esd protection

Electrostatic discharge (ESD) – egyre inkább az angol névből származó rövidítéssel emlegetik  hazánkban is egyre több iparágat érintő kockázati faktort, az elektromos kisülést.

Az ESD nem újkeletű tényező, hiszen évtizedek óta ismert a gyártók előtt. Az okoskészülékek rohamos elterjedése miatt viszont mára olyan iparágakban is fókuszba került, ahol korábban nem jelentett veszélyforrást.

Az ESD-ről dióhéjban

Mindnyájan megtapasztaltuk már a saját bőrünkön is az ESD-t: például egy műszálból készült ruhadarabot viselő, vagy műanyag tárgyhoz ért ember által generált elektromosság révén, aki hozzánk érve „megrázott” minket.

Ez a testünkön is érzett elektromos kisülés az, ami azonnal tönkreteheti kisülésre érzékeny elektronikai termékeket, például egy alaplapot.

3 érdekesség az ESD kapcsán:

  • Az emberi szervezet 3000V alatt nem érzékeli az elektromos kisülést.
  • Szőnyegen sétálva akár 30000V feszültséget is generálhatunk, ami még ezerszerese (!) is lehet az egyes elektronikai termékek gyártásánál megengedett felső határértéknek.
  • Az ESD szempontjából legérzékenyebb elektronikai termékeknél 30V maximális feszültség megengedett a biztonságos gyártáshoz.

Megoldás az ESD ellen

Az elektromos kisülés megakadályozásának legfontosabb feltétele, hogy földelni kell a munkaállomást és a gyártósor mellett tevékeny dolgozókat, amire számos praktikus megoldás áll az iparvállalatok rendelkezésére. Ha a földelés sikeres, akkor gyakorlatilag megszűnik az elektromos kisülés kockázata.

5+1 tipp az ESD elleni védekezéshez

Az elektromos kisülés elleni védekezés elsőre talán túl összetettnek tűnik, de a megfelelő logikai lépések mentén haladva gyorsan implementálható a technológia. Szakmai ajánlás alapján az alábbi tényezőkre kell feltétlenül figyelnie:

  1. Készítsen írásbeli tervet! Minden esetben fektesse le írásban is az ESD-vel kapcsolatos intézkedéseket. A tervnek tartalmaznia kell a legfontosabb kockázati tényezőket, és a védekezés pontos lépéseit is. Ügyeljen rá, hogy a tervet minden munkatárs megértse és be is tartsa. Kiváló szemléltető eszköz lehet a terv mellé egy látványos infografika, ami vizuálisan is segít elsajátítani az ESD elleni védekezés rendszerét.
  2. Ügyeljen a padlóra! Az ESD esetében a legártatlanabbnak tűnő mozgási energia is végzetes lehet a termékre nézve. Például gyaloglás, székkel gurulás, kocsitolás vagy akár egy doboz húzása a padlón, ami gyorsan a megengedett határérték sokszorosának megfelelő feszültséget generálhat. A padlót ezért érdemes kiemelt veszélyforrásnak tekinteni a gyártósor kialakításánál.
  3. Szerezzen be ESD munkaállomást! A megfelelő padló kiválasztása mellett ügyelni kell a munkaállomásokra is A károk elkerülése érdekében rendszerben kell gondolkodni – a műhelyasztaloktól kezdve a fiókokon át, egészen a dobozokig.
  4. Földelje le munkatársait! Meglepő, de a legtöbbet mozgó tényező az ESD elleni védekezés rendszerében, maga a dolgozó, tehát a munkatársak mozgási energiája is potenciális veszélyforrás. Jó hír, hogy egyszerűen és praktikusan biztonságossá tehető a munkavégzés, akár néhány egyszerű csuklópánttal, ami a védekezés egyik legolcsóbb, ám rendkívül hatékony megoldását jelenti.
  5. Gondolja át a logisztikát! A polcok, állványok és rakodógépek földelése mellett a leghatékonyabb megoldás, ha minimalizálja az áruk mozgását a logisztikai rendszerben. Minél kevesebbet mozog a termék a raktárban, annál kisebb energia termelődik és annál kisebb a kockázat mértéke. Mindez kiválóan összeegyeztethető a logisztikai erőforrások optimalizálásával.

+1 tipp ESD ellen

Mit sem érnek a modern, átgondolt intézkedések  az ESD rendszer szakszerű karbantartása és tisztítása nélkül. Gondoskodjon tehát a rendszeres karbantartásról, az ESD-kompatibilis tisztítószerek használatáról és a szabályok betartásáról.

ESD, mint befektetés

Az elektromos kisülés elleni védekezés természetesen plusz költségekkel jár, ez azonban akár busásan is megtérülhet. Iparági tapasztalatok alapján az ESD elleni védelem fordított összegek megtérülése mintegy tízszeres, ami bőven kárpótolhatja az üzemet a fáradozásért.

Ha felkeltettük az érdeklődését vagy további kérdése lenne az ESD elleni védekezéssel kapcsolatban, akkor keresse Orbán Lóránt kollégánkat az lorant.orban@hahn-kolb.hu e-mail címen, aki örömmel segít megoldást találni a szakmai kihívására, versenyképes áron.

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

baseHAHN+KOLB műhelybútor