A szőnyegkészítés egyike a legrégebben kialakult kézműves mesterségeknek. Eredete bőven az időszámításunk előtti, ókori időkbe nyúlik vissza, hiszen már több mint 2500 éve is készítettek szőnyegeket. Napjainkban a szőnyegek szerepe azonban jóval túlmutat a korábbi kényelmes, praktikus és látványos lakáskiegészítő funkción. Az elmúlt 25 évszázad folyamatos feldolgozóipari- és technológiai fejlődésének köszönhetően ugyanis mára a szőnyegek egészségügyi-, balesetvédelmi- és munkavédelmi szerepet is betöltenek.

Ennek a bejegyzésnek a keretein belül ezeket a speciális felhasználási területek mutatjuk be.

Így növelik a hatékonyságot a munkaszőnyegek

  1. Kényelmessé teszik a munkát, ezért a dolgozó kevésbé fárad el a napi munkavégzés során. Ez gyorsabb és precízebb munkavégzést tesz lehetővé, ami növeli a termelés hatékonyságát és csökkenti a figyelmetlenségből adódó munkahelyi balesetek előfordulását.
  2. Ergonomikus kialakításuknak köszönhetően megvédik a dolgozókat a folyamatos, egyoldalú terheléstől, ami akár ízületi gyulladást vagy rosszabb esetben gerincferdülést is okozhatna.

Hol alkalmazhatóak a munkaszőnyegek?

A munkaszőnyegek felhasználási területe igen sokrétű, ezért annak kiválasztásánál érdemes szakértő segítségét kérni, aki felméri a személyes igényeket és segít rátalálni a megfelelő megoldásra. A munkaszőnyegek leggyakoribb felhasználási területei:

  • Munkaszőnyeg általános ipari felhasználásra: Multifunkcionális felhasználást lehetővé tevő munkaszőnyeg, ami kiváló megoldást jelenthet az álló- és járómunkát igénylő összeszerelő gépek, asztalok vagy munkaállomások biztonságosabbá és kényelmesebbé tételében. Ára nagyon versenyképes, viszont az agresszív külső hatások (teherhordó eszközök) és a speciális vegyianyagok (olaj, sav, zsír, benzin, hűtőfolyadék) könnyen kárt tehetnek benne.
  • Csúszásgátló munkaszőnyeg: Strapabíró csúszásmentesítő munkaszőnyeg álló- és járómunkához. Alkalmazásával elkerülhetővé válnak az elcsúszásból adódó munkahelyi balesetek. Ellenáll az olajnak, a zsírnak és a benzinnek is, ezért nagyon széles körű felhasználást tesz lehetővé.
  • Tűzvédelmi munkaszőnyeg: Speciális kialakítású tűzálló munkaszőnyeg, ami megakadályozza, hogy a szikrák lángra lobbanjanak a felületén. Kiváló és felelősségteljes választás fémipari megmunkálást végző üzemekbe. (például: hegesztőcsarnokokba)
  • Higéniai munkaszőnyeg: Nagyüzemi konyhákba, hús- és halfeldolgozó üzemekbe, valamint vágóhídi munkavégzéshez használható munkavédelmi szőnyeg, ami csúszásgátlással is ellátott és a szigorú élelmiszeripari szabványoknak (HACCP) is megfelel.
  • Antisztatikus munkaszőnyeg: Elektronikai berendezéseket összeszerelő üzemekbe ajánlott speciális munkaszőnyeg, mely a statikus feltöltődést akadályozza meg. Alkalmazásával jelentősen csökkenthető a gyártási folyamatban kialakult selejtek száma és sokkal biztonságosabbá tehetők a tűz- és robbanásveszélyes munkaterületek.
  • Logózott munkaszőnyegek: A legtöbb típus akár egyedi látványtervek szerint is legyártható, hogy teljesen beleilleszthető legyen a termelő vállalat profiljába.

Így válasszon munkaszőnyeget

Az előnyös tulajdonságok és a felhasználási területek mellett fontos mérlegelni a minőséget és a vételárat is a munkaszőnyegek kiválasztásánál. A korábbi bejegyzésekhez hasonlóan ebben ez esetben is azt javasoljuk Önnek, hogy ne csupán az ár, vagy a márkanév alapján, hanem a költséghatékonyság mérlegelésével hozza meg a végső döntését.

A Hahn+Kolb Hungária tapasztalatai szerint jó példát jelentenek az Ergolastec munkaszőnyegek, melyek szinte az összes felmerülő problémára képesek megoldást nyújtani.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a munkaszőnyegekkel kapcsolatban, akkor keresse Görög András kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (0620 412 66 49, andras.gorog@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Szerszámos kocsi egy hatékony társ