4 módszer a lean alkalmazására a gyártásban

„Semmi sem különösen nehéz, ha kis munkákra osztod fel.” – tartja Henry Ford több mint egy évszázados bölcsessége, ami napjaink felgyorsult világában hitelesebben hangzik, mint valaha. Ennek legfőbb oka, hogy Ford munkássága igen nagy hatást gyakorolt a Toyota Termelési Rendszer megalkotóira, a vállalatvezetők közt elismert lean filozófia “ősatyjaira”.

A lean szemlélet alkalmazása melletti érveket már több bejegyzésünkben olvashatott, így a szerszámbeszerzéssel , a hatékony forgácsolással vagy éppen a költséghatékony karbantartással foglalkozó írásunkban is. Ebben a bejegyzésben pedig, a gyakorlatból vett példákon keresztül mutatjuk meg, milyen kézzel fogható előnyöket kínál a lean menedzsment és a veszteségek minimalizálása a gyártási folyamatok során.

Módszerek a veszteségek visszaszorítására

  1. Kerülje el a túlzott készletfelhalmozást: A gyártás során kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy minden munkafázishoz időben és a megfelelő helyre érkezzen meg az alapanyag. Bármi fennakadás akár az egész gyártósor leállását is eredményezheti, ami rendkívül súlyos erőforrás pazarláshoz vezethet. Ennek azonban az ellenkezője is igaz: igyekezzen elkerülni a felesleges készletfelhalmozást, hiszen az is számos problémát vethet fel a jövőben. (Megemelkedett raktározási költségek, felesleges többletmunka a logisztika számára, vagy zsúfoltság okozta balesetveszély.) Optimális megoldást nyújthat az Ön cégének is egy kihelyezett konszignációs raktár létrehozása, aminek feltöltéséért és ellenőrzéséért is a beszállítója felel –  ráadásul ez cégének likviditását is nagymértékben növelheti.
  2. Ügyeljen az ergonómikus munkahelyi környezetre: A termelő vállalkozások esetében nagy segítséget jelenthet a fizikai- vagy állómunkát végző munkatársak számára, ha kényelmesen dolgozhatnak. A kényelmes munkahelyi környezet többféleképpen is kifizetődik a munkaadó számára is: egyrészt a munkavállaló kevésbé fárad el, ami növeli a munka hatékonyságát és minimalizálja a munkahelyi balesetek esélyét, másrészt a dolgozói motivációt és elköteleződést is erősíti azzal, ha törődik munkatársaival. Példaként említhető erre egy elektromosan állítható munkapad vagy egy álláskönnyítő munkaszőnyeg, amelyek megkímélik a munkavégzés során a gerincet és az ízületeket.
  3. Szüntesse meg a felesleges mozgást: Mára a vállalatok egyik legfontosabb és legdrágább erőforrásává maguk a munkavállalók váltak. Jelentős veszteséget jelenthet egy termelő vállalatnak, ha az egyes munkafolyamatok között felesleges járkálással vagy várakozással töltik a dolgozók az idejüket. Érdemes tehát rászánni az időt a megfelelő munkafázisok megtervezésére, a szerszámgépek helyes elhelyezésére és a műhely megtervezésére. Ebben segíthet Önnek egy innovatív Műhelykonfigurátor, amivel 3D-ben tervezheti meg az egyes munkaállomások helyét.
  4. Minimalizálja a selejtek számát: Szintén nagy mértékben csökkenthetik az erőforrások felhasználásának hatékonyságát azok a termékek, amelyek minőségileg nem felelnek meg az elvárásoknak. Válasszon mindig a munkafolyamatoknak megfelelő szerszámot vagy idomszert, ami biztosíthatja Önnek a folyamatos és költséghatékony termelést.

Annak ellenére, hogy maga a lean mindig rendszerben gondolkodik, érdemes lehet az egyes termelési folyamatot – Henry Ford elveit alapul véve – kisebb részfolyamatokra osztani és úgy is megvizsgálni hatékonyságukat, hiszen a megoldás gyakran a részletekben rejlik.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search