Partner Portré rovatunk következő állomása a Festo Kft. A HAHN+KOLB 2005 óta áll kapcsolatban a magyar leányvállalattal. Dr. Gurabi Gyulával, a duális képzés vezetőjével beszélgettünk az oktatásról, bejártuk a tanműhelyt és kiderítettük, miért van szükség műszaki tanácsadókra.

Hasonló gyökerekkel rendelkező cégekről beszélgetünk, hiszen a HAHN+KOLB és a FESTO is a 20. századfordulón alapított, Stuttgart környéki német vállalat. A Festo megmaradt családi cégnek, és jelenleg a világ vezető automatizálási technológiai szolgáltatója, a műszaki képzés és továbbképzés globális piacvezetője. Meséljen nekünk, hogy került ez a cég Magyarországra, mit tud az alapításról?

Egy évszázaddal ezelőtt a céget azzal az ötlettel alapították, hogy Baden-Württemberg tartományban faipari gépek fejlesztésével és értékesítésével foglalkozzon. Nóvum volt, hogy a faipari feldolgozás gépeit hordozható szerszámokká fejlesztették. Azonnal az alapítást követően a fejlesztés és az oktatás volt a fókuszban, amelynek most 3 nagy területe van: Termékfejlesztés/technológiafejlesztés, gyártás és ipari oktatás. Napjainkban a Festo a világ országainak 90%-ába szállít, 5 kontinensen gyárt, globális vállalattá nőtte ki magát.

A magyarországi jelenlét 1982-ben kezdődött, hivatalosan a Festo és a Metrimpex közös vállalatát ekkor jegyezték be. A magyarországi gyártás 1992 óta önállóvá vált, és a Festo-AM Pneumatika Gyártó Kft. vállalathoz tartozik. Az ipari szakmák oktatására a Festo Didactic üzletág gyárt eszközöket és módszertant.

2018 óta saját tanműhelyükben és tanlaborjaikban képzik duális képzésben az utánpótlást. Mégis, hogyan jutottak el ide, és Ön mielőtt a duális képzés vezetője lett, milyen karriert járt végig a Festonál?

Húsz éve dolgozom a Festo magyarországi gyárában, első feladatom az volt, hogy felépítsem a stratégiai beszerzést. Fel kellett építeni a szervezetet. Kellett érteni olyan technológiákhoz, mint a forgácsolás, műanyag fröccsöntés, elektronikus alkatrészek, mágnesszelepek, profilok, öntvények. Utána ide került az indirekt beszerzés: gépek, eszközök beszerzése. Supply Chain management igazgató lettem, amikor fontossá vált a beszállítók fejlesztése: LEAN, Kaizen, nőtt a magyar beszállítók aránya, akiknek oktatni kellett a technológiát és fejleszteni a szervezettségüket.

2018-ban elérkezettnek látta a német anyavállalat, hogy Budapesten is elinduljon a szakmai képzés. Ekkor az egészségem miatt éppen kényszerpihenőre kerültem, s amikor visszatértem úgy gondoltam, hogy ez egy új lehetőség, vágjunk bele! Ezek a gyerekek most lépnek a munka világába, és nekik különösen fontos, hogy hogyan indítjuk el őket, ezért vonzott ez a feladat, egyébként 3 gyermekem van, ami miatt van egy érzelmi kötődésem a következő generáció jövőjéhez, és tudom, azt is, hogy mitől válhat egy cég jó munkahellyé, vagy lesz egy rossz cég.

Dr Gurabi Gyula

Na és milyen egy jó cég? Milyen a Festo Kft.? Mire van szükség egy jól működő szervezethez?

Ami alapvetően meghatározó az 3 dolog:

  • Jó belső kommunikáció, ez nagy megbízhatósággal lecsapódik a cég hangulatába;
  • A második, hogy jól szervezett legyen (átgondolt, jól felépített)
  • A harmadik a szüntelen fejlődés, fejlesztés. Minden dimenzióban: termékfejlesztés, technológiai fejlesztés, szervezetfejlesztés, dolgozók kompetenciájának és tudásfejlesztése. Ez a Festo-nál a helyén van, és így a képzésnél is erre töreksztünk. Például a budapesti gyár duális képzése egy önálló, saját ISO tanúsítvánnyal rendelkezik.

Mit jelent ez pontosan?

A duális képzés ISO 9001-es minősítésű. „Ez egy Hungarikum”, mert eddig a Festo világcégen belül csak Magyarországon hoztunk létre ilyen követelményeknek megfelelő tanműhelyt és tanlaborokat. Pikantéria, hogy a globális cég Festo ISO 9000 minősítésétől függetlenül kellett megszereznünk ezt a tanúsítványt, mivel ha a Festo egyetlen egysége is elveszíti a minősítését, akkor a teljes cég elveszíti a tanúsítványát. Nem kis felelősség. Ezért a duális képzés szervezetét függetlenül a vállalati környezettől vittük keresztül a tanúsítási folyamaton – ez olyan, mintha a budapesti gyár duális képzés egy kisvállalat lenne.

Itt is van ügyfél elégedettség – de esetünkben az ügyfél a tanuló. Az ő megelégedettsége a legfőbb célja és értelme munkánknak. A második az anyavállalat megelégedettsége, ami majd munkalehetőséget kínál a tanulóinknak. Végül fontos, hogy a magyar állam elévrésai is teljesüljenek.

Milyen híre van a képzésnek és milyen a visszajelzés a diákoktól? Miért érdemes ide jelentkezni? Elsősorban honnan jelentkeznek a képzésre?

Mechatronikai technikus képzésünk van egyelőre, akkreditációnk viszont több szakmára is van, ezek tervezés, illetve szervezés alatt állnak. Vannak, akik már régóta készülnek erre a szakmára, de gimnáziumban végzetteket is várunk képzésünkben. És akik az egyetemi tanulmányaikat a végzés előtt megszakítják…

A felvételiben nincsenek szakmai tárgyi kérdések, inkább az számít, hogy az elbeszélgetésen kiderüljön a jelölt motivációja, személyisége, és persze megnézzük a korábbi bizonyítványokat. Határozott idejű, 2 éves szakképzési munkaszerződést kötünk. Nagyon jó imázsa van a képzésnek. Jók a visszajelzések.

Mindezek ellenére azt mondja, hogy nincs túljelentkezés. Mi lehet ennek az oka?

Magyarországon szakmát tanulni, még mindig nem divatos dolog. Mindenki szeretne legalább egy diplomát. Sajnos 18 évesen a fiataloknak nincs elég információja a pályaválasztás előtt. Legtöbben azt a szakmát választják, amit a szüleik. Nem látnak más mintát, nincsen információjuk. Nagyobb marketinget kellene végezni a duális képzés érdekében a magyar állam részéről.

2019-ben az első évfolyamon 15 fővel indult a képzés, idén 56 fő tanul nálunk összesen.

Folytatjuk…

Ha érdekli, hogy a HAHN+KOLB milyen tevékenységet lát el a Festo-nál, és hogy milyen országos elismerésben részesült a Festo Duális Képzés szervezete, akkor kattintson tovább a második részre!

Elérhetőségek: marketing@hahn-kolb.hu, +36 1 371 2900, www.hahn-kolb.huHAHN+KOLB Let’s work together

Megosztás
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Festo