forgácsoló szerszámok

A menetkészítés az egyik legnépszerűbb forgácsolási eljárás világszerte. Alig találni olyan fémipari üzemet, ahol ne alkalmaznák a gyártás-, vagy a karbantartás során. A menetkészítési eljárások közül egyre nagyobb teret nyer magának a menetfúrás, amely rendkívül hatékony munkafolyamatot biztosít a cégeknek.

Mai összefoglalónkban ezzel kapcsolatban szeretnénk megosztani a legfontosabb tapasztalatokat.

Menetfúrás pro és kontra

A többi menetkészítési eljáráshoz (menetformázás, menetmarás) hasonlóan a menetfúrásnak is megvannak az előnyei, feltételei és hátrányai.

  • Előnye: A menetfúrás rendkívül hatékony menetkészítési eljárás, ami gyors és gazdaságos gyártást vagy karbantartást tesz lehetővé.
  • Feltétele: A költséghatékonyság feltétele, hogy a munkavégzésnek rendkívül precíznek kell lennie, amihez szakképzett dolgozó és kiváló minőségű szerszámok szükségesek.
  • Hátránya: Kissé komplikált folyamat. A szakmai feltételek megléte nélkül akár jelentős kár is keletkezhet. A menetfúrás ugyanis legtöbbször a gyártási folyamat végére kerül, és akár egy kisebb hiba is a selejtek számának drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Így működik a menetfúrás

A menetfúrás a gyakorlatban 3 fő lépésből áll. Az előfurat készítésből, a kúpsüllyesztésből és magából a menetfúrásból.

1. Előfurat készítése

Az előfúrás során spirálfúróval készítünk átmenő vagy zsákfuratot a munkadarabon. Ennek mérete adja majd meg a menet belső átmérőjét. Fontos, hogy a furat precíz legyen, ezért helyesen kell spirálfúrót választani.

Az alábbi videón megtekintheti, miként zajlik az előfurat-készítés folyamata.

2. Kúpsüllyesztés

A második fázis célja az előfurat készítése során keletkezett sorja eltávolítása és a későbbi menetfúrás megkönnyítése. Ez egy speciális kúpsüllyesztő szerszámmal oldható meg.

3. Menetfúrás

Ipari méretekben gépi menetfúróval végezzük el magát a menetfúrást. A megfelelő fúrófej kiválasztásán túl érdemes figyelmet szentelni a munkadarab helyes rögzítésére is.

Hasznos tippek a menetfúráshoz

A jó minőségű, és költséghatékony menetek kialakításának feltétele a menetfúráshoz használt szerszámok helyes kiválasztása és azok szakszerű használata. Ennek hiányában lassulhat a munkafolyamat, nőhet a selejtek száma vagy akár balesetveszélyes szituáció is kialakulhat.

  • Ügyeljen a menetfúró hűtésére és kenésére! A súrlódás megfelelő csökkentése alapvető követelmény a menetfúrók használata során. A furatátmérő másfélszereséig használhatunk kenőhorony nélküli szerszámot, de ez esetben is biztosítani kell a megfelelő kenést. Mélyebb furatok esetén kenőhoronnyal ellátott menetfúróval érhető csak el a kívánt mennyiség és hatékonyság. A hűtéshez – a menetfúró típusától függően – használhatunk vízzel keverhető vagy kizárólag zsír alapú kenőanyagokat is.
  • Válasszon megfelelő bevonatot! A menetfúrók bevonatának helyes kiválasztása szintén kulcsfontosságú kérdés. A bevonat lehet különböző titán ötvözet, karbon vagy egyéb speciális anyag, attól függően, hogy milyen munkadarabban (vas, nemesfém, egyéb ötvözet) szeretnénk menetet készíteni.
  • Használja ki a digitális előnyöket! A menetfúró kiválasztása során hasznos segítséget nyújthatnak a különböző szerszámválasztó szoftverek, melyek segítségével menettípus-, furattípus, menetmélység és a szerszám anyaga szerint is választhatnak a felhasználók szerszámot. Jó példa erre a Hahn + Kolb által kifejlesztett, ingyenes és magyar nyelven is elérhető Szerszámnavigátor.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a menetfúrással kapcsolatban, akkor keresse Onodi Bence kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (+36 30 378 47 95, bence.onodi@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search