• Logisztikai malőr, ami kényszerleálláshoz vezet.
  • Likviditási probléma, amiért a beszerző magyarázkodni kényszerül.
  • Egy új technológiai megoldás hibás integrálása a termelési láncba.”

Három súlyos szakmai hiba, a beszerzők rémálmai közül.

A fentiek elkerülésére a lehető leghatékonyabb megoldást a prevenció jelenti. A megelőzés egyik kulcsfontosságú momentuma pedig a beszerzés tervezésénél is az lehet, ha kellő körültekintéssel választja ki beszállítóit.

Szánjon rá elegendő időt!

Annak ellenére, hogy a szelektálás folyamata első ránézésre lassúnak és komplikáltnak tűnhet, mégis érdemes rászánnia az időt, hiszen számtalan jövőbeli kellemetlenség előzhető meg segítségével. Sőt, valószínűleg a ráfordított erőforrás többlet is busásan megtérül majd.

6+1 szempont, amit érdemes előnyben részesítenie

  1. Nemzetközi háttér: Amennyiben potenciális beszállítója egy nemzetközi csoport tagjaként tevékenykedik, az nagyon előnyös lehet cégének. Partnerén keresztül ugyanis folyamatosan értesülhet a határon túli trendekről, hírekről és fejlesztésekről. Elsők között építheti be például a termelési láncba a legújabb technológiákat, ami jelentős versenyelőnyt biztosíthat Önnek.
  2. Fejlett logisztikai megoldások: Globalizált világunkban kulcsfontosságú szerepet tölt be minden iparágban a logisztika. Érdemes olyan beszállítót választania, aki teljes körű logisztikai megoldásokat nyújt a termékek mellé, nem csupán értékesíti azokat. Jó példát jelenthet erre egy konszignációs raktár kialakítása, ami valódi win-win szituációt jelenthet mindkét félnek.
  3. A beszállító kapcsolati tőkéje: A megfelelő cég kiválasztásával Ön közvetett módon is előnyt kovácsolhat partnere kapcsolati tőkéjéből. Beszállítóján keresztül egyszerűbben intézheti az esetleges garanciális problémákat, gyártói információkról értesülhet vagy nagyobb vásárlás esetén akár egyedi árat is elérhet.
  4. Pénzügyi szolgáltatások: A teljes körű kereskedelmi szolgáltatást nyújtó beszállítókon keresztül már egyedi tartós-bérleti konstrukciók is megvalósíthatók, aminek köszönhetően kiválóan megtervezheti a termelési lánc fejlesztéséhez tartozó jövőbeli kiadásait, elkerülve ezzel a likviditás jövőbeli beszűkülését.
  5. Online szolgáltatások: A beszállítók online jelenléte, weboldalakon vagy webáruházokon keresztül ma már nem előnyként, hanem alapkövetelményként jelenik meg a kiválasztásnál,. Prioritást sokkal inkább a különböző innovatív e-szolgáltatások és webáruház funkciók jelenthetnek, amelyeket a potenciális beszállító extraként kínál ügyfeleinek. (tervező szoftverek, intelligens keresők, stb.)
  6. Edukáció: Tudásalapú társadalmunk alappillére a partnerek közötti kölcsönös edukáció, mely a feleknek (beszerző és beszállító) óriási előnyt jelenthet. Offline területen ehhez a dedikált tanácsadók jelenthetik a megoldást, míg online a tudásmegosztást előnybe részesítő céges blogok vagy egy content hub.

E-beszerzés, mint szempont

A legfontosabb szempontként érdemes figyelembe venni a beszállítók elektronikus beszerzéssel kapcsolatos törekvéseit. Az e-beszerzés ugyanis számtalan előnyt nyújthat és új, eddig ismeretlen utakat nyithat a költséghatékony termelési lánc kiépítése felé.

A beszerzésnek ez a módja sokkal többet jelent annál, minthogy a cégek online érdeklődnek és rendelik meg a szükséges alapanyagokat vagy szerszámokat. Sokkal inkább egy komplex, globális rendszer kiépítéséhez vezető első lépcsőfokként működnek, aminek köszönhetően a beszerzésben is életre kelhet majd a hollywoodi filmekből ismert „science fiction” világa.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search