3D nyomtatás

A 3D nyomtatásról szóló cikksorozatunk korábbi részeiből már számos érdekes szakmai információt ismerhetett meg az additív gyártási eljárások technológiájáról és annak folyamatairól. Egyebek mellett szó esett arról: 

Sorozatunk újabb részében még öt kulisszatitokra hívjuk fel a figyelmét a 3D nyomtatással kapcsolatban. Apró részletekre, melyek első hallásra talán jelentéktelennek tűnnek, a minőségi és költséghatékony gyártáshoz azonban elengedhetetlenek.

A példákat a HAHN+KOLB által is forgalmazott Multitrap 3D nyomtatók specifikációi alapján állítottuk össze. (Amit működés közben is bemutattunk az érdeklődőknek a Mach-Tech kiállításon.)

Érdekességek a 3D nyomtatás világából

  1.  Webkamerás ellenőrzés: A 3D nyomtatás folyamatát az ipari nyomtatók esetében már modern informatikai eszközök ellenőrzik. Minőségi probléma, meghibásodás vagy az alapanyagok kifogyása esetén automatikusan megállítják a gyártást és azonnal értesítik a kezelő személyzetet. Egyes 3D nyomtatók esetében saját applikációt tölthetnek le a felhasználók, ami praktikus és hasznos funkciókat kínál.
  2. Intelligens filamentkezelés: Az ipari 3D nyomtatók tárolórekeszeibe akár 10 tekercs filament is bekészíthető. Ez jelentős előnyt biztosít a folyamatos nyomtatásnál, hiszen így kevesebbszer kell utántölteni a nyomtatót. Ez különösen előnyös akkor, ha többféle filamentet kell használnia a nyomtatás során. A filamenteket a nyomtatók akár elő is tudják melegíteni, hogy a tekercsek váltása során minimálisra csökkenhessen az átállási idő. Ha a 3D nyomtató elhasználta a filamenteket, akkor automatikusan leáll és jelez. A filamenteknél létezik vízben oldódó támasztó nyomtatószál (lásd borítókép), amely támasztó struktúraként funkciónál, majd nyomtatás után könnyedén eltávolítható.
  3. Szoftver- és hardver kérdések: A nyomtatás paramétereinek beállítását és a folyamat ellenőrzését a legmodernebb ipari értinőképernyők segítik, 15-19” méretben. A számítógépes felület Windows alapú, így kezelése bárki számára könnyen elsajátítható. A nyomtatáshoz használt Simplify3D szoftver fejlesztésénél is fontos prioritást jelentett az egyszerűség és az átláthatóság.
  4. Alumínium készülékház: A nyomtatók készülékháza kiváló minőségű alumíniumból készül. Ez stabil működést, viszonylag könnyű szállítást és kiváló állagmegőrzést biztosít a készülékek számára. A készülékház váza alumíniumprofilokból épül fel, melyek a legszigorúbb német szabványok alapján készültek és akár külön-külön is cserélhetők egy esetleges sérülés esetén.
  5. Nyílt, kompatibilis rendszerek: A 3D nyomtatáshoz kapcsolódó innovációk fejlesztésének költségei rendkívül magasak, ezért a technológiai újítások részleteit a gépgyártók üzleti titokként kezelik. A technológia úttörői azonban gondosan ügyelnek a terület standardizálására. A nyomtatási- és karbantartás anyagok, valamint eszközök döntő többsége kompatibilis egymással, hogy a technológia elterjedése és fejlődése zavartalanul biztosított legyen.

Ha már az érdekességeknél tartunk, nézzétek meg ezt a videót!

+1 tipp a 3D nyomtatáshoz

Nyílt titokká kezd válni a hazai iparban is, hogy sokkal több gyártó használ és kísérletezik már a 3D nyomtatók gyártási folyamatba integrálásával, mint azt a legtöbben gondolják. 

Ennek oka, hogy akik elsők között tudják megvalósítani a valódi integrációt, azok óriási előnyhöz juthatnak a versenytársakhoz képest.

Ha releváns Önnek a 3D nyomtatás, akkor azt javasoljuk minél hamarabb kezdjen el ismerkedni a technológiával. Számtalan ingyenes információt és tapasztalatot tudunk Önnel megosztani az eddigi eredményeinkkel kapcsolatban.

Jobban hinne a saját szemének?

Igény szerint – előre egyeztetett időpontban – akár működés közben is megtekintheti a 3D Multitrap nyomtatónkat.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a 3D nyomtatókkal kapcsolatban, akkor keresse Szűcs Zoltán kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (zoltan.szucs@hahn-kolb.huTovább termékeinkhez és kiadványainkhoz!

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Ipari 3D nyomtatásflott