helyes sorrendA CIVID-19 elleni védelem 2020. első felének egyik legfontosabb kérdése az iparvállalatok életében. Segítve a védekezés hatékonyságát korábban már két cikkel jelentkeztünk a témában. Ezekből többek között azt is megtudhatta:

Mostani összefoglalónkban a védőfelszerelések helyes felvételének, és eltávolításának lépéseit szeretnénk bemutatni, néhány használattal kapcsolatos tanáccsal a cikk végén.

A védőeszközök felvételének lépései

Talán meglepő, de akár a védőeszközök felvételénél is megfertőződhetünk, ha nem járunk el kellő alapossággal. Ezért kiemelten fontos az alábbi lépések betartása és betartatása, főleg a napi, heti vagy havi fertőtlenítést végző kollégáknál, akik az átlagosnál is nagyobb kockázat mellett dolgoznak.

  1. Gondolkodjon előre! Ne a potenciális fertőzés vagy a fertőtlenítés helyszínén kezdjen el beöltözni, hanem korábban tegye ezt, egy külön helyiségben, otthonában, vagy autójában.
  2. A lábzsákkal kezdjen! Elsőként a lábzsákot húzza fel, amivel csökkenhető a lábbelin keresztül történő fertőzés esélye.
  3. Lábzsák után kézmosás! Ha kézzel húzta fel a lábzsákot, akkor mosson alaposan kezet, mert a nem steril lábzsákról könnyen átviheti a vírust a többi védőfelszerelésre. Lábzsákadagoló automata segítségével ez a lépés gyorsabbá, egyszerűbbé és kockázatmentesebbé tehető.
  4. Arcmaszk helyes felvétele: A szabványnak megfelelő, méretpontos maszkot óvatosan helyezze fel, majd simítsa rá az arcnyeregre. Győződjék meg róla, hogy működőképes-e, vagyis tud-e benne levegőt venni és nem szív-e alul.
  5. Vegye fel a védőszemüveget! Olyan típust válasszon, hogy minél kisebb távolság legyen az arcbőre és a szemüveg között.
  6. Kesztyűhúzás előtt kézmosás! Mielőtt kesztyűt húzna, ismét alaposan mossa meg a kezét, nehogy a korábban felvett védőeszközökön lévő vírus a kesztyűbe kerüljön.
  7. A kesztyűt vegye fel utoljára! Válasszon méretpontos, egyszerhasználatos, minőségi gumikesztyűt. Felvételnél kizárólag a mandzsettát érintse meg, amit a folyamat végén húzzon is rá a védőköpeny ujjára, hogy a találkozásnál ne tudjon semmi beszivárogni.

A WHO ajánlása szerint összeállított lépésekkel jó esélye van a fertőzésveszély minimalizálására. Ehhez azonban feltétlenül be kell tartania a fenti logikai lépéseket.

Így távolítsa el a védőeszközöket

A használt védőeszközök eltávolítása – a potenciális fertőzöttség miatt – még a felvételnél is szigorúbb szabálykövetést kíván.

  1. Az első kesztyűt a másik kesztyűvel fogja meg kívülről és fordítsa ki úgy, hogy ne érjen a bőréhez.
  2. A másik kesztyű eltávolításánál nyúljon be a mandzsetta alá a szabad kezével és ujjával fordítsa ki, majd húzza le a védőfelszerelést.
  3. Kesztyűlehúzás után alapos fertőtlenítés! A védőkesztyűk eltávolítása után fertőtlenítse le kezét alaposan, nehogy fertőzött ujjal vagy kézfejjel nyúljon a fejéhez.
  4. Szemüvegét úgy vegye le, hogy a védősapkával fedett fülrészen fogja meg annak gumiját, tágítsa ki azt és húzza le óvatosan a fejéről.
  5. Puha védőmaszk használatakor a szemüveghez hasonlóan járjon el, míg respirátor esetében szorítsa arcához azt és a másik kezével tágítsa ki a gumit. Csak ezután vegye el a respirátort az arcától.
  6. Utolsóként a lábzsákot vegye le! Ide is ujjával érdemes benyúlniam és kifordítva levenni a védőeszközt.
  7. A védőeszközök eltávolítása után fertőtlenítse még egyszer alaposan a kezét, nehogy tovább vihesse a ruhákról származó esetleges vírust a következő helyiségbe.

Még 5 tipp a védőeszközök helyes használatára

  1. Szerezzen be egyszerhasználatos eszközöket, amiket rögtön a veszélyes hulladékok tároljába dobhat anélkül, hogy bárhová lerakná azokat.
  2. Amennyiben egészséges, csak akkor használjon COVID-19 elleni maszkokat, ha a fertőzésre utaló tünete jelentkezik, például köhögni vagy tüsszögni kezd.
  3. A maszkok úgy a leghatásosabbak, ha azok használatát alkoholos alapú vagy szappanos kézfertőtlenítéssel kombinálja.
  4. Használat közben soha ne nyúljon a maszkokhoz. Ha ez elkerülhetetlen, akkor előtte alaposan fertőtlenítse a kezét.
  5. Ne használja újra az egyszerhasználatos védőfelszereléseket, a többször használatos termékeket pedig cserélje le és fertőtlenítse, mihelyt átnedvesednek.

Ha további kérdése lenne a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban, akkor keresse kollégánkat a marketing@hahn-kolb.hu e-mail címen vagy a +36 1 371 2900 telefonszámon, aki örömmel segít Önnek a védekezés elleni harcban.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

egészségügyi automata