Hogy jön képbe a HAHN+KOLB? Mikor ismerte meg a kék-fehér logót?

A budapesti Festo duális képzés vezetői pozíciójában töltött első munkanapomtól kapcsolatban állok a HAHN+KOLB magyarországi csapatával. Amikor belevágtunk a tanműhelyünk létrehozásába nem volt a helyén más, mint egy nagy üres terem és egy íróasztal. Akkoriban a HAHN+KOLB-os műszaki tanácsadó nagyon sokat segített, türelmes volt és nagyon jó szakember.

Tanulmányterveket készített a szakmához és létszámhoz igazítva, ismerte a kerettanterveket, így adott ajánlatot. Megversenyeztettük, és sok mindenben a HAHN+KOLB nyert. Sokat köszönhetek neki. De ezt elmondhatom az utána következő üzletkötőkről is, velük is jó munkakapcsolatban dolgoztunk, ahogy most is jó a kapcsolat Szűcs Zoltánnal. Ha nem lett volna a anácsadás, akkor nehéz lett volna elindulni.

Sokan úgy gondolják, hogy keresőszoftverek helyettesíthetik ezeket a szakembereket. Ön szerint szükség van műszaki tanácsadókra?

Igen, szükség van rájuk.

Miért? És emellett még mi volt az, ami kialakította ezt a régi, jó kapcsolatot?

Nagyon nagy előny, hogy gyorsan jönnek a válaszok, szakszerű, a kollégák változása ellenére is megmaradt a szakmaiság. Gyorsan jönnek az árak és a termékek. Nagyon jó a szállítási idő. Komoly raktári készlet van! Fontos, hogy olyan terméket kapjunk, ami célszerű, hatékony, Amikor a kollégák nem tudják pontosan megmondani, hogy mire van szükség, akkor a Zoli (a HAHN+KOLB műszaki tanácsadómunkatárs) segít beazonosítani a specifikációt. Ma már van egy kapcsolat, amiben eddig nem csalódtunk és működik.

Milyen tervek előtt állnak a duális képzést illetően?

További szakmákat szeretnénk indítani. Elektrotechnikában, automatikában. Jönnek fel az ipar 4-es szakmák. Amiben Magyarország eléggé el van maradva. van egy küldetéstudatunk: meggyőződésünk, hogy először magas színvonalon kell szakembereket képezni, aztán jönni fog a technológia is. Amennyiben Magyarországon tényleg ki akar törni az olcsó összeszerelő üzemek világából. Ma még elég kevés olyan álláshirdetés van kishazánkban, hogy biomechatronikus, ipari informatika. Szívem szerint szeretnék ilyenbe belevágni, de azért ennek anyagi feltételei is vannak.

A szakma és a magyar kormány részéről is elismerik törekvéseinket, 2023. márciusában a budapesti Festo duális képzése elnyerte a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) Szakképzési Díját Innováció kategóriában, április 24-én pedig Orbán Viktor miniszterelnök adta át Magyarország 2023. évi Szakképzési Díját a „Szakma Sztár Fesztivál” keretében megrendezésre kerülő „Szakma Kiváló Tanulója” (SZKTV) és az „Országos Szakmai Tanulmányi Verseny” (OSZTV) megnyitó ünnepségén a Hungexpo konferenciatermében.

A budapesti Festo nyitott ajtókkal vár minden olyan magyarországi céget, akik duális képzés megkezdésén gondolkoznak és szívesen vennének szakmai támogatást, ötleteket az első lépésekhez.

Dr. Gurabi Gyula

Tervünkben van egy olyan ágazati képzőközpont létrehozása, amiben a Festo Budapest környéki kis- és középvállalkozásokkal összefogva, velük együtt képez majd technikusokat ezen vállalatok számára.

Köszönöm szépen az izgalmas beszélgetést és a körbejárást. Jó volt élőben is látni a tanműhelyt, a tanlaborokat és a diákokat, akik korszerű körülmények között tanulhatnak. Remélem beszélgetünk majd az új szakmák indításakor is!

Írta: Utasi-Lukács Ágota HAHN+KOLB Marketing munkatárs

Vissza az első részhez >>

Elérhetőségek: marketing@hahn-kolb.hu, +36 1 371 2900, www.hahn-kolb.huHAHN+KOLB Let’s work together

Megosztás
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Festo