műhely is, egyik gép hozta a másikat… CNC programozó technológusként kezdte a pályát. Kilenc évet töltött termelésben, majd miután elege lett a műhely négy falából, szeretett volna világot látni, így került a kereskedelmi szférába. A HHW feloszlásakor egy testvércéghez, a HAHN+KOLB-hoz került. Így töltött több mint 10 évet a HAHN+KOLB-nál műszaki tanácsadóként. 2013-ban az első hagyományos esztergagépre (EMU 250 műszerészeszterga) egyre több munka, megrendelés érkezett, melyből mellékállásként egyéni vállalkozás született. A nagy áttörést az első CNC megmunkálóközpont jelentette 2014-ben.

„Visszahúzott a szakma. Büszke vagyok rá, hogy hitel nélkül vágtam bele a vállalkozásba.”

Német igényességgel

A weboldalon olvasható vezetői köszöntőben az áll: „Nálunk egy mikron is számít”. Ez Zoltán minden szavából érezhető. Kis mérete ellenére a cég ISO tanúsítvánnyal és minőségbiztosítással is rendelkezik. Ez nem csak vevői követelmény volt, hanem belső igény alakította – no, és a felesége! Nagy büszkeséggel meséli, hogy Erika nélkül nem biztos, hogy a cég szert tett volna ISO9001 tanúsítványra. Ő kezdeményezte és építette ki az ISO rendszert és azóta is az irodai feladatok nagy részét végzi. A cégnél tapasztalható igényességet a munkatársak az első naptól kezdve látják és át is veszik. Ez szerves része a cégkultúrának és elengedhetetlen része a munkának.

„A pontosság honnan jön? Az egyik a genetika, a másik, hogy korábban mindig német cégnél dolgoztam. A műhelyem is azért néz ki így, mert német mintára született, tudatosan lett berendezve – éjszakákat töltöttem a tervezéssel.”

Egy kis vállalkozás nagy sikerei

A profil nem korlátozható az egyedi alkatrészgyártásra, a Gábli Szerszámgyártó Kft. tevékenysége sokkal speciálisabb területen jeleskedik. Fő tevékenységét az egyedi precíziós alkatrészgyártás határozza meg, mellyel kiemelkedik a Szolnok környéki kis cégek közül. Az eddigi legnagyobb kihívást lemezprésgépek vágólapjainak komplett gyártása jelentette, melyek autókarosszéria elemek egyes részeit préselik – meséli Zoltán.

„Az igazi kihívás a precíziós alkatrészgyártás. Ez az, amit igazán szeretünk. Egyedi dugós idomszerek gyártása 50-60-as átmérőnél 2-3 mikronos pontossággal, azért az már nem kis mutatvány.”

Zoltán erre a legbüszkébb, mert mint mondja,

„ha valaki szereti a szakmát vagy a vállalkozását, akkor az bizonyos szintig neki hobbi meg játék. Egy-egy munkadarab elkészülte után, amiben benne van a rengeteg munkaóra, tudás, többféle művelet a csapat részéről, az egyik legnagyobb jutalom (az anyagi javak mellett) az alkotás öröme és szépsége. Sokszor elképzelhetetlen, hogy ezt mi csináltuk. Egy ma elkészült munkadarab öt éve elképzelhetetlennek tűnt.”

Vonzó munkahely

„Itt minden megvan A-tól Z-ig, mint a nagyoknál, csak kisebben” – folytatja Zoltán. Ez igaz a gépparkra is, hiszen a síkköszörű, a marógépek mellett még huzalszikra gépet is használnak. Az alkalmazottakra  tekintve pedig a megbecsüléssel, a közvetlen, családias környezettel akar többet nyújtani egy multinál. „Mi a nagytakarítás közben bográcsozunk az udvaron” – meséli. Segít, hogy mindig elérhető az irodában, vagy a gép mellett találja a kolléga, így „főnök” helyett mentorként tekinthet rá az ott dolgozó.

A HAHN+KOLB jelenléte a műhelyben

A jó munkához nemcsak jó géppark és szaktudás, de jó szerszám is kell. Zoltán elmeséli, hogy számára a szerszámbeszerzés szinte rituálé, s elengedhetetlen hozzá a nyomtatott katalógus. És hogy miért maradt a HAHN+KOLB termékeinél?

„A katalógust szinte csukott szemmel ott nyitom ki, ahol kell. Szeretem kézbe fogni és úgy kiválasztani a szerszámot. Tudom, hogy mi a HAHN+KOLB kínálata, és mi a konkurenciáé. Ezért vásárolok a HAHN+KOLB-nál.”

Ádám hozza az újdonságokat, és segít, ha katalóguson kívüli megoldás kell. A műhelyben minden szekrényben, minden munkaállomáson fellelhetők az ATORN, ORION márkájú szerszámok. Ezekből sokat lencsevégre is kaptunk, majd megtekintettük a gépeket.

A műhely szépségei

A műhelyt bejárva megtaláltuk a mérőszobában a HK-tól beszerzett Mahr digitális magasságmérőt, valamint egy szép, kelet-német felújított keménységmérőt is. A kis kedvenc, mondhatni kabala az első eszterga, ami a régi ütött-kopott állapotból négy éve egy teljes felújítást kapott. Különlegessége, hogy magyar típusú, az eredetileg „Kőbányai Szerszámgépgyár Budapest” felirattal ellátott  gép. A csapágyazás, szánköszörülés, villamosberendezések, fényezés, festés után Multifix késtartót is kapott  a HAHN+KOLB-tól.

A srácok és a motorok

Szerettünk volna többet megtudni a motorokról is.

„Csak az elején volt egyetlen motorom, utána mindig több, legalább kettő. Volt egy utcára, meg egy terepre. Utána egy szaladgálós robogó is. Egyik hozta a másikat. Összesen 35-40 motorom volt idáig. Abból most van hét vagy nyolc.”

A motorokat nemcsak adja-veszi, hanem egészen a vázig lecsupaszítva fel is újítja, és ami alkatrészt lehet, maga gyárt hozzá. Zoltán két motort emel ki a sok közül: egy Honda CB500T-t 76’ (lásd fotónkat), a másik, amely szét van szedve, T250 Suzuki, 72-es évjárat, 2022-re az 50. évfordulóra tervezi talpra állítani. Általában a ritka motorok érdeklik a következő mottóval: „Nálam legalább jó kezekben lesznek”. A sok motornak egyszer még egy kiállítótér vagy múzeum is szóba jöhet. A motocrossos és utcai vonalon is sok motoros baráti társaság tagja, de motorra ül az egész család is. Három kisfiával együtt motoroznak quaddal, gyerekmotorral, természetesen nem közúton, hanem elzárt pályán. Számára a közúton a motorozás közlekedés, a pályán kikapcsolódás; nem is szeretné, ha a gyerekek utcán motoroznának.

A családra térve elmondja, örülne, ha a három Gábli fiúból egy tovább vinné a vállalkozást, de számára az fontosabb, hogy a gyermekei valamilyen jól kvalifikált szakmát válasszanak.

„Tőlem fogorvos is lehet bármelyik fiam, csak jól csinálja. Ha a saját érdeklődésük alapján a műhelyben kötnének ki, annak örülnék. Rajtam nem fog múlni, én még 70 évesen is ezt szeretném csinálni.”

A Zoltánnal történő beszélgetésben gyorsan kiderült, hogy bármibe kezd, azt komolyan veszi. Számára a minőség és a komolyan-vehetőség első helyen szerepel, és nem hivalkodik azzal, amit eddig elért. Tervei közt szerepel, hogy a közeljövőben még egy munkatárssal, újabb gépekkel bővítse a vállalkozást, és hosszabb távon szeretne a legkorszerűbb gépparkkal rendelkezni, hogy még ismertebb legyen a régióban.

Utasi-Lukács Ágota, marketing

Elérhetőségek: marketing@hahn-kolb.hu, +36 1 371 2900, www.hahn-kolb.hu

Ajánlatkérés:

Social media előrhetőségeink:

LinkedIN, Youtube, Facebook, Instagram.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Festo