Minden bizonnyal a csavarozógép az egyik legelterjedtebb kéziszerszám. Talán nem is létezik olyan iparág, amiben ne lenne a szakemberek segítségére ez a praktikus és hatékony munkaeszköz.

A feladatok sokszínűségéhez az évtizedek folyamán a csavarozógépek is alkalmazkodtak, és generációról-generációra egyre speciálisabb típusokkal találkozhat már a beszerző. Ezért is fontos összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Melyik a legjobb csavarozógép?

A legjobb csavarozógép az, ami az adott munkafázis elvégzéséhez a legjobban illik és a feladatot a lehető leghatékonyabban oldja meg.

Beszerzés előtt tehát definiálja pontosan a megoldandó feladatot, azután pedig vegye figyelembe az alábbi tényezőket:

  • Milyen energiaellátása legyen a csavarozógépnek? Az energiaellátás az egyik legfontosabb kritérium, amit érdemes körültekintően átgondolnia. Mivel egy kiegészítő szerszámról beszélünk, annak a gyártósor- vagy termelési lánc műszaki adottságaihoz kell igazítani. Nagy mobiltást igénylő munkakörök esetében praktikus lehet például akkus csavarozógépet választani, míg pneumatikus géppark esetén a sűrített levegős csavarozógépek is kiváló lehetőséget nyújtanak.
  • Mekkora nyomatékra van szükség? A csavarral való rögzítés esetében – főleg ipari környezetben- kulcsfontosságú tényező a nyomaték kérdése. Olyan csavarozógépet kell tehát választania, aminek a nyomatéktartománya megfelelő az adott munkafázishoz.
  • Mekkora a fordulatszám és miként szabályozható? A megmunkálandó anyagtól függően magasabb-, vagyalacsonyabb fordulatszámú csavarozógépre is szükségünk lehet, aminek tisztázása szintén kiemelten fontos tényező.
  • Szükség van-e integrált vagy kiegészítő világításra? Belső részek vagy -elemek megmunkálásánál, ahová csak nehezen jut be a természetes fény, óriási segítséget nyújthat a LED világítás. (Ez egyes csavarozógépekben integrálva is megtalálható) A jó megvilágítás gyorsítja a munkát, csökkenti a selejtek számát és biztonságosabbá teszi a munkafázist.
  • Milyen kiegészítők kaphatók a csavarozógéphez? Segíthet a költségoptimalizálásban, ha praktikus, akár több munkafázisban is használható szerszámparkot szerez be. A csavarozógép kiválasztásánál is érdemes utánajárni, pontosan milyen praktikus kiegészítők kaphatók az adott típushoz. Az előrelátó hozzáállás nagyon kifizetődő lehet a jövőben! Ilyen lehet például egy gömbcsukló vagy egy ütköző beszerzése, ami jelentősen megkönnyítheti a munkavégzést.

Hasznos tippek csavarozógép vásárlásához

Azon kívül, hogy a csavarozógépek esetében is érdemes kihasználnia az e-beszerzésben rejlő lehetőségeket, az alábbi tippek is segítséget nyújthatnak a kiválasztásnál:

  • Érdeklődjön a kifutó termékekről! A gépjárművekhez hasonlóan a csavarozógépek esetében is olcsóbban lehet hozzájutni a kifutó termékekhez. Ezek éppúgy új szerszámok, mint a legújabb széria, és ha a paraméterei megfelelnek az adott munkavégzéshez, akkor nagyságrendileg olcsóbban is beszerezhetők – főleg nagyobb rendelés esetén.
  • Keresse a legjobb ár-érték arányú gépet! Marketinges szempontból kissé unalmas már az ár-érték aránnyal érvelni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy még mindig ez az egyik legjobb sorvezető a beszerzés során.

Biztosan szüksége van ipari minőségre? A műhelyekben és gyártóüzemekben található szerszámok döntő többségében indokolt ipari minőségű gép beszerzése, azonban ritkán akadhatnak kivételek. Például sok területen hasznos lehet egy zsebre vágható mini csavarozó. Erre csak ritkábban lehet szükség, de akkor annál praktikusabb segédeszköz lehet.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search