Maximalizálni a minőséget és minimalizálni a selejtek számát – ez az ipari gyártás egyik legfontosabb célkitűzése. E szemlélet nélkül lehetetlen magas hozzáadott értékű terméket előállítani.

A fenti célok elérésének feltétele az is, hogy a próbagyártástól egészen a sorozatgyártásig képesek legyünk ellenőrizni a termékek minőségét, és esetleges hibáinkat felismerve tanulni azokból. Ebben segíthet a gyártóvállalatoknak egy tapasztalt bérmérő cég.

Korábban már mi is több érdekességet bemutattunk méréssel kapcsolatban. Ezekből a cikkekből többek között kiderült:

Érvek a bérmérés mellett

A legyártott termékek paramétereinek bemérése speciális tudást, nagy precizitást igénylő feladat, ami jóval túlmutat egy-egy munkadarab ellenőrzésén. A mérési feladatok kiszervezése mellett éppen ezért számos érv szól:

  1. A bemérés magas minőségirányításiszintet követel meg, amit a legtöbb gyártóvállalat számára egyszerűen nem lehetne költséghatékonyan megteremteni. Bérmérés esetén ezeknek a követelményeknek csak a feladatot ellátó bérmérő cégnek kell megfelelnie.
  2. A mérési feladatok kiszervezése esetén független, külső szakértő minősíti a legyártott termékeket, ami a vevő számára is hitelesebbé teheti az elvégzett vizsgálatot.
  3. Rendhagyó esetekben (reklamáció, per) szintén előny lehet a külső szakértő által elvégzett vizsgálat, és a független dokumentáció megléte.
  4. A bérméréssel időt és pénzt is takaríthat meg. Azonnal a rendelkezésre áll a komplett mérési rendszer, nem kell labort építeni, méréstechnikai csapatot fenntartani.

A bérméréshez használt gépek

A munkadarab típusától, anyagától és egyéb paramétereitől függően igen széles spektrumon mozog annak lehetősége, hogy pontosan mit és milyen tűréshatárral érdemes bemérni a minőségi gyártás elérésének érdekében.

Általánosságban elmondható, hogy a bérmérés során az alábbi 4 típusú folyamat képes megfelelő megoldást kínálni a gyártás optimalizálására:

  1. Munkadarabok koordináta mérése (2-5 µm pontossággal)
  2. Termékek optikai mérése (3-6 µm pontossággal)
  3. Teljeskörű 3D szkennelés elvégzése (20-100 µm pontossággal)
  4. Paraméterek CT szkennerrel történő meghatározása (5 µm pontossággal)


 

 

 

 

 

Így érdemes a mérést kiszerveznie

Ha meggyőzték a fenti érvek, és külsős céget bízna meg a termékek mérési feladatainak ellátásával, akkor az alábbi javaslatokat is érdemes megfogadnia a partner kiválasztása során.

  • Válasszon olyan bérmérő céget, amelyik komplex szolgáltatást nyújt. Nem csupán elvégzi a mérést, hanem az előkészületekkel kapcsolatban is tud tanácsot adni, és képes javaslatot tenni az esetlegesen felmerülő módosításokra is.
  • Ügyeljen a megfelelő dokumentálásra! Tisztázza előre, milyen szabványok szerint és milyen elvek mentén végzi a bérmérő cég a feladatok és eredmények dokumentálását.

A bérmérés alapjainak megismerése után cikksorozatunk második felében a gyakorlati kérdéseket járjuk körbe, kiemelve néhány példát a referenciák közül és bemutatva a HAHN+KOLB bérmérő szolgáltatásának előnyeit. Ha kérdés fogalmazódott meg Önben, ne habozzon felkeresni minket a maketing@hahn-kolb.hu e-mail címen vagy központi telefonszámunkon +36 1 371 2900,

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

HAHN+KO