Munkavédelmi cipő

Cipőt választani sohasem egyszerű. A megfelelő lábbelinek ugyanis komfortosnak, praktikusnak, tartósnak és nem utolsó sorban kiváló ár/érték arányúnak kell lennie. Különösen érvényes ez a munkavédelmi cipőkre, melyek beszerzésénél a hagyományos elvárásokon túl a balesetek megelőzésére kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Mai írásunkban a munkavédelmi cipőkkel kapcsolatban szeretnénk megosztani tapasztalatainkat, bemutatva az idevágó ISO szabványt és felhívva a figyelmet 7 fontos kiválasztási szempontra.

ISO 20345:2011

Az általános célú munkavédelmi cipőkkel szemben támasztott követelményeket az ISO 20235 szabvány szabályozza. Az egyéb, különleges kockázatok esetén pedig (pld: tűzvédelem, olvadt fém körüli- vagy láncfűrészes munkavégzés) speciális kiegészítő intézkedéseket is figyelembe kell venni a kiválasztásnál.

Ezt mérlegelje a beszerzésnél

Mindenképpen alapos ellenőrzésnek kell megelőznie a munkavédelmi lábbelik beszerzését. Pontosan definiálni kell a kockázatokat, a dolgozókra leselkedő veszélyeket, valamint a munkavédelmi cipőkkel szembeni jövőbeli elvárásokat. Ezek után lehet majd csak meghozni a végleges döntést.

Szerencsére a gyártók rendszeresen új és innovatív biztonsági megoldásokkal rukkolnak elő, ami egyrészt örvendetes, másrészt viszont egyre összetettebbé teszi a kiválasztás folyamatát. Bármelyik iparágban is dolgozik, az alábbi hét tényezőt mindenképpen érdemes mérlegelnie:

1.      Talp típusa: A cipő egyik legfontosabb része minden kétséget kizáróan a talp, aminek megfelelő kivitelezése esetén számtalan baleset megelőzhető. A megfelelően kiválasztott cipőtalp megóvhatja a munkatársát az égési- és fagyási sérülésektől, az áramütéstől vagy éppen az elcsúszástól is. De egy antisztatikus talp lehet a megoldás a szalag melletti elektromos kisülésekből fakadó selejtek minimalizálására is.

2.     Orr kialakítása: Az ipari tevékenységek döntő többségének során hasznos segítséget jelenthet a cipőbe épített orrbetét. Ez többféle sérüléstől is képes megóvni a munkatársai lábát. Mára a munkavédelmi lábbelik többféle betéttel is kaphatók attól függően, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni a munkavégzés során. A szigorúbb elvárás esetén a fémbetétes cipők jelenthetik a megoldást, míg a többi esetben műanyag betétek védhetik meg a dolgozók lábujjait a sérülésektől.

3.     Sarok jellege: Meglepő, de a munkavédelmi cipők tulajdonságát akár a sarok kiképzése is képes jelentős mértékben befolyásolni. Így például egy megfelelően kialakított energiaelnyelő sarok ergonomikussá teszi a munkavédelmi lábbelit. Emiatt kevésbé fárad el a dolgozó lába, ami egészségügyi szempontból is előnyös, ráadásul a munkavégzés hatékonyságát is növelheti. Fontos szempont lehet még a sarok kialakításnál a benzin- és olajállóság is.

4.     A láb takarása: Mára a munkavédelmi lábbelik típusai a szandáltól, egészen a magasszárú csizmákig terjedhetnek az igények és előírások függvényében. Kényelmi szempontból annál jobb egy lábbeli, minél kevésbé takarja el a lábat. Ennek ellenére a dolgozó testi épsége miatt a zéró tolerancia elvét kell követni a kiválasztás során és kizárni az összes potenciális veszélyforrást.  Érvényes ez még akkor is, ha ez némi kényelmetlenséggel jár a munkavállalók számára.

Szánjon még 10 percet munkatársainak biztonságára! Olvassa el 33 pontos munkavédelmi ellenőrző listánkat! Regisztrációmentesen és ingyenesen.

5.     A cipő anyaga: A munkavédelmi lábbeli anyaga szintén fontos kritériumként jelenik meg a beszerzés során. Például egy jó minőségű bőrből készült cipő még mostoha körülmények között is tartós lehet, hiszen strapabíró, ráadásul jól és egyszerűen ápolható. A cipő anyaga gondoskodhat továbbá a vágások- és átszúrások elleni védelemről is, melyek súlyos vagy életveszélyes sérülésekhez is vezethetnek.

6.     Csúszásvédelem: Az ipari tevékenységek során kiemelt figyelmet kell fordítani az elcsúszásokból eredő munkabalesetek megelőzésére. Ebben is óriási segítségére lehet a megfelelő munkavédelmi lábbeli megválasztása. Egyes típusokat kifejezetten a problémás területekre optimalizálnak a gyártók, például kerámia és fémfelületeken történő munkavégzésre, vagy glicerin- és ipari tisztítószerekkel szembeni csúszásvédelemhez.

7.      Víz- és nedvesség elleni védelem: A munkavédelmi cipők esetében alapvető követelményként jelenik meg a nedvesség- és a víz elleni védelem, ami könnyen megkeseríthetné a dolgozók életét (például: átázás, megfázás, diszkomfort, bőrbetegség, irritáció miatt). A kiválasztásnál feltétlenül mérlegelje, hogy milyen mértékű ellenállóságra van szüksége. Olykor megfelelő egy impregnált modell is, míg extrém esetekben akár a teljes vízállóság is követelménye lehet a biztonságos munkavégzésnek.

További érdekes cikkeket olvashat a munkavédelem témakörében, a Hahn+Kolb szakmai blogjában.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a munkavédelmi cipőkkel kapcsolatban, akkor keresse Görög András kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (0620 412 66 49, andras.gorog@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

menetfúró