marás

Egy korábbi összefoglalónkban már bemutattuk a menetfúrást, a hazai termelő- és gyártóüzemekben alkalmazott egyik legismertebb forgácsolási eljárást. Akkori írásunkból megtudhatták:

  • milyen előnyei, feltételei és korlátai vannak a menetfúrásnak,
  • melyek a menetfúrás legfontosabb lépései,
  • mire érdemes feltétlenül ügyelni a munkavégzés során.

Mostani cikkünkben a marással kapcsolatban szeretnénk megosztani hasznos információkat, tapasztalatokat és tippeket az érdeklődőkkel.

A marásról dióhéjban

A menetfúráshoz hasonlóan a marás is gyakran alkalmazott forgácsolási eljárás, amit szinte kivétel nélkül használnak a termelő- és gyártóüzemek világszerte. A marás mellett leginkább az alábbi szakmai érvek szólnak:

  • Smart megoldás: Gyors és pontos anyagleválasztást tesz lehetővé a megmunkálás során, kiváló minőségben.
  • Költséghatékony: A helyesen megválasztott marószerszám esetén alacsony költség érhető el az egyes munkadarabokra számítva.
  • Anyagcsoporttól független: Gyakorlatilag bármilyen anyag forgácsolható maró szerszámmal, legyen szó alumíniumról, rozsdamentes acélról, szerszámacélról vagy egyéb műanyagokból készült munkadarabokról.

Végül, de nem utolsósorban az is a marás mellett szól, hogy nagy mennyiségű munkadarab esetén, ipari méretekben is képes biztosítani a fenti előnyöket a gyártók számára.

Tekintse meg az alábbi videón, milyen hatékonyan dolgozik egy ATORN trochoidális nagyteljesítményű, 5 élű VHM maró.

A marás korlátai

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének és a szerszámgyártók folyamatos innovációjának köszönhetően valódi korlátokról nem igazán beszélhetünk a marással kapcsolatban, kivéve a megmunkáló gép korlátai, mint például a nem elegendő főorsó fordulat.

A megmunkálásnak gyakorlatilag a képzeletünk és a költséghatékonyság szabhat csak határt, hiszen a nagy eltolású és a trochoidális marási technológiák segítségével a szakemberek szinte bármilyen elképzelést képesek megvalósítani.

6+1 kiemelt tényező a marással kapcsolatban

A sikeres marás elengedhetetlen feltétele a szakmai előírások és szabályok szigorú betartása. A tucatnyi tényezőből az alábbiak kiemelt figyelmet érdemelnek a marás előkészítése és a munkavégzés során:

  1. Szerszámkiválasztás: A marószerszám típusa és minősége alapvetően határozza meg a marás sikerességét. Azt javasoljuk, hogy ne az ár alapján, hanem ár/érték alapon hozza meg a döntését és vásároljon szerszámot.
  2. A helyes technológia megválasztása: A marás során alkalmazott technológia kiválasztását (síkmarás, horonymarás, 3D marás, stb.)  is érdemes alaposan mérlegelnie, hiszen a helyes döntés nagymértékben hozzájárulhat a gyártási költségek optimalizálásához.
  3. Szerszámbefogás: A magas fordulatszámú megmunkálások esetében érdemes a szerszámot hidro- vagy zsugor befogóba helyezni a pontos megmunkálás érdekében.

Másik fontos tényező a munkadarab megfogás, mely szintén elengedhetetlen követelmény. Egyrészt csak így érhető el a megfelelő minőség, másrészt jelentős anyagi kárt vagy akár súlyos balesetet is okozhat egy elrepülő munkadarab.

Tipp a maráshoz! A marás folyamata számtalan potenciális veszélyforrást rejt magában a gyártók és a munkavállalók szempontjából is. Ajánljuk figyelmébe 33 pontos munkavédelmi csekklistánkat, melyet a Hahn+Kolb szakértőinek és nemzetközi partnereinek tapasztalata alapján állítottunk össze.

  1. A gép stabilitása: A munkavégzés előtt gondoskodjon a marógép stabilitásáról. Az ingadozó vagy vibráló gépek ugyanis számos veszélyt rejtenek és ellehetetlenítik a szakszerű munkavégzést.
  2. Hűtés: Technológiától függően hűtés nélkül vagy hűtéssel is el lehet végezni a marási műveletet. Ha a választott technológia hűtést igényel, akkor ez sűrített levegővel, valamint belső- vagy külső hűtéssel valósítható meg. A hűtés megválasztásához (vagy elhagyásához) minden esetben érdemes szakértői/gyártói véleményt kérni.
  3. Ügyes gépkezelő: A modern gépparkok és csúcskategóriás szerszámok ellenére, még mindig fontos részét képezik a marás folyamatának a forgácsoló szakemberek. Tapasztalt és képzett munkatársak, akiket szintén érdemes körültekintően kiválasztani (és folyamatosan tovább képezni).

További hasznos videókat talál a forgácsolással kapcsolatban a Hahn+Kolb Youtube csatornáján. Például a váltólapkás marásról, aminek korábban már egy külön bejegyzést is szenteltünk az oldalunkon.

Ha felkeltettük az érdeklődését, vagy további információra lenne szüksége a marással kapcsolatban, akkor keresse Onodi Bence kollégánkat, aki készségesen válaszol Önnek minden kérdésére. (+36 30 378 47 95, bence.onodi@hahn-kolb.hu, LinkedIn profil)

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

beszerzéscsiszolás