Az alkatrészek minél pontosabb legyártása elengedhetetlen a végtermékek sikeres elkészítéséhez. Egy-egy hibás darab jelentős károkat okozhat az értékesítésben és a vállalati folyamatokban. A minőségbiztosítással foglalkozó szakemberek ezért kiemelt fontossággal kezelik a megmunkált darabok ellenőrzését. A legyártott megrendelések minőség-ellenőrzésének egyik legjobb módja a koordinátamérő gépes vizsgálat.

A napjainkban is széles körben alkalmazott koordinátamérő gépeket még az 1900-as években fejlesztették ki az Egyesül Államokban, kielégítve az olyan óriás cégek igényeit, mint a GM, a Boeing vagy az IBM. Russ Shelton cégét, a Shelton Meteorologyt tartják az első mai értelemben is használatos koordinátamérők megalkotójának, mivel gépeinek összeállítása során olyan technikai újdonságokat alkalmazott, mint a gránitasztal és a légcsapágy, amelyek a későbbi modern mérőgépek alapvető építőelemeivé váltak. A koordinátamérők történetében azonban az igazán nagy áttörést az informatika forradalma hozta meg. A folyamatosan fejlődő mérőprogramok egyre pontosabb mérést tettek lehetővé. Mára a számítógépes rendszerek szerves részét képezik a koordinátamérő gépeknek.

A koordinátamérők alkalmazása igen széles skálán mozog, de az elsődleges cél a minőség-ellenőrzés. A berendezések olyan pontos mérést tesznek lehetővé komplikált alakzatú termékek esetén is, amelyre más mérőeszközök nem alkalmasak. De nemcsak a bonyolult geometriák követelik meg a koordinátamérő gépek alkalmazását, hanem a vásárló is, aki a termék kiváló minőségéről mérési adatokkal kíván megbizonyosodni, és elvárja a gyártó vállalattól, hogy ezeket az eredményeket megossza vele. A koordinátamérők helyes gyártási felhasználása csökkentheti a selejtes termékek számát, ezzel hozzájárul a termelékenység növekedéséhez.

Középpontban a gyártói igények

Az Atorn termékfejlesztőire jellemző, hogy a gyártók igényeit helyezik mindig a középpontba egy-egy új termék kidolgozásakor. A mérnökök törekednek rá, hogy a termék egyszerű felhasználást, ergonomikus munkavégzést és intuitív kezelhetőséget tegyen lehetővé.

Az új Atorn Easy 3D koordinátamérő gép is ennek a fejlesztési elvnek a jegyében született meg. A 3D-koordinátamérő koncepciója, hogy a termelés vagy a megmunkálóközpontok közelében direkt módon a gyártásba lehessen integrálni, és olyan alkalmazási területekhez legyen ideális, ahol standard geometriai tulajdonságokat kell mérni, mint átmérő, szög, horony, kúp, hengeresség, golyóalak, távolság, párhuzamosság, egyenesség, körforma, szimmetria és sok hasonló alak jellegzetességei. Tulajdonságaival első körben azon szakemberek számára nyújt hatalmas segítséget, akik marással, fúrással, süllyesztéssel és erodálással foglalkoznak. Jelentős előnyökhöz juttatja azokat a felhasználókat is, akik korábban 1D-s/2D-s mérőeszközöket használtak, de a mérési folyamatot szeretnék teljesen automatizálni. Előszeretettel használják az Atorn mérőgépét különféle mérőlaborokban, ahol nincs szükség nagy értékű és nagy pontosságú eszközökre. Sokan választják a gépet, hogy a mért alkatrészeket dokumentálni és digitalizálni tudják.

Sokrétű előnyök

A kiváló ár-érték arány mellett az Atorn új mérőgépe rengeteg előnyhöz juttatja a felhasználóját. Legfőbb értéke, hogy a standard geometriájú elemeket könnyen és egyszerűen meg lehet mérni. Az intuitív használatot lehetővé tevő Metlogix M3 szoftver használatát 16ʺ-os érintőképernyővel ellátott számítógép teszi játszi könnyedségűvé. A tengelyek és a tapintófej mozgatását egy kényelmes és ergonomikusan kezelhető joystick segíti. Az eszköz a tengelyek mozgatásához nagy nyomású levegőt nem igénylő rendszert használ, ezáltal a termelés közelében bárhova könnyen beilleszthető. A gépváz kialakítása üzemen belül is könnyen mozgathatóvá teszi a mérőt, amelynek helye targoncával vagy békás emelővel könnyen változtatható. Mozgatás után viszont kiemelt figyelmet kell fordítani a gép márványlapjának tökéletes vízszintbe való visszaállítására, különben a mérési értékek torzulhatnak.

Szoftver a lelke mindennek

A modern szoftvert egy kézmozdulatokra optimalizált érintőképernyővel lehet kezelni, ezáltal minden funkció könnyedén, egy mozdulattal elérhető. A részletek megjelenítése, a nagyítás és a forgatás érintéssel még egyszerűbben elvégezhető. A gép működéséért az optikai mérés területéről világszerte ismert Metlogix M3 szoftver felel.

A program elősegíti a standard formák gyors mérését, és a teach-in menü lehetővé teszi az egyszerűbb mérési programok létrehozását programozói ismeretek nélkül is. Az egyszerű és intuitív kezelőfelülethez könnyen áttekinthető menürendszer párosul. A gép egyik kiemelkedő funkciója az optimális tapintásszám meghatározásának lehetősége, amelynek köszönhetően az elemet a szokásosnál kevesebb, a szükségesnél nem több tapintási pontból méri le. A kört például három pont kijelölésével meg tudja mérni az eszköz. A tapintási pontok kijelölése funkcióval a kívánt helyek szabadon kiválaszthatók.

Az eszközzel könnyedén létre lehet hozni aktuális mérési jegyzőkönyveket. A szoftver segít a DIN/ISO szerinti tűrések ellenőrzésében és statisztikák készítésében, és áttekinthetően prezentálja a korábban mért eredményeket, amelyek egy kattintással exportálhatók CSV-, TXT- vagy DXF-formátumba.

A gép „teste”

A gép alsó vázát egy robusztus szekrény képezi, amelynek talpait a környezeti vibrációk csökkentésére passzív rezgéscsillapító mechanizmussal látták el. Ezen helyezkedik el a 920 mm×970 mm-es gránitból készült mérőfelület és a kétoszlopos, DC-szervomotorral hajtott mérőtengelyek. A szervomotor lehetővé teszi, hogy az eszközt a termelésen belül közvetlenül a munkaállomások mellé helyezzék el, emellett kiváló precizitást biztosít a lineáris mozgási folyamatokhoz. A gép saját tömege 400 kg, míg a terhelhetősége 120 kg. A mérési tartomány az x, y és z tengely mentén 400, 450, illetve 350 mm.

A TP20-as tapintómodult egy mágneskuplunggal szerelték fel, így a tapintófejeket könnyedén lehet cserélni az eszközön. A mérőgép nem igényel újrakalibrálást minden egyes tapintófejcsere után. Az eszközhöz könnyen illeszthető valamennyi TP20-as modullal kompatibilis fej. Az alap tapintófej egy Renishaw gyártmányú, gömb- és forgatócsuklóval ellátott MH-20I, amellyel 168 pozíciót lehet felvenni 15°-os lépésekben.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search