légzésvédő maszk

A dolgozók egészségének megőrzése mellett – az egyértelmű etikai szempontokon túl – számos gazdasági érv szól:

  • a cégeknek meg kell felelniük a szigorú munkavédelmi előírásoknak,
  • munkabaleset esetén nemcsak a bírság, hanem a szakképzett munkavállalók kiesése is negatívan érintheti a vállalatot,
  • ha fontosnak érzik magukat a dolgozók, akkor az jelentősen növelheti az elköteleződést, csökkentve a fluktuációt és optimalizálva a jövőbeli HR költségeket.

Mindez a légzésvédelemre is igaz, ami a 2020-as járvány kitörése óta ismét reflektorfénybe került világszerte.

Hogyan válasszunk arcmaszkot?

A légzésvédelmi maszkok kiválasztásának legfontosabb szempontjai:

  • Milyen konkrét tevékenységet végeznek a munkavállalók? (iparág, gyártási, vagy karbantartási folyamat)
  • A légzőszervekre veszélyes anyagok közül mi ellen szeretnénk védekezni? (por, permet, gőz, gáz)
  • Mennyi ideig végzik a munkavállalók a tevékenységet a nap folyamán?
  • Milyen koncentrációban érintkeznek a munkafolyamat során a veszélyes anyaggal?

Légzésvédelmi szabvány

A légzésvédőkkel és részecskeszűrős félálarcokkal kapcsolatos követelmények, vizsgálatok és megjelölések az EN 149: 200112009 +A1:2009 szabványban találhatók.

Rövidítések, amivel érdemes tisztában lennie

  • R/NR: A kiegészítő szabványelőírás szerint a maszkokon kötelező feltüntetni az R (reuseable = újra felhasználható) vagy NR (non-reuseable = egyszer használatos) rövidítéseket.  „NR” jelzés esetén a maszk maximum egy műszakban, vagyis a megszokott 8 órán keresztül használható.
  • P1/FFP1, P2/FFP2 és P3/FFP3: A maszkokkal kapcsolatos szűrési osztályokat jelzik, vagyis azt, hogy a NPK-P értéke maximálisan hányszorosa lehet a megengedett koncentrációnak. Szilárd részecskék elleni védelem esetében releváns.
  • A, AX, B, E, K, CO, HG, NO, Reaktor, P: Gázok- és gőzök esetében releváns jelölések, amelyekből létezik 1, 2 és 3-as kategória is, annak függvényében, hogy mennyire hatékony a maszk. Minél magasabb ez a szám, annál hatékonyabb a légzésvédelmi eszköz.
  • TLV: A szennyezőanyag koncentrációjának azon maximális értékét mutatja, amit a dolgozó még egészségkárosodás nélkül képes a maszkkal elviselni.
  • TIL: Ez az érték megmutatja a környező atmoszféra teljes beszivárgását a munkavédelmi eszközbe.
  • NPF: A légzésvédő által biztosított névleges védelmi szint (Nominal Protection Factor)
  • APV: A reálisan várható védelmi szintet jelzi az adott munkakörülmény között.
  • D (Dolomite Test): A D jelöléssel ellátott maszkok megfelelnek az EN 149 szabvány által előírt dolomitporos tesztnek is, biztosítva így a hosszabb élettartamot és a jobb légzési komfortot a munkavállalónak.

Még 4 tipp a hatékony légzésvédelemhez

  1. Kérdezze a szakembert! A légzésvédelmi maszkok kiválasztása csak elsőre tűnik egyszerű folyamatnak. Azt javasoljuk, minden esetben kérje ki munkavédelmi szakember véleményét, mielőtt dolgozni kezdenek a kiválasztott arcmaszkban.
  2. Illeszkedési teszt: A konkrét maszk kiválasztása előtt érdemes illeszkedési tesztet végezni. A légzésvédelmi maszkok hatékonysága ugyanis nagymértékben függ attól, hogy jól illeszkednek-e a megvédendő személy arcához.
  3. Ügyeljen a tárolhatóságra! Egyes arcvédők felhasználási ideje korlátozott, erre is érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani. A P1-P3 közötti maszkok tetszőleges ideig felhasználhatóak, míg az „A” jelzéssel ellátott arcvédők 5 évig, a B, CO, ABEK jelölése ellátott termékek 4 évig, az egyéb jelzéssel ellátott maszkok pedig 3 évig tárolhatóak.
  4. Arcszőrzet nélkül hatásosabb: A légzésvédelmi termékek hatékonyságát negatívan befolyásolhatja a dús arcszőrzet, amit a biztonság érdekében érdemes levágni vagy minimalizálni a dolgozóknak.

A következő bejegyzésünkben kitérünk a 2020-as  COVID19 vírus elleni védekezésre, valamint az egyszer használatos védelmi eszközök helyes használatára!

Ha felkeltettük az érdeklődését a téma iránt vagy további kérdése lenne a légzésvédelmi termékekkel kapcsolatban, akkor írjon nekünk a marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen. A  légzésvédelmi maszkok elérhetőségéről hírlevelünkön keresztül folyamatosan tájékoztatjuk partnereinket! Iratkozzon fel most http://bit.ly/print_hírlevél, valamint kérjen értesítést blogoldalunkon!

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

melyik maszkot válasszuk