Az elmúlt egy évtizedben óriási szemléletváltás következett be a hazai ipari szektorban tevékenykedő cégek és vállalatok gondolkodásmódjában. A számtalan pozitív változás közül, a cégek fejlődésének talán legfontosabb állomásaként az említhető meg, hogy mára a magyarországi döntéshozók jelentős része is elsajátította, és igyekszik meghonosítani házon belül, az ún. „lean” filozófiát.

A lean egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely a „Toyota Production System” (TPS) alapján került kialakításra és amelynek legfontosabb célkitűzése, hogy a gazdálkodó szervezet minél költséghatékonyabb módon legyen képes terméket előállítani a vevő számára. A lean menedzsmentet alkalmazva tehát a döntéshozók, minden esetben a költséghatékonyságot tekintik prioritásnak.

Beszerzés vs. lean

Az eljárást kiválóan alkalmazhatja a szerszámvásárlásokkal és az egyéb beszerzési feladatokkal kapcsolatban is, amely területeken szintén egyre nagyobb szerephez jut a költséghatékonyság kérdése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szerszámok ára helyett, sokkal inkább azok ár/érték arányának megítélését érdemes előtérbe helyeznie.

„A legsúlyosabb hibát akkor követheti el szerszámvásárlásnál, ha kizárólag az ár alapján hozza meg döntéseit, és háttérbe szorítja a költséghatékonyság kérdését!” – Németh Zoltán, ügyvezető HAHN+KOLB

Költséghatékony forgácsolás

Ahhoz, hogy képes legyen megtalálni a munkafolyamat elvégzésére leginkább alkalmas, egyúttal legjobb ár/érték arányú forgácsolószerszámot, számos tulajdonságot kell gondosan mérlegelnie. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Mit szeretne megmunkálni? Szintén fontos szempont, hogy milyen típusú anyagot szeretne a szerszámmal megmunkálni. Öntvényeknél vagy nem-fémes anyagoknál például mindhárom típust alkalmazhatja, viszont edzett acélhoz vagy különleges ötvözethez kizárólag speciális szerszámot használhat fel.
  • Milyen anyagból készült a szerszám? A forgácsolás esetében nagyon fontos paraméternek számít, vajon milyen alapanyagból készült a szerszám. A gyakorlatban általában három különböző típusból (tömör keményfém, porkohászati gyorsacél és kobalttartalmú gyorsacél) választhat, melyek mindegyike másféle szakmai kihívásra kínál Önnek megoldást.
  • Bevonatok, kopásállóság, gyorsaság! Érdemes mérlegelnie a különböző bevonatokkal ellátott vagy különleges felületkezelési eljárásoknak alávetett szerszámok alkalmazását is, amelyek kopásállósága, keménysége és vágási sebessége jóval nagyobb, ráadásul a hővel és a korrózióval szemben is sokkal ellenállóbbnak bizonyulnak.
  • Mennyi anyagot szeretne megmunkálni? Folyamatosan (akár több műszakban) használja majd a szerszámokat vagy csak részfeladatokat szeretne vele alkalmanként ellátni?

A forgácsolószerszámok alapanyagairól a „Menetfúrás műhelytitkai I.” míg a bevonatokról a „Menetfúrás műhelytitkai II.” című bejegyzéseinkben olvashat részletesebben.

 

Ezt kockáztatja, ha rosszul dönt

Amennyiben nem szán elég időt a szerszám helyes kiválasztására, akkor az számos területen indíthat el negatív folyamatokat vagy okozhat Önöknek versenyhátrányt:

  • Egy rosszul megválasztott szerszám jelenti valószínűleg a lehető legdrágább megoldást, hiszen így kétszer vagy akár többször is meg kell vásárolnia a szerszámot és a kieső idő is többletköltséget jelent.
  • Megnőhet a selejtszám is, amely növeli az anyagköltséget és feleslegesen emészti az emberi erőforrásokat.
  • A felesleges körök miatt kifuthat akár a határidőből is, ami miatt csökkenhet a vevő Önbe vetett bizalma.
  • Frusztrációt okozhat vele a dolgozóinak is, ami teljesítménycsökkenéshezvagy még rosszabb esetben munkahelyi balesethez vezethet

A helyes szerszámválasztás előnyei

A fenti negatív példáknak szerencsére az inverze is megállja a helyét, vagyis helyes szerszámválasztás esetén:

  • legoptimálisabb megoldást vásárolhatja meg, amivel a lehető legjobb ár/érték arányt érheti el,
  • a jövőben hatékonyabb anyag- és munkaerőfelhasználás jellemezheti a szervezetét,
  • tovább motiválhatja dolgozóit és
  • minimalizálhatja a munkabalesetek kockázatát,

azaz eleget téve a lean filozófia alapelveinek, jelentősen növelheti cégének hatékonyságát és vevőinek elégedettségét.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search