A korábbi blogbejegyzésekben már többérveltünk a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lean filozófia mellett, ami a régimódi költségcsökkentéssel szemben a költségoptimalizálást és az erőforrások hatékony felhasználását helyezi előtérbe.

A mai bejegyzésben viszont a karbantartással kapcsolatban hangzik el néhány megfontolandó érv és gyakorlatban is kipróbált tipp.

A költséghatékony karbantartás

A modern vezetők és beszerzők napjainkra már rádöbbentek arra, hogy a karbantartásra szánt emberi és anyagi erőforrások tervezésénél sokkal több tényezőt kell figyelembe venniük, mint néhány évvel korábban. Ma a karbantartás gyorsasága, gyakorisága és minősége akkora hatást gyakorol a termelés hatékonyságára, mint soha korábban. Szakszerűtlen üzemeltetés miatt:

  • akár egy komplett termelési folyamat is megszakadhat vagy leállhat, jelentős veszteséget okozva ezzel a cégnek,
  • nőhet a munkahelyi balesetek kockázata,
  • romolhat a gyártás minősége, azaz nőhet a selejtek száma.

5 tipp helyes karbantartáshoz

  1. Készítsen karbantartási tervet: A gyártási folyamatok éves tervezésénél készítse el a termelési láncok karbantartási terveit is. A gyártói előírásokon túl érdemes azt is figyelembe vennie a tervezésnél, hogy a gépek karbantartása összehangolt legyen, minimalizálva ezzel a kieső időt. Ebben nagy segítséget nyújthat Önnek egy tervezőnaptár, ami a színkódoknak köszönhetően az egész folyamatot átláthatóvá teszi.
  2. Ügyeljen az érintésvédelemre: A karbantartás során fokozottan ügyeljen a munkavédelmi szempontokra, hiszen a karbantartó személyzet ilyenkor a feszültség alatt lévő alkatrészekhez is könnyen hozzáférhet. A gépek áramtalanítása ilyenkor tehát kiemelt jelentőséggel bír! Egy kézi feszültségmérő gyors ellenőrzést tesz lehetővé és akár életet is menthet.
  3. Használjon minőségi kenő- és tisztítóanyagokat: A szerszámok megfelelő kenése vagy tisztítása kulcsfontosságú az állagmegőrzés és a csúszásvédelem szempontjából. A kenőanyagok, spray-k és olajak kiválasztására tehát érdemes rászánnia a megfelelő időt. Keresse ebben az esetben is a legjobb ár/érték arányú termékeket.
  4. Készüljön fel előre a vészhelyzetekre: Bármennyire is óvatos vagy előrelátó legyen Ön, sajnos egy nem várt vészhelyzet bármikor előfordulhat a gyártás során. Egy gép, vagy szerszám meghibásodása esetén akár több liter olaj, víz, kenő-hűtőanyag és oldószer is a padlóra kerülhet. Ilyenkor a segítségére lehet egy hordozható vészhelyzet karbantartási készlet, ami akár 50 liter folyadék felszívására is könnyedén képes.
  5. Használjon kompakt gépeket és szerszámokat, amelyek gyors karbantartást, valamint rövidebb leállási időt eredményeznek. Ilyen lehet egy előre összeválogatott karbantartó szerszámkészlet vagy egy könnyen mobilizálható 151-részes szerszámos karbantartó kocsi.

Konklúzió

Ha cégénél még inkább meg szeretné honosítani a lean filzófiát, akkor a karbantartásra ne csupán egy kötelező költségtételként tekintsen a számviteli beszámolóban, hanem egy olyan lehetőségre, amellyel még hatékonyabbá teheti a termelést és még tovább optimalizálhatja a költségeket.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search