Munkavédelmi projektek indításának lépései

Szakmai blogunk virtuális hasábjain már több alkalommal foglalkoztunk a munkavédelem kérdésével.

„Egy cél mind felett” –Tolkient idéztük egy korábbi bejegyzésünkben, ahol 6 gyakorlatias tippet olvashatott arról, miként javíthat cége munkavédelmi statisztikáján.

De a fenti bejegyzésen túl még bemutatásra került az oldalon:

Gyakorlati tippek egy projekt indításához

Ebben a bejegyzésben a munkabalesetek csökkentésére indított projektek legfontosabb lépései kerülnek górcső alá. Kulcsfontosságú lépések, melyek komoly segítséget jelenthetnek a projekt sikeressé válásában és olyan feltételeket is összegyűjtöttünk, amelyek nélkül eleve kudarcra van ítélve bármiféle kezdeményezés.

  1. Mérje fel a döntéshozók nyitottságát! Az első és legfontosabb lépés egy munkavédelmi projekt előkészítésénél, hogy az összes vezetői szinten támogatást kapjon az új kezdeményezés. Természetesen magától értetődik, hogy a cégnél minden vezetőnek és dolgozónak elemi érdeke a munkabalesetek csökkentése, vagyis a cél mindig közös. A megvalósítás módja, az erőforrás mértéke vagy éppen a projekt hangvétele azonban számos ellentmondásos szituációkat eredményezhet, amiket feltétlenül  tisztázni kell, még a tervezési fázisban.
  2. Azonosítsa be pontosan a kockázati tényezőket! Alapos munkát igényel a projektet előkészítők részéről, hogy sikeresen tudják  beazonosítani a potenciális veszélyforrásokat. Növelheti a hatékonyságot és a transzparenciát, ha a kockázati tényezőket csoportosítja. A három leginkább figyelemre méltó faktor a munkahelyi veszély (például: áramütés, elcsúszás), a munkavégzéssel kapcsolatos veszélyforrások (például: gépek, állványok használata) és a környezeti veszély (például: légszennyezés) lehet.
  3. Rögzítsen mindent írásban! Tegye a releváns személyek számára érthetővé, transzparenssé és elszámoltathatóvá az összes folyamatot, az előkészítés fázisától egészen a végrehajtásig. Ezzel az összes fél csak nyerhet, ráadásul e-mailek, telefonhívások és félreértések tucatjait is megelőzheti vele. Jó példa lehet erre egy közös online felület használata, ahol a résztvevők nyomon követhetik a számukra releváns tartalmakat, lépéseket és a vezetők akár jóvá is hagyhatják (vagy elvethetik) az ötleteket.
  4. Készítsen jól áttekinthető tartalmakat! A törvény által előírt munkavédelmi dokumentációk és a saját hatáskörben készített tartalmak esetében is törekedjen az érthetőségre és az áttekinthetőségre. Az unalmas, apró betűvel írt tucattartalmakat ugyanis senki sem olvassa el figyelmesen. Színek, grafikonok vagy piktogramok segítségével könnyebben elérheti célját. (ahol megengedett, ott némi humort is bevethet)
  5. Folyamatosan edukálja dolgozóit! Ha igazán hatékony edukációs folyamatot szeretne bevezetni a cégénél, akkor távolról sem elég csupán a törvény által megkövetelt előírásoknak megfelelnie. Gondolkodjon rendszerben és használja ki a 21. századi technológia adta lehetőségeket: a játékos oktatóanyagoknak (gamifikáció), online kérdőíveknek és a közösségi médiának (csoportok) köszönhetően csupán a képzelete szabhat határt a fejlődésnek.
  6. Okuljon cége a hibákból, rendszerszinten is! A korábbi és a jövőbeli munkabaleseteket is elemezzék ki. A szakmai tanulság kapcsán pedig járjon el a korábbi pontok figyelembevételével. Jelezze azt a döntéshozóknak, definiálja pontosan a kockázati tényezőt, rögzítse azt írásban, építse be a tervekbe, valamint az edukációban is jelenjen meg. Kizárólag ebben esetben érhető el a folyamatos fejlődés és minimalizálható hosszú távon is a munkabalesetek száma.

További tippek a Hahn+Kolb tapasztalatai alapján:

  • Próbálja meg munkatársaiban azt a szemléletet kialakítani, miszerint a munkabalesetek kapcsán az előre gondolkodás és a megelőzés a lehető leghatékonyabb terv.
  • Képezze magát folyamatosan! Olvasson munkavédelmi blogokat, iratkozzon fel releváns hírlevelekre és legyen szakmailag aktív a közösségi médiában is.
  • Járjon szakmai konferenciákra, ahol a tudásmegosztás előnye mellett a kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket is kiaknázhatja.

Végül, de nem utolsósorban: mutasson példát a munkatársainak! A fenti tippek ugyanis egy fabatkát sem érnek, ha munkatársainak nem mutat példát a termelési-, vagy karbantartási munkák során!

Hitelességének megőrzése az egyik legfontosabb kockázati faktor lehet a projekt során, ami egyébként alapvetően határozhatja meg a jövőbeli szakmai előmenetelét is.

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search