Minden bizonnyal az emberiség legrégebben használt eszközei közé sorolható a létra. Több évezredes fejlődésen ment keresztül, mire a kezdetleges – fadarabokból és növényekből összetákolt – támasztólétrából megszülett a mai professzionális, minden igényt kielégítő és biztonságos munkaeszköz. Magabiztosan kijelenthető: a létrák egyetlen műhely eszköztárából sem hiányozhatnak.

Kulcsfontosságú a helyes kiválasztás

A létra típusának megválasztása nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyes munkafázisok költséghatékonysága növekedjen a termelés vagy karbantartás során. Egy jól megválasztott létra:

  • időt takarít meg: megfelelő méretű, kivitelű és mobilitású létra esetén a legértékesebb erőforrással: a dolgozó munkaidejével, azaz az emberi erőforrással takarékoskodhat a szervezet.
  • motivál: praktikus és kényelmes segédeszközökkel sokkal jobban motiválható a dolgozó, ami hozzájárulhat a kívánt teljesítmény eléréséhez.
  • csökkenti a fáradtságot: a fáradtság is kevésbé jelentkezik a dolgozón, így csökken a műszak utolsó egyharmadában jellemző kimerültség és nő a hatékonyság.
  • növeli a biztonságot: jó minőségű létra alkalmazásával minimalizálható a munkabalesetek száma, ami az egyik legfontosabb prioritás kell, hogy legyen.

Az 5 legkedveltebb létratípus

  1. Támasztólétrák: Olcsó és villámgyors megoldást jelentenek, ráadásul egyszerűségük ellenére nagyon is hatékony munkavégzést biztosítanak. Határtalan mobilitást nyújtanak a munkavállalónak. A támasztólétrák lépcsős kivitelben is elérhetőek, ami kényelmes és csúszásmentes munkavégzést tesz lehetővé.
  2. Állólétrák: Szintén klasszikus, egyszerű és igen hatékony megoldás. Ez a típus is nagyfokú mobilitást biztosít és a támasztólétrákhoz hasonlóan lépcsős kivitelben is elérhető. Kiválasztásuknál fontos szempont, hogy egyoldalas vagy kétoldalas kivitelben szeretnénk-e beszerezni.
  3. Dobogós lépcsők: A létrák és az állványok előnyeit ötvözik a praktikus dobogós lépcsők, amik az ipar számos területén felhasználhatóak a gyártástól a karbantartásig. Rögzített munkaállványként vagy mobil dobogós lépcsőként is elérhetőek.
  4. Teleszkópos létra: Akár 3,6-4,2 méteres munkamagasságot biztosító létratípus, ám leleményes kialakításának köszönhetően könnyen szállítható személyautóban is. A kombinált teleszkópos létra igény szerint támasztólétraként vagy állólétraként is használható.
  5. Polclétra: A támasztólétrák egy speciális változata. Rendkívül biztonságos megoldást jelent, hiszen fixen az állványhoz rögzíthető, így alkalmazásával teljes mértékben kizárható a létra eldőléséből adódó baleset. A polclétrák sürgős esetben bárhol használhatók támasztólétraként is.

Praktikus kiegészítők létrákhoz

A professzionális gyártók praktikus kiegészítők tárházát kínálják a különböző létrák mellé. Ezeket alkalmazva még hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetők a munkafázisok.

  • Teleszkópos alumíniumpadló, amivel villámgyorsan állványt készíthetünk az állólétrákból.
  • Párnázott lépcsőperem a kényelmes munkavégzésért.
  • Kapaszkodó és korlát a biztonságosabb munkaterületért.
  • Talplemez a munkaállványokhoz, a balesetek megelőzése végett.
  • Lábtoldat, aminek köszönhetően minimálisra csökkenthető a borulás veszélye.

Hahn+Kolb tippek létravásárláshoz

  • Válassza az alumíniumot! Sokféle alapanyagból készülhetnek a létrák, de a legkedveltebb alapanyaggá mára az alumínium vált. A vaslétrák körülményesen karbantarthatóak és rendkvülnehezek, a falétrák pedig nagyon nehezen tisztíthatók az ipari szennyeződéstől. Az alumíniumlétrák könnyűek, jól tisztíthatók és fel sem merül esetükben a rozsdásodás kérdése.
  • Ügyeljen a minőségre! Kizárólag ellenőrzött gyártótól származó létrát vásároljon, olyat, ami megfelel a munkavédelmi előírásoknak és jogszabályoknak.
  • Döntsön az ár-érték arány alapján! Létravásárlásnál is releváns lehet, hogy ne az árra, hanem a megfelelő ár-érték arányra figyeljen és ez alapján hozza meg döntését a vásárlásnál.
  • Vásároljon online! Cégünk élen jár az elektronikus beszerzés hazai népszerűsítésében, amihez példát is kívánunk mutatni online felületeinken keresztül. A Hahn+Kolb webáruházában számos létratípust vásárolhat meg online, aminek nagy részét raktárról szállítjuk Önnek házhoz.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search