HAHN+KO

Az automata raktározási rendszerek óriási választékával találkozunk a piacon. Számos vállalat beruházásait végig követve az a tapasztalat, hogy az automatizált raktározás ugyanolyan fontos szerepet játszik a produktív gyártásban, mint a robotizáció a gyártósorokon, vagy a jövőorientált beszerzési technológiák.

Egy előző bejegyzésünkben már bemutattuk, hogy mit lehet tudni az ipari páternoszter rendszerekről, ebben a cikkünkben viszont egy összehasonlítást teszünk, különböző pontok szerint, hogy milyen tulajdonságokban hasonlítanak és térnek el egymástól a páternoszter- és a lift rendszerek.

Mozgás optimalizálás

Az első és legfontosabb kérdés, milyen iparágban, milyen raktározási vagy komissiózási célban gondolkozunk. Óriási különbség egy gyógyszertárban hűtött tálcákra papírdobozokat sorakoztatni vagy több tonnás raklapnyi fémalkatrészt tárolni egy repüléstechnikai gyárban. Célunk az automatizálási igények legjobb kombinációja az emberi tényezőkkel. Hiszen a targoncán lerótt kilométerek és több ezer méter gyaloglás helyett, akár 4 méter szélességben is kommissiózhat a gépkezelő, 30 %-kal nagyobb hatékonysággal.

A kis és nagytestvér

A páternoszter és lift rendszerek egy családba tartoznak, hasonlóan vertikális, automatizált raktározási célokra alkalmasak. A sok hasonlóság mellett döntő különbségek vannak, melyek érdekesek lehetnek attól függetlenül, hogy bármely gyártó konkrét modelljét hasonlítanánk össze.

Működési elv

A páternoszter rendszerek tálcái elnevezésükben is utalnak az „oldtimer”, körforgó személyi felvonók elvére: a tálcák itt körbe forognak, attól függően választva irányt, hogy merre van közelebb a keresett tálca. Jellemzője a kölcsönzési funkció: etalonok, kisgépek, nagy értékű eszközök biztonságos elhelyezése nagy mennyiségben. Arról a lokációról ahonnan kivételezünk, oda helyezzük vissza a terméket. A liftek ennél sokkal intelligensebb, összetettebb technológiával rendelkeznek. Két oszlopban tálcák helyezkednek el, melyeket súly és magasság alapján mér vagy kalibrál a rendszer, majd automatizálva a legoptimálisabb helyre tárol.

Helytakarékosság, kapacitás

Érdemes már a beruházás elején tisztázni a raktárhelység, gyártósor vagy irodahelység belmagasságát, méreteit, talajterhelését. Alapvetően a liftek nagyobb vertikális dimenziókkal rendelkeznek, van megoldás akár 16 méter magasban, több szinten keresztül is liftrendszert kiépíteni, akár 2 oldalon 3 kiadónyílással.

Egy páternoszter átlagosan 6-7 méternél nem magasabb, természetesen az egyedi igények is megoldhatók, de költségesebbek is a standard méret választásánál. Egy páternoszter tálcái leggyakrabban 200-300 kg-ig (max. 500 kg-ig) terhelhetők, egy liftnél lehetséges az 1000 kg terhelés tálcánként. A lifteknél nagyobb lehetőség van az egy tálcán lévő lokációk nagyobb számú kialakítására, általában a tálcák mélysége is nagyobb, ezért a lifteknél jobban érvényesül helytakarékosság. Ezt megerősíti az a tény, hogy a liftben az extraktor a szerkezet közepén mozog az ún. közlekedőben, és a legoptimálisabb helyre tárol. Előny lehet, hogy a páternoszter kisebb helyen is elfér, bár „szekrény méretű” liftet is találunk a piacon. A páternoszternél a tárolók magassága és mélysége általában fix. Szekcionálni lehet az egyes nyílásokat, a kivétel pozíciónként is történhet, a dolgozó csak a kiválasztott helyhez fér hozzá.

Folytatjuk…

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

HAHN+KOHAHN+KO