Fúrószárak

„Minden bizonnyal a csavarozógép az egyik legelterjedtebb kéziszerszám” Ezzel a megállapítással nyitottuk korábbi cikkünket, amiben nyolc hasznos tippet osztottunk meg olvasóinkkal a csavarozógépek beszerzése kapcsán.

A csavarozógép kiválasztása azonban, csak a minőségi munkához vezető út első lépcsőfoka, hiszen a munkafázishoz megfelelő fúró kiválasztása, legalább olyan fontos tényező lehet.

Fúrók kiválasztása a gyakorlatban

  1. Megmunkálható anyagok típusa: A fúró szerszámok kiválasztása a munkadarab anyagának (acél, nemesacél, nemesfémek, öntvények stb…) pontos meghatározásával kezdődik, e nélkül ugyanis képtelen lesz rátalálni a leghatékonyabb szerszámra.
  2. A fúró felülete: Az innovatív hőelvezetési megoldások akár jelentősen is meghosszabbíthatják a fúrók élettartamát. Jó példát jelentenek erre a TiAIN Plus bevonattal rendelkező fúrók, melyek a polírozott vezetőélüknek és a spirálhoronynak köszönhetően stabilabb megmunkálást, és tökéletes forgácselvezetést kínálnak.
  3. Vágóél típusa: A fúrók megfelelő csúcsszögének kiválasztása is nagy mértékben képes javítani a forgácsolás hatékonyságát. Az „enyhén” csavart spirálszögnek köszönhetően például alacsonyabbá válhat a vágóerő, míg egyes geometriák képesek minimalizálni a mikrorepedések kialakulását.
  4. Fordulatszám, előtolás: A minőség és a hatékonyság, a szerszámtörések megelőzése miatt is fontos a megfelelő paramétert kiválasztani a megmunkálás előtt, ez feltétlenül szükséges a biztonságos és problémamentes termelés eléréséhez.
  5. DIN szabvány: A forgácsolás során sok esetben felmerülhet, hogy DIN szabványok betartását írják elő a munkafolyamatokhoz, ezáltal a használható szerszámok listája is szűkül. Ezeket az előírásokat alapesetben be kell tartani, de természetesen vannak kivételek! A Deutsches Institut für Normung (DIN), magyarul a Német Szabványügyi Hivatal honlapján egyébként rengeteg hasznos információt találhat a témáról és az Industry 4.0-val kapcsolatban is.
  6. Fúrási mélység: Az előírt fúrási mélység az alapja a fúrók beszerzésének, a megmunkálni kívánt anyagminőségen kívül. Ha túl rövid a fúró, akkor alkalmatlan lesz a munkafolyamat elvégzésére, ha túl hosszú akkor viszont kevésbé hatékony a megmunkálás. Extrém hosszú fúróval dolgozni megfelelő paraméterekkel lehet, de talán egyik kolléga sem sorolja a kedvenc munkafolyamatai közé.
  7. Fúrások száma: A modern geometriának, a bevonatoknak, és a gyártói teszteléseknek köszönhetően, megfelelő és ajánlott paraméterek mellett egy stabilan tervezhető furatszámot tudunk megmunkálni a fúrókkal. Ez az adat óriási segítséget jelenthet a fajlagos költségek tervezésénél.

TEKINTSE MEG VIDEÓNKAT, ÉS IMERJE MEG AZ ATORN TÖRÖM KEMÉNYFÉM FÚRÓ CSALÁDJÁT!

Hahn + Kolb tippek a fúrókhoz

A megfelelő fúró kiválasztása mellett külső tényezők is elősegíthetik a termelés hatékonyságának növekedését. Praktikus megoldások, melyek egyszerűsítik, gyorsítják, automatizálják és mérhetővé teszik a munkafolyamatokat:

  • Használjon konszignációs raktárt! Elképesztő hatékonysággal képes működni egy konszignációs raktár: megszünteti a pangó készleteket, minimalizálja az adminisztrációt, csökkenti a fuvarköltséget és jelentősen képes növelni a megrendelő likviditását. Mindenki nyer vele, a megrendelő és a beszállító is.
  • Eszközkiadó automaták: Akár 20 százalékot meghaladó költségcsökkentést is elérhet azzal, ha eszközkiadó automata segítségével nagyobb kontroll alá helyezi a szerszámok (például: fúrók) felhasználását.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a fúrókkal kapcsolatban, akkor keresse Onodi Bence kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (+36 30 378 47 95, bence.onodi@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

totalbike szpontzoráció