tolómérő

Praktikus hosszmérő-műszer, ami könnyű és pontos mérést tesz lehetővé. Így lehet röviden bemutatni a tolómérőt, ami közel három évezrede segíti a szakemberek munkáját. Ilyen hosszú múltra engednek legalábbis következtetni az ókori görög, és római hajóroncsokból felszínre hozott kezdetleges bronz tolómérők.

A tolómérők ma ismert formájukat 1851-ben nyerték el az Egyesült Államokban, ahol Joseph R. Brown első ízben látta el az eszközöket 2,54 milliméteres (0,1 inch) skálával. A köznyelvben több lenevezése is elterjedt, pl. tolómérce vagy subler.

 

tolomeroA tolómérők felépítése

Kissé meglepőnek tűnhet, de a tolómérők alapvető működési elve szinte semmit sem változott a hosszú évszázadok alatt. A sorozatos újításoknak köszönhetően azonban az eszközök pontosabbak, ellenállóbbak és praktikusabbak lettek. A tolómérők legfontosabb részei az alábbiak:

  • Belső, külső mérőpofa:, aminek segítségével beállíthatjuk a megmérni kívánt munkadarab pontos méretét.
  • Alapskála: A tolómérő felületén (testén) lévő skála. Analóg műszerek esetén a leolvasásra, digitális műszerek esetén ellenőrzésre szolgál.
  • Csúszka: A tolómérő alaptestén csúszó szerszámrész, ennek segítségével állítható be a mérőpofák közötti különbség. Digitális tolómérő esetében ezen található a folyadékkristályos kijelző is.
  • Mélységmérő rúd: Az alaptestből kicsúszó mérőrész, aminek a méretét szintén a csúszka segítségével állíthatjuk be a szerszámon.
  • Rögzítő csavar: A csúszka rögzítésére szolgáló alkatrész, aminek a beállítás után rögzíthetjük a lemérni kívánt méreteket.

 A tolómérők fajtái

A több évszázados fejlődésnek köszönhetően mára többféle tolómérő áll a felhasználók rendelkezésére. Attól függően, hogy pontosan milyen célra szeretnék használni a mérőszerszámot mérőeszközt, az alábbi szempontok szerint válogathatnak:

  • Univerzális tolómérő: Normál vagy általános feladatokra, célokra szánt általános felhasználású tolómérő, külső- és belső lyukméretek mérésére.
  • Órás tolómérő: A mozgó pofa elmozdulását egy fogaskerekes áttételen keresztül forgatott mutató felnagyítja, a mért értéket íves skálán (körskálán) lehet leolvasni.
  • Zsebtolómérő: Sokrétűen felhasználható kis méretű tolómérő, ami a gyártás- vagy a karbantartás bármelyik fázisában gyors és pontos adatokkal szolgálhat a szakembereknek. Akár digitális zsebtolómérőként is elérhető.
  • Mélységmérő tolómérő: Furatmélységek és munkadarab vállak méréséhez.
  • Speciális tolómérők: Egyéb gyártási folyamatokhoz használható speciális tolómérő típusok, mint például a horonytolómérő belső beszúrások vagy a prizmás mérőszárú tolómérő marószerszámok mérésére.

5 tényező, a tolómérők kiválasztásához

A tolómérők beszerzése során az alábbi tényezőket mindenképpen érdemes figyelembe venni:

  1. Analóg vagy digitális: Beszerzés előtt fontos tisztázni, hogy analóg vagy digitális tolómérőt szeretnénk használni a mérések elvégzésére, hiszen mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A digitális tolómérő gyorsabb leolvasást tesz lehetővé és akár adatkimenettel ellátott  változata is elérhető, ami rendkívül vonzónak hangzik, cserébe viszont könnyebben meghibásodhat és drágább is lehet az analóg típusoknál.
  2. Nóniuszosztás: A tolómérők skálázása és pontossága alapvetően határozhatja meg a választást. Érdemes olyan mértékegységű skálát választani, amivel maga az üzem dolgozik (például század milliméter), hogy elkerüljük a félreméréseket vagy hibás átváltásokat.
  3. IP védettség: Tolómérők esetén fontos kritérium, hogy a szerszám ellenálló legyen a por, a szennyeződés és a különböző folyadékok ellen, ezért érdemes az IP67 Nemzetközi Védettségjelöléssel ellátott szerszámokat előnyben részesíteni.
  4. Jó ár/érték arány: A legtöbb szerszámhoz hasonlóan a tolómérők esetében sem a vételár, hanem az ár/érték arány alapján ajánlott meghozni döntésünket.
  5. Karbantartás: A mérőműszerek esetén kiemelten fontos azok szakszerű tárolása és kalibrálása. A megvásárolt tolómérőhöz kapott műanyag tokon kívül ezért kifizetődő speciális, akár egyedi tolómérő tárolók beszerzése, amik megóvják a mérőeszközt, és hosszútávon is biztosítják annak pontosságát.

+1 tipp a pontos mérésért

A tolómérők szakszerű használatának egyik kulcskérdése, hogy minden mérésnél megbízható adatokhoz jussanak a szakemberek. Ezt a tolómérők időszakos kalibrálása biztosítja, amit a DIN862 szabvány szerint végeznek el az erre szakosodott laboratóriumok.

mérőeszközHa felkeltettük az érdeklődését vagy további információra lenne szüksége a tolómérőkkel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a hanh.kolb@hahn-kolb.hu e-mail címen vagy a +36 1 371 2900 telefonszámon. Tekintse meg akciós mérőeszközökre specializálódott kiadványunkat (Letölthető pdf formátumban), ahol a 6-8. oldalon találja meg a különböző típusú tolómérőinket, futó akcióinkban pedig még több akciós katalógus (Tesa, Mahr) elérhető.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

hahn-kolb focikupafelületi érdességmérő múszer