HAHN+KO

Előző cikkünk folytatásaként tovább foglalkozunk az ipari páternoszterek és a lift rendszerek összehasonlításával.

Gyorsaság és hatékonyság

Léteznek lassú és gyorslift módok, különböző feladatra más az optimális. A páternoszter rendszernél a körforgó mozgás miatt általában egy lassabb működésre kell számítani, míg a lift vezérlője képes úgy „kompaktálni” a tálcákat, hogy a leggyakrabban használtakat lejjebb rendezi, melyeket kevesebb mint 1 perc alatt is lehívhatja a felhasználó. A lift a gyorsasága miatt alkalmasabb a napi sok lehíváshoz, mozgatáshoz.

Szoftverek csatája

Az egyik legfontosabb kritérium a szoftver, hiszen ez felel az automata működésért és a LEAN raktározási koncepciókba illesztésért. RFID, vonalkódos vagy telefonnal érintős bejelentkezés nem lehet kérdés. Míg egy páternoszter 14 colos kijelzőjén képek között böngészik a felhasználó, addig a liftnél egy lézer pointer mutat a termékre tű pontossággal. Legtöbbször a partner számára elengedhetetlen az ERP rendszer integrálása, a statisztikák könnyű elérése.

Egy magyar gyártó páternoszter szoftvere képes a jogosultságok mellett projektszámot adminisztrálni, lift esetén szabadon meghatározható azonosítóval, megnevezéssel lehet ellátni egy adott lokációt. A lift rendszer az áruk mozgását azok bevételezésétől egészen a kiadásáig nyomon tudja követni. Mindkét megoldás összeköthető más rendszerekkel, például spirálos automatával vagy címkenyomtatóval.

Egyszerűség vagy komplexitás

Beruházhatunk bármilyen új technológiába, ha nincs meg hozzá a megfelelő munkaerő, aki elegendő IT tudással, érdeklődéssel fordul az újításhoz, akkor továbbra is kockás papírral lesz tele a gépek oldala. Éppen ezért fontos az alkalmazottak megfelelő képzése. Egy lift része lehet az egész intralogisztikai láncnak, szállítópályák, robotok is hozzárendelhetők. Az emberi hibafaktor, például a liftnél helytelenül visszahelyezett termék, az elbillenés veszélye miatt nagyobb eséllyel fordulhat elő, ami a gépállás mellett több ezer eurós kárt is okozhat. Tréninggel és karbantartási szerződéssel ezek az akadályok könnyebben leküzdhetők.

Stratégia és döntés

Millió jövőbemutató megoldás, mely már mind itt van, elérhető távolságban. Összetett a döntés, mert amennyi a fejlesztés, annyi a piaci szereplő.

Egy ilyen rendszer kiválasztása előtt, a kezdeti célokat és büdzsét követően, a lehető legpontosabb kalkulációkkal elemezni kell az idő, hely és költségmegtakarítást. Ilyenkor a szoftverek nyújtotta lehetőség, a szerviz és karbantartási költségek nagyban hozzájárulnak a beruházási döntés sikerességében. Érdemes olyan beszállítót választani, aki a projekt kezdetétől cégismerettel, referenciákkal, magyarországi szervizcsapattal és megfelelő szakértelemmel nyújt támogatást, a teljes projekt és üzemeltetés során.

Ha felkeltettük érdeklődését vagy további kérdése lenne a páternoszter-, illetve  a lift rendszerek alkalmazásával kapcsolatban, akkor keresse Görög András munkavédelmi szakreferens kollégánkat az andras.gorog@hahn-kolb.hu e-mail címen.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

HAHN+KObérmérés