„A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak” – vélte Henry Ford amerikai üzletember, aki e gondolatmenetre alapozva, szinte a semmiből teremtette meg a 20. század egyik legsikeresebb és leginnovatívabb vállalatbirodalmát. A The Ford Motor Company hatékonyságának kulcsát az jelentette, hogy az alapító és a vezetők is, folyamatosan nyitottak voltak az innovációkra és a legmodernebb technológiák megismerésére, legyen szó fejlesztési-, termelési-, logisztikai- vagy éppen beszerzési területről.

Az e-beszerzés számottevően megkönnyítheti, és leegyszerűsítheti a folyamatokat, nem beszélve arról az előnyről, hogy kiadási oldalon is számos költségtípus (pld.: üzemanyag, telefon, kiszállítási díjak) összege csökken vagy akár fel kell sem merül.

A Kkv-k számára is elérhető az e-beszerzés?

Napjainkra hazánkban is elérhetővé vált a KKV-k számára , az elektronikus beszerzési csatornák használata, ugyanis mára az összes szükséges feltétel (piaci szereplők) rendelkezésre áll Magyarországon:

  • Stabil, nemzetközi háttérrel rendelkező kereskedelmi vállalatok, melyek leányvállalataikon keresztül évek óta magas minőségű termékeket és szolgáltatásokat kínálnak az ipari cégeknek.
  • Innovatív és széles körű tapasztalattal rendelkező informatikai cégek, melyek képesek kialakítani, és biztonságosan üzemeltetni professzionális B2B értékesítési csatornákat, a hozzájuk kapcsolódó magas szintű infrastruktúrával együtt.
  • Globális logisztikai vállalatok, melyek határidőre szállítják le a megrendelt termékeket Európaszerte, vagy akár az egész világon.
  • Professzionális termékeket gyártó, nemzetközi szinten is versenyképes kis- és középvállalatok, melyek megrendelőiknek a legmagasabb minőségű szolgáltatást szeretnék nyújtani, és beszerzéseiket a lehető leghatékonyabb módon kívánják lebonyolítani.

7 érv, az e-beszerzés mellett

  • „Up to date” információk: Az e-beszerzés alapja általában egy online katalógus vagy egy webáruház, ahol mindig aktuális és friss információk találhatóak a termékekről és a szolgáltatásokról (pld.: árak, készletek, akciók)
  • Beszerzői ingázás megszűnése: A megrendelés folyamatához egyáltalán nem szükséges a beszerző személyes jelenléte, így teljesen kiküszöbölhető a mindennapi ingázás és annak járulékos költségei (pld.: utazással eltöltött többletidő, üzemanyag költség, autópark üzemben tartási- vagy szerviz költsége)
  • Nyomon követhetőség: Az elektronikus beszerzés teljes folyamata alatt nyomon követhető a rendelt áruk vagy szolgáltatások aktuális állapota, a virtuális „kosárba” helyezéstől az átvételen át, egészen a számla kiegyenlítéséig.
  • Automatizálható folyamatok: A korábbi időigényes folyamatok jelentős része automatizálható, ami sokkal hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a beszerzést.
  • Egyszerű, transzparens dokumentáció: Az e-beszerzéssel gyorsabb, átláthatóbb, biztonságosabb és egyszerűen kontrollálható lesz az dokumentáció. A megrendelések pedig kevésbé bürokratikussá válnak, hiszen a jóváhagyási körök folyamatát és idejét is jócskán lerövidíti a rendszer.
  • Költséghatékony adminisztráció: A hatékonyság miatt eladói oldalon is csökkenhetnek az adminisztrációs költségek, ami miatt sokkal versenyképesebb árat tud kínálni a beszerzőknek az eladó fél. (csökkenhet az ár)
  • Papírmentes folyamatok: Az e-beszerzés teljes folyamata online zajlik! Nem merül fel soha többé a papírvásárlás költsége, ráadásként környezetbaráttá válik a folyamat és maga a vállalat is.
Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search