Munkavédelem télen

Az ősz kezdete évről-évre némi megnyugvást hoz a termelő egységek és karbantartó műhelyek életében, mivel megszűnik a nyári munkavégzés egyik legnagyobb kockázati tényezője, a kánikula.

A vezetők és a munkavédelmi munkatársak azonban mégsem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen az évszakváltással járó csapadéknövekedés és hőmérsékletcsökkenés újabb kihívások elé állítják őket; megkezdődhet a felkészülés a téli munkavégzésre.

Mai bejegyzésünkben ehhez a hetekig tartó felkészülési folyamathoz szeretnénk néhány olyan intézkedést a figyelmébe ajánlani, amik jól működnek a gyakorlatban és segítségre lehetnek a tervezés során.

Mit érdemes mérlegelnie?

  1. Hatékony csúszásmentesítés. Az első hallásra pofonegyszerű feladat a gyakorlatban sokszor feladja a leckét a döntéshozóknak. A csúszásmentesítés szakszerű megszervezése elengedhetetlen, de olykor komplikált, hiszen a tél változó intenzitásának függvényében, akár naponta is eltérő erőforrást igényelhet. Egyre több szervezet él ezért az „outsourcing” adta előnyökkel és szervezi ki a csúszásmentesítéssel kapcsolatos teendőket. A cég így fix összeggel kalkulálhat, sosem kell erőforrást elvonni a termeléstől, ráadásul a jogi felelősség nagy része is az így bevont alvállalkozóra hárul.
  2. Reagáljon azonnal a veszélyhelyzetekre! Még a potenciális veszélyhelyzetek is vezessenek azonnali a cselekvéshez. Ha például víz kerül a padlóra, akkor helyezzen ki figyelmeztető jelzéseket, hiszen abban az 1-2 percben is bekövetkezhet baleset, amíg elmegy valaki a felmosóért, vagy odaér a takarító személyzet. Sose halogassa a megoldást, hiszen hideg időben gyorsan megfagyhat a víz, amit feltakarítani is nehezebb, ráadásul a kialakuló jég  sokszorosára növeli az elcsúszás veszélyét is. Siessen, de sose kapkodjon! A kapkodásból eredő figyelmetlenség minden évszakban komoly veszélyforrás, de a havas, latyakos felületeken ez különleges veszélyt jelent. A külső munkavégzés során igyekezzen óvatosan és határozattan mozogni, s ossza meg ezt a tanácsot munkatársaival is.
  3. Válasszon megfelelő lábbelit! Kerülje el,  vagy akár tiltsa meg az edzőcipő viseletét, ami ugyan kényelmes, viszont könnyen beázik és a sima talpkialakítása miatt rendkívül csúszásveszélyes. Már a könnyített, modern kialakítású félcipők között is találhat olyat, ami egyaránt komfortos és biztonságos.
  4. Ügyeljen a lábtörlők tisztaságára! A téli időszakban óriási terhelés éri a lábtörlőket, ezért naponta akár többször is érdemes ellenőrizni állapotukat. A leghatékonyabb megoldást egy szennyfogó szőnyegrendszer telepítése jelentheti, amely szisztematikusan tisztítja meg az érkezők lábbelijét a szennyeződésektől.

Tipp: A tervezés után kialakult végleges intézkedéseket érdemes írásban is rögzítenie. Készítsen egy proaktív cselekvési tervet, ami minden érintett számára egyértelművé teszi a feladatokat. Rögzítse azt is pontosan, ki és miért felelős a delegált feladatok kapcsán, valamint kihez és milyen elérhetőségen lehet fordulni kérdés vagy baj esetén.

  1. Optimalizálja a szállító járművek sebességét és terhelését! Az emberekhez hasonlóan a szállító járművek (például: békák és targoncák) számára is potenciális veszélyt hordoz magában a csúszós útfelület. Akár jelentősen is megnőhet a járművek féktávolsága, különösen akkor, ha extrém nehéz terhet szállítanak. A hatályos munkavédelmi szabályok, a gépkönyvek és a termelőegység sajátosságait figyelembe véve, akár belső szabályokat is érdemes bevezetnie. (téli sebességkorlátozás, -maximális terhelés)
  2. Gondoskodjon a láthatóságról! Télen még a nappali munkavégzés során is előfordulhat, hogy korlátozott látási viszonyok mellett végzik a tevékenységüket a dolgozók. Fordítson tehát kiemelt figyelmet a láthatóságra, legyen szó a dolgozókról vagy járművekről.
  3. Jégmentes tetőt! A havas tető sokkal nagyobb veszélyt jelenthet, mint azt a legtöbben gondolják. Az éles jégcsapok vagy több köbméternyi hó, akár életveszélyes sérüléseket is képesek okozni. Igyekezzen minél hamarabb eltávolítani a tetőn megrekedő csapadékot.
  4. Biztosítson melegedőt a kültéri dolgozók számára! A munkavédelmi előírásokon túl is jó oka lehet arra, hogy megfelelő melegedőt alakítson ki  munkatársainak. Egy kényelmes, praktikus és meleg helyiség vagy egy forró bögre ital ugyanis a dolgozókat motiváltabbá és figyelmesebbé teheti, ami növelheti a termelés hatékonyságát és csökkenheti a munkabalesetek kockázatát.
  5. Gondoskodjon a dolgozók megfelelő öltözködéséről! A már említett kapkodás miatt, figyelmetlenségből vagy rossz megszokásból is előfordulhat, hogy nem a téli munkavégzésnek megfelelő öltözetben jelennek meg a munkavállalók. A hideg, csalóka időjárásban azonban apró veszélyek tucatjai (például: megfázás, felfázás, izmok- vagy ízületek sérülése) leselkednek a dolgozókra, ami miatt napokra vagy hetekre is kieshet egy-egy munkatárs a termelésből. Morálisan- és anyagilag is kifizetődik tehát, ha dolgozóit edukálja a réteges öltözködéssel kapcsolatban, legyen ez egyesek számára bármilyen meglepő is. Ügyeljen rá, hogy hangvétele ne legyen kioktató, mert akkor éppen az ellenkező hatást érheti el, mint szeretné.

Fontos a kétoldali kommunikáció

Hasonlóan a többi munkavédelmi kérdéshez, a téli munkavégzés során is kulcsfontosságú lehet a kétoldali kommunikáció megléte.

+1 tipp: Igyekezzen olyan munkakörnyezetet kialakítani, ahol a dolgozók egymással és a vezetőséggel is „mernek” kommunikálni a hibákról vagy veszélyhelyzetekről, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel számos munkabaleset megelőzhető lett volna a múltban.

Még többet olvasna a munkavédelemről? Ajánljuk figyelmébe korábbi cikkjeinket is!

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Konszignációs raktárak a HAHN+KOLB-nál