„Egy cél mind felett.” – talán e tolkieni idézettel lehetne a legfrappánsabban kifejezni a termelőegységek és karbantartó műhelyek legfontosabb törekvését a munkabalesetek minimalizálására.

Korábbi bejegyzésünkben már olvashatott 5+1 olyan intézkedésről, amivel súlyos munkabaleseteket előzhet meg, vagy akár egy munkavállaló életét is megmentheti. Tovább folytatva a korábbi felsorolást, most olyan tényezőket szeretnénk a figyelmébe ajánlani, amelyekre csak ritkábban gondol az ember, ám kulcsfontosságú szerepük lehet a prevencióban:

  1. Mérlegelje az időjárási tényezőt: A termelés- és az egyes munkafázisok tervezése során vegye figyelembe az orvosmeteorológiai tényezőket is, amelyek nagymértékben befolyásolhatják a dolgozók napi teljesítőképességét és viselkedését. Hőségben gondoskodjon megfelelő védőitalról, hiszen a dehidratáció negatívan hat a szellemi teljesítőképességre és figyelmetlenséget okozhat. Hidegben – főleg kültéri munka esetén – fordítson kiemelt figyelmet a munkavállalók meghűlés elleni védelmére. Ne az év legszélsőségesebb napjaiban akarjon rekordteljesítményt elérni, mert ez felesleges frusztrációhoz vezet, ami pedig kapkodást, figyelmetlenséget, végül munkabalesetet okozhat.
  2. Követelje meg a rendet: Terjedjen ez ki minden munkafázisra.  A rendetlenség sokkal több munkabaleset forrása lehet, mint azt gondolhatá. A kifolyt, ám fel nem takarított folyadékokon könnyen elcsúszhat egy dolgozó, az eldobott papírdarabok pedig egy forró tárgyhoz érve egy szempillantás alatt tüzet okozhatnak, míg egy kósza raklap eltakarhatja a biztonsági jelzéseket.
  3. A munkavédelemben nincs betyárbecsület: Hozza határozottan az összes dolgozó tudomására, hogy a munkavédelmi kérdésekben nem létezik „betyárbecsület”. Biztosítson támogatást és diszkréciót minden olyan dolgozó számára, aki a többiek által eltitkolt hiányosságra vagy hanyagságra kívánja felhívni a figyelmet. Tudatosítsa a munkavállalókban, hogy e szigorú intézkedések talán éppen az ő életüket menthetik majd meg a jövőben.
  4. Vegye komolyan az evakuálási tervet, és -gyakorlatot: Az üzemekben és gyártóegységekben időszakosan megrendezésre kerülő tűzvédelmi riadókat nem szeretik a dolgozók. A legtöbben mindezt szükséges rosszként élik meg, ami csak felforgatja a munkanapjukat. A próbariadók alkalmával elsajátított készségek és ismeretek azonban valós körülmények között valóban életet menthetnek, ezért követelje meg minden résztvevőtől, hogy vegye komolyan a szimulációt. Később, a riadó után, beszéljék meg az esetleges hibákat és próbáljanak meg tanulni belőlük.
  5. Figyeljen az emberek lelki állapotára: Az ember napjainkban az egyik legfontosabb erőforrásává vált a vállalatok számára. Ezzel egyidejűleg azonban még mindig az egyik legkomplikáltabb erőforrás is, hiszen a számok és statisztikák mögött valódi érző lények vannak. Ők a katartikus örömtől a családi tragédiákig bármit átélhetnek, mielőtt felveszik a munkát. Ezek közül pedig mindkettő figyelmetlenséghez vezethet, nem beszélve az alkoholos állapotról vagy a gyógyszerek- és tudatmódosító szerek mellékhatásairól. Ha egy dolgozó furcsán viselkedik, azonnal járjon utána az oknak, mielőtt még túl késő lenne.
  6. Maradjon ember a nehéz szituációkban is: Bármilyen súlyos szabályt is szeg meg vagy bármennyire extrémen viselkedik egy dolgozó (például: hazudik vagy fedezi egy társát, illuminált állapotban érkezik, esetleg sírógörcsöt kap munka közben) legyen vele türelmes, hiszen nem tudhatja milyen alapprobléma váltotta ki mindezt belőle. Legyen megértő, de azonnal függessze fel a munkából és értesse meg vele, hogy a vállalat összes dolgozójának a biztonság a legfőbb érdeke.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search