menetfúró

A menetkészítés az egyik legnépszerűbb forgácsolási eljárás világszerte. Alig találni olyan fémipari műhelyt, vagy üzemet, ahol ne alkalmaznák a gyártás-, vagy a karbantartás során. A menetkészítési eljárások közül egyre nagyobb teret nyer magának a menetfúrás, amely a megfelelő szaktudással és szerszámokkal hatékony munkafolyamatot biztosít a vállatatoknak.

Mai összefoglalónkban ezzel kapcsolatban szeretnénk megosztani a legfontosabb tapasztalatokat.

Menetfúrás pro és kontra

A többi menetkészítési eljáráshoz (menetformázás, menetmarás) hasonlóan a menetfúrásnak is megvannak az előnyei, feltételei és kihívásai.

  • Előnye: A menetfúrás rendkívül hatékony menetkészítési eljárás, ami gyors és gazdaságos gyártást vagy karbantartást tesz lehetővé.
  • Feltétele: A költséghatékonyság feltétele, hogy a munkavégzésnek rendkívül precíznek kell lennie, amihez szakképzett dolgozó és kiváló minőségű szerszámok szükségesek.
  • Kihívások: Kissé komplikált folyamat. A szakmai feltételek megléte nélkül akár jelentős kár is keletkezhet. A menetfúrás ugyanis legtöbbször a gyártási folyamat végére kerül, és akár egy kisebb hiba is a selejtek számának drasztikus emelkedéséhez vezethet.

Így működik a menetfúrás

A menetfúrás a gyakorlatban 3 fő lépésből áll. Az előfurat készítésből, a kúpsüllyesztésből és magából a menetfúrásból.

1. Előfurat készítése

Az előfúrás során spirálfúróval készítünk átmenő vagy zsákfuratot a munkadarabon. Ennek mérete adja majd meg a menet belső átmérőjét. Fontos, hogy a furat precíz legyen, ezért helyesen kell spirálfúrót választani.

Az alábbi videón megtekintheti, miként zajlik az előfurat-készítés folyamata.

2. Kúpsüllyesztés

A második fázis célja az előfurat készítése során keletkezett sorja eltávolítása és a későbbi menetfúrás megkönnyítése. Ez egy speciális kúpsüllyesztő szerszámmal oldható meg.

VIDEÓ –> https://www.youtube.com/watch?v=xFcDzoDDMTA

3. Menetfúrás

Ipari méretekben gépi menetfúróval végezzük el magát a menetfúrást. A megfelelő fúrófej kiválasztásán túl érdemes figyelmet szentelni a munkadarab helyes rögzítésére is.

Hasznos tippek a menetfúráshoz

A jó minőségű, és költséghatékony menetek kialakításának feltétele a menetfúráshoz használt szerszámok helyes kiválasztása és azok szakszerű használata. Ennek hiányában lassulhat a munkafolyamat, nőhet a selejtek száma vagy akár balesetveszélyes szituáció is kialakulhat.

  • Ügyeljen a menetfúró hűtésére és kenésére! A súrlódás megfelelő csökkentése alapvető követelmény a menetfúrók használata során. A furatátmérő másfélszereséig használhatunk kenőhorony nélküli szerszámot, de ez esetben is biztosítani kell a megfelelő kenést. Mélyebb furatok esetén kenőhoronnyal ellátott menetfúróval érhető csak el a kívánt mennyiség és hatékonyság. A hűtéshez – a menetfúró típusától függően – használhatunk vízzel keverhető vagy kizárólag zsír alapú kenőanyagokat is.
  • Válasszon megfelelő bevonatot! A menetfúrók bevonatának helyes kiválasztása szintén kulcsfontosságú kérdés. A bevonat lehet különböző titán ötvözet, karbon vagy egyéb speciális anyag, attól függően, hogy milyen munkadarabban (vas, nemesfém, egyéb ötvözet) szeretnénk menetet készíteni. Webshopunkban számos nitridált bevonatú kézi menetfúrót, és gépi menetfúrókból akár több száz típusú TiAIN, TiCN, TiN, Ultra HN bevonatú szerszámot is talál.
  • Használja ki a digitális előnyöket! A menetfúró kiválasztása során hasznos segítséget nyújthatnak a különböző szerszámválasztó szoftverek, melyek segítségével menettípus-, furattípus, menetmélység és a szerszám anyaga szerint is választhatnak a felhasználók szerszámot. A HAHN+KOLB webshopjában például extra szűrőkkel szűkítheti le az Ön által keresett szerszámot, olyan extra szűrőkkel, mint a bevonat típusa, magfurat átmérő, spirálszög stb.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a menetfúrással kapcsolatban, vagy a megfelelő szerszám kihasználásával kapcsolatban, akkor keresse Onódi Bence műszaki tanácsadó kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (+36 30 378 47 95, bence.onodi@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search