A HAHN+KOLB-nak sikerült egy olyan, minden igényt kielégítő szerszámbemérő gépet kifejlesztenie, amely kiváló mérési pontosságot biztosít mindamellett, hogy gazdaságos és egyszerű használatot tesz lehetővé a felhasználó számára.

A mai modern gyártástechnológia egyik alapvető célja, hogy a vállalatok a lehető legtöbb gép által vezérelt és irányított munkafolyamatot elhelyezzék a termelési láncban. Az emberi tényező azonban egyelőre nem csökkenthető minden területen a nullára. Ezt a HAHN+KOLB-nál dolgozó fejlesztői gárda is felismerte, és ennek hatására alkották meg azt a mesteri szerszámbemérőt, amely a felhasználók igényei alapján készült a legmagasabb minőségi standardok mellett.

A HAHN+KOLB egyik professzionális mérőeszköze az ATORN szerszámbemérő, melyet Magyarországon is forgalmaz. A termék fejlesztése során a cég mérnökei olyan tényezőket vettek figyelembe, mint az egyszerűség, a költséghatékonyság és a felhasználóbarát kialakítás. Mindezeket úgy, hogy a termék mérési pontossága ne veszítsen a maximálisan elvárható értékből. A fejlesztést a mérési és ellenőrző eszközök területén már több mint 70 éves innovációs tapasztalattal rendelkező Zoller mérőeszközgyártó is támogatta. Ez vezetett ahhoz az eredményhez, hogy megalkottak egy kiváló minőségű és könnyen kezelhető mérőeszközt, és kiemelkedően kedvező árat tudnak kínálni a piac többi szereplőjéhez képest.

A siker három összetevője

Egyszerűség, pontosság és gazdaságosság – ezek a legfőbb tényezők alapozzák meg a szerszámbemérő sikerét. A fejlesztési koncepció lényege, hogy a felhasználót helyezi a középpontba. A mindennapi eszközhasználók munkáját figyelemmel kísérve hozták létre az ergonómiailag és logikailag is legmegfelelőbb kialakítást mind a szoftver, mind a hardver területén. A modern képfeldolgozás tovább segíti a felhasználót, hogy játszi könnyedséggel tudja elsajátítani a mérés folyamatát. A pontosságáról az üzemeltetőtől független, dinamikus célkereszt gondoskodik, valamint a gép Bosch-pneumatikája és THK-vezérlése. Az alapeszközt egy SK50-es precíziós szerszámbefogóval és integrált kalibrációs etalonnal látták el, de a géphez könnyedén lehet csatlakoztatni SK/HSK és VDI-tokmányokat is. Az eszköz szoftveres és hardveres kialakításának köszönhetően 3 az 1-ben funkciót lát el: képes a szerszámok mérésére, beállítására és ellenőrzésére.

Az ATORN szerszámbemérő intuitív használatot tesz lehetővé mindamellett, hogy a felhasználó időt és energiát takarít meg. A pontosan bemért szerszámok, az optimalizált gépmunkaidő és a hosszabb eszközélettartam akár 15 százalékos termelékenységnövekedést is eredményezhet. A mérőműszer teljesen integrálható a termelés folyamatába, mivel könnyen elhelyezhető megmunkáló- és vizsgálóközpontokba vagy mérőtermekbe, de akár közvetlenül a CNC-gép mellé is felépíthető. Az eszköz mobilitása lehetővé teszi a gyártás folyamatosságát és hatékonyságának növelését.

Előnyök és lehetőségek

A helyes beállítások mellett az ATORN szerszámbemérője a következő előnyöket garantálja: * termelési minőség javulása * optimális gépmunkaidő * kiegyensúlyozott szerszámélkörfutás * nincs selejt * hosszabb szerszámélettartam * közvetlenül a termelésbe illeszthető.

A szerszámbemérő által nyújtott lehetőségek közül ki kell emelni, hogy a mérőgépet különböző képfeldolgozó rendszerekkel lehet megrendelni. Az alaptól egészen a professzionális szintig három különböző modellt lehet választani a szerszámbemérő készülék mellé.

A sorozat legfelszereltebb tagja az ATORN ImageController3, amely egy 17″-os színes érintőkijelzőt kapott a még átláthatóbb és könnyebb munkavégzés érdekében. Az operátorfüggetlen dinamikus célkereszt automatikus vágóél-felismerésre képes, és pontos mérési eredményt ad a felhasználóknak.

A gép 40-szeres nagyításának köszönhetően gyorsan felismerhetők a kopások és repedések nyomai a szerszámon. A megfelelő megvilágításról 12 hosszú élettartamra tervezett, erős LED-izzó gondoskodik.

Szoftver sokoldalú funkciókkal

A hardver mögött dolgozó szoftver a mérési és kisegítő lehetőségek teljes arzenálját bocsátja a felhasználó rendelkezésére. Az egyik ilyen kiemelkedő funkció a szerszám maximális kontúrjának meghatározása és mérése. A szerszám alapértékei meghatározhatók, és a szoftver zöld és piros vonalakkal jelzi, hogy a mért vágószerszám értékei tűréshatáron belül vagy kívül találhatók. A kontúrmérés mellett az operátor további előre integrált mérési programok közül is választhat. Többek között lehetőség kínálkozik a szerszám hosszát, átmérőjét, sugarát és két vágóélszögét bemérni. A rendszer lehetőséget biztosít a felhasználó számára, hogy a mért értékeket külön könyvtárba rendezze. A mentett formákat .jpg, .bmp, .dxf és .dwg kiterjesztéssel le lehet tölteni. A kapott értékeket a digitális tárolás mellett papíralapú formában is ki tudja menteni a felhasználó a géphez csatlakoztatott etikettnyomtató segítségével.

A gép hardveres része tökéletesen támogatja a szoftver működését. Az említett Bosch- és THK-vezérlés mellett az eszközben helyet kapott egy CCD-kamera és egy Heidenhain-üvegskála is, amely a minőségi és precíz mérésről gondoskodik. A vezetősínbe épített golyóscsapágyak garantálják az optikát tartó egység nyugodt és halk mozgását. Az eszközhöz opcionálisan kérhető egy robusztus, ergonomikus tartóváz, amellyel helyet és időt lehet megtakarítani. Ráadásul a termelésében bárhol helyet lehet biztosítani a talpazatnak, és ezáltal a mérőeszköznek is. Kiadványunkban részletes műszaki információt talál az összes ATORN Image Controller típusról.

szerszámbemérő

Tekintse meg bemutatótermünkben!

Összegezve elmondható, hogy a szerszámbemérő kiváló választás lehet minden olyan cég számára, amely a minőséget és az ár/érték megfelelő arányát tartja a legfontosabb döntési kritériumnak. Kérdése van? Kérje műszaki tanácsadó kollégánk segítségét, vagy írjon nekünk a hahn.kolb@hahn-kolb.hu e-mail címre. Amennyiben szeretné megtekinteni a berendezést, erre is van lehetőség budapesti bemutatótermünkben.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

3D nyomtató