Lapkák előnyei és helyes kiválasztásuk

Képzelje el magában a következő szituációt: Alapos mérlegelés után Ön 3 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy vásárol egy új gépjárművet. A vásárlás óta Ön mindig betartotta az olajcserék intervallumát, rendeltetésszerűen használta a járművét és az összes gyári előírásnak megfelelő karbantartási munkát elvégezte vagy elvégeztette.

Az évek alatt a gumiabroncsok azonban elérték a futásteljesítményük maximumát és elkoptak. Ellátogat tehát egy szakkereskedésbe,  ahol megdöbbenésére a következő választ kapja:

„Sajnos a gumiabroncs nem cserélhető, mert egybe van építve a gépjárművel. Adja le a roncstelepen az egész járművet és vásároljon egy újat.”  Ugye mekkora pazarlás lenne ez?

Nos, a forgácsolószerszámok esetében éppen ez volt a helyzet, egészen a lapkák megjelenéséig. Ezek előnyeiről és helyes kiválasztásáról lesz szó a mai bejegyzésben.

Dióhéjban a lapkákról

A lapkás szerszámok a forgácsolás leghatékonyabb formáját nyújtják és rendkívül széleskörű felhasználást tesznek lehetővé. Legnagyobb előnyük abból fakad, hogy elkülönülnek a szárat és a fejegységet tartalmazó szerszámtestből.

A lapkás szerszámok nagyon gazdaságosak, hiszen forgácsolásnál kizárólag a lapka kopik el, vagyis elhasználódás esetén nem szükséges cserélnie az egész szerszámot.

6 további érv a lapkák mellett

  • Költséghatékonyak: Segítségükkel az összes alapanyagot gazdaságosan megmunkálhatja, mivel a lapkákat számtalan különböző bevonattal vásárolhatja meg. Ez azért költséghatékony megoldás, mert nem szükséges az egész szerszámot legyártani a drága alapanyagból. (például: kerámia vagy ipari gyémánt)
  • Időt takarít meg: A lapkák cseréje sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mintha az egész szerszámot ki kellene cserélnie. Használatukkal kevesebb gépóraidő esik ki, ami növeli a termelési lánc hatékonyságát.
  • Hűtőfolyadék nélkül is használható: A lapkák kiválóan bírják akár az extrém hőmérsékletet is a forgácsolás során, ezért nem szükséges hozzájuk hűtőfolyadékot használni. A speciális hűtőfolyadék költségeit és annak körülményes használatát is kiküszöbölheti a segítségükkel.
  • Rugalmas gépkihasználtság: A lapkák segítségével ugyanazzal a géppel végezheti el az alkatrészek külső- és belső megmunkálását. Az összetett alkatrészek megmunkálása így sokkal gyorsabbá válik.
  • Többszörös használat: Ha a munkafázis megengedi, akár két lapkát is használhat egy szerszámtesten, amivel jelentősen lerövidítheti az egy alkatrészre jutó gépmunkaidőt, és felgyorsíthatja a termelést.
  • Környezetbarát: A gyártás során nem keletkezik veszélyes hulladék a hűtőfolyadékból, ezért annak különleges tárolási és elszállítási költségei sem merülnek fel. Környezetbarát és költséghatékony megoldás.

Lapkaválasztás Hahn + Kolb módra

A lapkák széleskörű felhasználást tesznek lehetővé, kiváló alternatívát nyújtva a köszörülésre. A hatékony felhasználásnak azonban minden esetben előfeltétele, hogy a megfelelő lapkás szerszámot vagy lapkát válassza ki a megoldandó feladat számára.

Ebben segítségére lehet a Hahn + Kolb innovatív szerszámnavigátora, amely a megfelelő paraméterek megadása után, segít kiválasztani az Ön számára a leginkább megfelelő megoldást. Így működik a gyakorlatban:

 

1., Keresse fel a 10 nyelven elérhető www.szerszamnavigator.hu oldalt és válassza ki a magyar nyelvet a legördülő menüből:

2., Navigáljon a menüpontok segítségével a Szerszámjavaslat/Esztergálás aloldalra:

3., Válassza ki az ikonok segítségével, hogy milyen típusú esztergálási folyamatra keres lapkát. (például: Másolóesztergálás belül)

4., Keresse ki a megfelelő anyagcsoportot (például: Acélöntvény) vagy szabványt, és kattintson a „Tovább” gombra.

5., Állítsa be a megmunkálási folyamat forgácsolási paramétereit és a szerszám típusát, majd ismét kattintson a „Tovább” gombra.

6., A Szerszámnavigátor megmutatja Önnek a javasolt lapkákat, amelyekre kattintva további információkat kaphat vagy a Kosár ikon segítségével akár rögtön meg is kezdheti a vásárlást.

Az „Így forradalmasítja az ipart az e-beszerzés című” korábbi bejegyzésben még több érvet olvashat az elektronikus beszerzésről.

Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel a lapkák használatával vagy kiválasztásával kapcsolatban, forduljon bizalommal a Hahn + Kolb szaktanácsadó csapatához.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search