beszerzésA 20. század egyik kulcsfontosságú szempontjaként tekintettek a beszerzők a diverzifikációra. A folyamat során a gyártócégek széles beszállítói portfóliót építettek ki maguk köré, aminek köszönhetően:

  • árverseny alakult ki a beszállítók között, erősítve ezzel a cégek alkupozícióját,
  • több forrásból szerezhették be a termékeket és a szolgáltatásokat.

A rendszerváltás óta hódító gondolkodásmód előnyei mellett azonban egyre több beszerző tapasztalja meg a diverzifikáció hátrányait is, ezért új szemlélet kezdett el terjedni a hazai szakemberek körében.

Fókuszban a hatékonyság

Az elmúlt tíz évben olyan mértékű minőségi javulás történt a magyarországi gyártócégeknél, aminek köszönhetően világszínvonalú gyártás és fejlesztés valósul ma meg hazánkban.

A minőségnövekedés egyik legfontosabb kritériuma az volt, hogy a cégek vezetői és munkatársai az egysíkú ár alapú gondolkodásmód helyett elsajátítsák az ár/érték alapú szemléletet, vagyis hogy a hatékonyságra fókuszáljanak a projektek során.

“Single sourcing” a hatékony beszerzésért

A diverzifikáció hátrányai bárki számára nyilvánvalóvá válnak, aki holisztikusan kezdi el mérlegelni a beszerzési folyamatok lépéseit és képes továbblátni a termékek és szolgáltatások puszta árán, tehát kalkulál a közvetett vagy járulékos költségekkel is.

A valódi hatékonyságot egy single sourcing rendszer bevezetése jelentheti a beszerzők számára, ahol a beszállító nemcsak értékesíti a termékeket, hanem gyártói igényekre szabott komplex megoldást nyújt a teljesítés során.

A vevő így szoftveres, logisztikai, és finanszírozási megoldásokkal kibővített, kész rendszerhez fér hozzá, ahol minden igényét egy beszállító szolgálja ki.

7 érv a single sourcing mellett

A hagyományos, diverzifikált beszerzést az alábbi érvek miatt szokták lecserélni a gyártók az új szemléletmódot képviselő single sourcing rendszerre:

1. Minden egy kézből elérhető: A single sourcing során a beszerző egyutas kiszolgálásban részesül, legyen szó a termékek megvásárlásáról, leszállításáról, a garanciális ügyintézésről vagy az új technológiai eljárásokkal kapcsolatos edukációkról.

2. Csökkenő adminisztráció: Az egyutas kiszolgálással megszűnik a folyamatos árajánlatkérés és a készletek visszaigazolása. A szerződésben vállalt árak ugyanis 6-12 hónapig fixek lehetnek (EUR alapon), ami nagy segítséget nyújt a költségtervezés során.

3. Innovatív logisztika megoldások: Az single sourcing kiválóan kombinálható konszignációs raktárak vagy eszközkiadó automaták kihelyezésével. Ezek alkalmazásával elkerülhető a feleslegesen felhalmozódó árukészletek kialakulása és akár 20 százalékkal alacsonyabb eszközfelhasználás érhető el.

4. E-beszerzési megoldás: A single sourcing folyamatok döntő többsége elektronikus megoldásokra épül, ezért hatékony és költségkímélő a rendszer, ráadásul a fenntarthatósági irányelveknek is megfelel. A hagyományos beszerzés 7 lépéses folyamatát pedig 3 lépésre egyszerűsíti.

e-beszerzes

6. Rugalmas elszámolás: A konszignációs raktárnak köszönhetően a felhasználás csak akkor jelentkezik a vevő számára, amikor a használatba vétel konkrétan megtörtént. Sőt, a pénzügyi partnereknek köszönhetően akár maga a finanszírozás is integrálható a rendszerbe.

7. Nagyfokú transzparencia: A felhasználásról, a teljesítésről és a hatékonyságról integrált szoftveres megoldások gondoskodnak, ami gyors, átlátható és mindig aktuális riportok készítését biztosítja a vezetők felé. Igény esetén a riportok, akár automatizálhatók is, ezért emberi erőforrás is megtakarítható alkalmazásukkal.

8. Intelligens leltár-megoldások: A single sourcing rendszerek leegyszerűsítik és automatizálják a leltárak készítését is. Mivel egy leltár tartalmazza az összes eszközt, így az könnyűszerrel átlátható és sokkal pontosabban becsülhető a jövőbeli felhasználás volumene is.

Tippek a szemléletváltáshoz

Egy komplex, mindenre kiterjedő beszerzési rendszer alkalmazásával  akár rövid idő alatt is rendkívüli hatékonyság érhető el. A single sourcing kapcsán azonban még a korábbiaknál is hangsúlyosabban kell vizsgálni a partnerkockázatot szerződéskötés előtt.

Partnerként megbízható, független, és nemzetközileg is elismert beszállítót érdemes keresnie, aki professzionális logisztikai megoldásokkal, jó szakmai kapcsolatokkal és kiváló referenciákkal rendelkezik a piacon.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a single sourcing kapcsán, akkor keresse Lukács Ágota kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (+36 20 297 3458, marketing@hahn-kolb.hu)

Olvassa továbbra is bejegyzéseinket, a közeljövőben részletesen írunk a webáruház, e-katalógus, EDI és OCI rendszerekről.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

totalbike szpontzorációmarás