[2035.07.12. Budapest] Derűs nyári nap, délután egy óra. A beszerző csapat tagjai egy könnyű ebéd után, a szokásos délutáni feladatoknak látnak éppen neki. „Algoritmusok segítségével végeznek átfogó költséganalízist, melynek célja a jövőbeni megtakarítási potenciálok feltárása, valamint a felhőbe és a vállalati szerverekre feltöltött legjobb beszállítói ajánlatok kiszűrése. Cyber asszisztensük viszont hirtelen egy nem kívánt logisztikai problémát észlel az online ellátási láncban, így rögvest értesíti őket, hogy forgalmi torlódás miatt az egyik alkatrész előreláthatólag csak 67 másodperces késéssel érkezik meg a gyártósorhoz. Aggodalomra azonban semmi okuk sincs, mert egyidejűleg az összeszerelő robot is jelzi: 152 másodpercre elég készlet van még raktáron.”

Hihetetlen, de tényleg megvalósulhat

A fenti futurisztikus történet nem egy „science fiction” regényből vagy filmből származik, sokkal inkább egy 2035-ben élő beszerző mindennapjaiba nyújthat az Ön számára betekintést!

Erre lehet legalábbis következtetni, a KPMG „Future-Proof Procurement – Now or never: The Big Procurement Transformation ”(Jövőbiztos beszerzés – Most, vagy soha: A beszerzés nagy átalakulása című tanulmányból, amely a beszerzés jövőbeni szerepkörének drasztikus változásait vázolja fel.Az utópisztikus jövőbe az elektronikus beszerzés alkalmazásának széleskörű elterjedésén át vezethet az út, aminek előnyeiről az „Így forradalmasítja az e-beszerzés az ipart ” című bejegyzésünkben tájékozódhat bővebben.

Ezért elkerülhetetlen a változás

  • a hagyományos beszerzési funkciók és szerepkörök napjainkra teljesen elavulttá váltak,
  • alkalmazásukkal egyik vállalkozás vagy vállalat sem lehet képes hatékonyan és versenyképesen működni,
  • a jelenlegi beszerzési folyamatok drágák, túlzottan időigényesek és bonyolult részfolyamatokból állnak, amelyek feleslegesen pazarolják a vállalati erőforrásokat.

Melyek a legfontosabb feladatok?

  • A manuálisan végzett adminisztráció alkalmazásának háttérbe szorítása és költségeinek minél nagyobb mértékű csökkentése.
  • A hagyományos és az elektronikus beszerzés kombinációjából (vagyis az átállásból) adódó információs hibák csökkentése és kiküszöbölése.
  • A technológiai háttér megteremtése, amely lehetővé teszi a vállalatoknál a beérkezett ajánlatok központi összehasonlítását.
  • Az információáramlás felgyorsítása, hogy élőben is nyomon követhető legyen az egész beszerzési folyamat.

Mindez felgyorsítaná az adatok feldolgozását, lerövidítené a folyamatok átfutási idejét és csökkentené a részfolyamatok számát, amellyel jelentősen nőne a beszerzés hatékonysága.

Egy új tényező: az etikus beszerzés

A 21. század globális kihívásaiban természetesen a beszerzésnek is szerepet kell majd vállalnia, hiszen a vállalati működés során egyre fontosabb tényezővé válik a fenntartható működés kérdése. Az alábbi tényezőket mindenképpen figyelembe kell majd vennie a jövőbeni beszerzései során:

  • Környezetvédelem: A társadalom egyre fenntarthatóbb működést vár el a cégektől, amely még a korábbiaknál is tudatosabb beszerzési folyamatokat kívánhat meg. Érdemes azonban minél hamarabb váltani, mert a vásárlók előreláthatólag pozitív diszkriminációba fogják részesíteni a zöldebb vállalatokat.
  • Kizsákmányolás: Jogi és morális értelemben is elvárás lehet a jövőben, hogy a termékekhez felhasznált alapanyagok előállítása során ne zsákmányolják ki harmadik világbéli országok dolgozóit. Ez hatványozottan igaz a gyermekmunkára!

A új generációs algoritmusok és a cyber asszisztensek széles körű elterjedése természetesen nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, arra azonban feltétlenül számítania kell a jövőben, hogy a fejlődés mértéke exponenciálisan növekedhet majd a következő évtizedekben.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search