fúvóka

Tiszta színek, cseppmentes- és többanyagú nyomtatás – ezt a minőséget kell produkálniuk a 3D nyomtatóknak, hogy versenyképes alternatívát nyújtsanak 2020-ban az ipari felhasználóknak.

A 3D nyomtatók gyártói már a kezdetektől óriási hangsúlyt fektettek a különböző nyomtatófej- és fúvókarendszerek fejlesztésére, hiszen ezek segítségével ölthetnek csak testet a filamentekből a munkadarabok.

3D fúvóka

A technológia olyan rohamos ütemben fejlődik, hogy a legmodernebb nyomtatók esetében már automatizált két- vagy négyfúvókás rendszerek gondoskodnak a minőségről.

Jó példa erre a HAHN+KOLB Multec Mulitrap 3D nyomtató szériája által használt Multex2Move (kétfúvókás) és Multex4Move (négyfúvókás) nyomtatófej-rendszer, amely 2017-ben elnyerte a “Produktionstechnik & Maschinenbau” kategória ipari díját a Rapid.Tech neves ipari vásáron, Erfurtban.

Így működnek a többfúvókás nyomtatófejek

  1. Aktív fúvóka: A nyomtatási folyamat során értelemszerűen mindig csak az egyik fúvóka aktív. Ezen keresztül áramlik ki a 3D nyomtatóból az éppen használt filament megolvasztott anyaga.
  2. Passzív fúvóka: A használatban nem lévő (1 vagy 3) passzív fúvóka egy forgótárcsás szilikon párnán helyezkedik el, aminek feladata a csepegés megakadályozása.
  3. A filamentek cseréje: A nyomtatási részfeladat elvégzése után az aktív fúvóka inaktívvá válik, a rendszer újrapozícionálja a tárcsanyílást, és az inaktív fúvóka visszahúzódik. Ezután a következő feladat elvégzéséhez szükséges fúvóka aktiválódik.

A fúvókák eltérő méretűek, hiszen a kisebb fúvókák gondoskodnak az akár 0,02 mm pontosságú finom struktúrákról, míg a nagyobb fúvókák a töltőanyagok és a durva szerkezetű mintamodellek nyomtatásáért felelősek.

A többfúvókás nyomtatófejek előnyei

  • Precíziós, költséghatékony nyomtatás, akár négy különböző méretű fúvókával.
  • Rendkívül tiszta szín- és anyag-szétválasztás, rövid idő alatt kinyomtatható, kiváló minőségű munkadarabok.
  • Csöpögésmentes fúvókák és a megfelelő kenés biztosítása a forgótárcsás szilikon párnák segítségével.

A nyomtatóágy-szintezés jelentősége

Additív eljárás lévén precíz 3D nyomtatásról kizárólag abban az esetben beszélhetünk, ha az egymásra helyezett rétegek párhuzamos rétegstruktúrát alkotnak a kinyomtatott munkadarabban.

Ennek eléréséhez kiemelt figyelmet kell fordítani a fúvókák és a nyomtatóágy közötti párhuzamosság megteremtésére, amit a legmodernebb 3D nyomtatók esetében folyamatos webkamerás kontrollal és automata nyomtatóágy-szintezéssel oldottak meg a fejlesztők.

Tippek a 3D fúvókákhoz és nyomtatófejekhez

  • Végezzen rendszeres karbantartást! Az ipari 3D nyomtatás során a fúvókák és a nyomtatófejek rendkívül nagy terhelést kapnak, ezért a szakszerű használat mellett érdemes pontosan betartani a gyártók által javasolt karbantartási intervallumokat. Ennek hiányában gyorsabban meghibásodnak vagy akár tönkre is mehetnek a drága alkatrészek, elveszhet a gyári garancia és erősen romolhat a gyártás minősége is.
  • Használjon minőségi filamenteket! A legtöbb 3D nyomtatómárka és filament kompatibilis egymással. Ennek ellenére érdemes a gyártók saját, magasabb minőségű filamentjeit használni, hiszen a fúvókák ezekre lettek a fejlesztés során optimalizálva.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a 3D nyomtatókkal kapcsolatban, akkor keresse Szűcs Zoltán kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére.  zoltan.szucs@hahn-kolb.hu) Tovább termékeinkhez és kiadványainkhoz!

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

beszerzésIpari 3D nyomtatás