67 év telt ez azóta, hogy a világ első, kereskedelmi forgalomban is elérhető számítógépét üzembe helyezték az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalában, és ezzel egy teljesen új korszak kezdődött el az adatfeldolgozásban.

Az elmúlt évtizedek informatikai fejlődésének köszönhetően napjainkban már bárki számára elérhető a digitális technológia, ami az élet számos területén teszi hatékonyabbá mindennapjainkat. Nincs ez másképp a beszerzéssel kapcsolatban sem, aminek teljes folyamata működtethető elektronikus formában.

A beszerzés evolúciója

Az elektronikus beszerzés kialakulásáig vezető hosszú út legfontosabb mérföldkövei a következők voltak:

  1. Hagyományos beszerzés: Papíralapú adatfeldolgozás, hagyományos telekommunikációs támogatással (Például: telefon, fax, levél)
  2. Számítógépes rendszerekkel támogatott beszerzés: A papíralapú adatfeldolgozást elkezdték felváltani a gyorsabb és átláthatóbb digitális megoldások. A rendszer viszont még zárt volt, és továbbra is a hagyományos telekommunikációs eszközök segítségével zajlott az információáramlás.
  3. Internet, mint telekommunikációs csatorna: Digitalizált adatfeldolgozás, – a hagyományos kommunikációt elkezdték felváltani az internetet használó marketing eszközök. (weboldalak, e-mailek)
  4. Beszerzés online támogatásának megjelenése: Megjelent a hagyományos beszerzési feladatok internetes támogatása. (például: e-katalógus, beszállítói adatbázis) Az adatfeldolgozás jelentős része már digitális úton valósult meg.
  5. A hagyományos beszerzés leváltása (e-beszerzés): Teljesen digitalizált adatfeldolgozás, kizárólag internetalapú kommunikáció, automatizált készletgazdálkodás és az e-piac megvalósulása.

Ezért takaríthat meg időt az e-beszerzéssel

Amennyiben cégénél sikeresen bevezetése kerül az e-beszerzés teljes folyamata, akkor azzal rengeteg (emberi) erőforrást takaríthat meg a menedzsment, hiszen a hagyományos beszerzés 7 lépcsős folyamatához képest az elektronikus beszerzés csupán 3 lépésből áll.

Az elektronikus beszerzés költséghatékony!

Mivel napjainkban a munkaerő vált a gazdálkodó szervezetek egyik legfontosabb erőforrásává, kiemelt fontosságú a dolgozók munkaidejének optimalizálása. Ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek, ami nagy mértékben hozzájárulhat a hatékonyság növekedéséhez.

Annak érdekében, hogy még jobban átláthassa az e-beszerzés előnyeit és folyamatát, a Hahn + Kolb Hungária Kft. most összeállított Önnek egy infografikát.  Ebből 9 további érvet is megismerhet az elektronikus beszerzés bevezetése mellett.

Ha bármilyen egyéb kérdése lenne az e-beszerzéssel vagy az infografikával kapcsolatban, akkor szívesen állunk rendelkezésére. Kiss Norbert kollégánkat a +36 20 297 34 58 számon vagy marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen érheti el.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Szerszámos kocsi egy hatékony társ