3D nyomtató a HAHN+KOLB-nál

Egy e-beszerzéssel foglalkozó korábbi cikkünkben már bemutattuk, miként kelhet életre a science fiction világa a beszerzésben. Akkor egy 2035-ben dolgozó team mindennapjaiba pillanthattak be olvasóink.

A legmodernebb 3D nyomtatók fejlődését nyomon követve joggal tűnhet úgy, hogy máris életre keltek, sőt életünk részévé is váltak a hollywoodi producerek által vizionált megdöbbentő technológiák. Cikkünkben a 3D technológiát és annak gyakorlati alkalmazhatóságát járjuk körbe, míg lezárásként egy látványos videót is megtekinthet a 3D nyomtatásról.

Dióhéjban a 3D nyomtatásról

Meglepőnek tűnhet, de a háromdimenziós nyomtatás technológiáját már évtizedek óta alkalmazzák az iparban. A Fused Deposition Modeling  – FDM (vagyis a szálhúzáson alapuló modellezés) technológiáját  ugyanis már a nyolcvanas években kifejlesztették.

Maga a 3D nyomtatás egy additív eljárás, azaz vékony rétegek egymásra helyezésével készülnek el a gyártás során a munkadarabok.

A számítógépes támogatással (CAD) megtervezett modellek kinyomtatásához úgynevezett szeletelő programok segítségével tervezik meg a szerszámpályát, a nyomtató paramétereinek figyelembevételével (például: a szeletek mikrométerben mért vastagsága).

A háromdimenziós technológiában a közeljövőben robbanásszerű fejlődésre számíthatunk, ami az ipar 4.0 teljes jogú résztvevőjévé emelheti a 3D nyomtatókat.

Ahol most is kifizetődő alkalmazni

Tömeggyártásra egyelőre jóval gazdaságosabb a hagyományos eljárások alkalmazása (például: fröccsöntés, öntés, marás), viszont egyedi termékek, prototípusok vagy modellek elkészítésére már most is a 3D nyomtatás a leghatékonyabb eszköz.

Az alkalmazhatóság köre a technológia fejlődésével exponenciálisan nőhet az iparban, hiszen az elmúlt évtized tapasztalatai alapján a nyomtatók:

  •        egyre költséghatékonyabban állítják elő a termékeket,
  •        kezdenek megfelelni a szigorúbb minőségi normáknak,
  •        nagyon kevés emberi erőforrást használnak fel a gyártás során,
  •        minimális átállási időt igényelnek.

Közel a valódi áttörés

A legmodernebb 3D nyomtatók egyszerre többféle anyagot is képesek kezelni, különböző vastagságban vagy színekben kinyomtatva azokat. Sőt, akár olyan segédanyaggal is tudnak dolgozni, ami a gyártás során csupán kiegészítőként funkcionál (például: ideiglenes távtartóként) és utólag könnyen kiolvasztható vagy kioldható a termékből. Tekintse meg videónkat, hogyan oldották meg ezt a nem kis autoalkatrész utángyártását 3D nyomtatással:

Multec Multirap széria, a HAHN+KOLB ajánlásával

Kiváló alternatívát kínálnak az egyedi darabok és prototípusok legyártására a Multec Multirap széria nyomtatói, melyek kedvező áron kínálják a legfejlettebb ipari technológiát a gyártóegységeknek.

5+1 további érv a Multec Multirap mellett

  1. Német technológia, ami megfelel a legmagasabb minőségi igényeknek is.
  2. Kifejezetten a 3D nyomtatásra szakosodott gyártó terméke, aki világszinten is élen jár a technológiai innovációban.
  3. 3 különböző méretben is elérhető, aminek köszönhetően teljes mértékben az üzemek igényeire szabható a felhasználása.
  4. Akár 4 különböző anyagot és segédanyagot is képes kezelni a nyomtatás során.
  5. Multinacionális szervízháttér a zökkenőmentes felhasználáshoz.
  6. Integrált kamerafelügyelet a munkafolyamat ellenőrzésére és fejlesztésére.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a 3D nyomtatókkal kapcsolatban, akkor keresse Szűcs Zoltán kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (zoltan.szucs@hahn-kolb.hu) Tovább termékeinkehez és kiadványainkhoz!

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search