ergonómia

Ergonómiával foglalkozó kétrészes cikkünk első részében már bemutattuk a monoton, kényelmetlen munkavégzésből adódó egészségügyi kockázatokat és negatív hatásait, és javaslatot is tettünk:

  • milyen hátrányt jelent a munkavállalóknak, a cégeknek és az államnak a monoton munkavégzés,
  • milyen betegségeket okozhat az ergonómia hiánya a munkahelyeken,
  • bemutattunk 5 praktikus terméket, ami segíthet megelőzni a leggyakoribb egészségügyi kockázatokat.

Cikkünk második részében az ergonómia hatékonyságra gyakorolt pozitív hatásával foglalkozunk. Ismét adunk 5 tippet és bemutatunk egy ingyenesen használható, praktikus szoftvert.

Így teszi hatékonnyá cégét az ergonomikus környezet

Az ergonomikus munkakörnyezet sokkal hatékonyabbá képes tenni a termelésben alkalmazott munkafázisokat, mint elsőre gondolná. A hatékonyságnövekedés több okra is visszavezethető:

  • A fáradékonyság minimalizálása: Az ergonomikus munkakörnyezet és a megfelelően kialakított szerszámok megszűntethetik a munkafolyamatoknál jelentkező felesleges vagy monoton lépéseket. Kevésbé fárad el a dolgozó és gyorsulhat a munkatempó.
  • Selejtek számának csökkenése: A fizikailag és szellemileg is frissebb dolgozó sokkal jobb minőségű munkát képes végezni egységnyi idő alatt, amivel jelentősen csökkenhet a selejtek száma a gyártósoron.
  • Motiváció / elkötelezettség növekedése: A kellemes, praktikus és kényelmes környezet motiválja a dolgozókat. Megbecsült, kvalifikált munkaerőnek érezhetik magukat, amivel exponenciális mértékben is nőhet a cég iránti elköteleződés. Ha pedig sajátjuknak érzik a vállalati ügyeket, az jelentősen hozzájárulhat a jobb hatékonysághoz.

5 tipp az ergonómiáért és a hatékonyságért

A következőkben szeretnénk öt olyan dolgot a figyelmébe ajánlani, amelyek praktikussága, megfelelő elhelyezése vagy éppen felismerése segíthet kialakítani bárhol a megfelelő ergonómiát és növelni ezáltal a munkavégzés hatékonyságát.

  1. Szerszámoskocsit a karbantartóknak! Rengeteg energiát és időt spórolhat meg a szakemberek számára, ha a karbantartás során minden szerszám kéznél van, még a váratlan feladatok megoldásához is. Ehhez nyújthat hatásos segítséget az ATORN 151-részes szerszámoskocsija. Egy kerekeken guruló, praktikus kialakítású miniműhely, ami bárhol képes biztosítani a legfontosabb szerszámokat.
  2. Válassza a megfelelő létrát! A felfelé terjeszkedés a gyárak, raktárak és karbantartó műhelyek egyik praktikus megoldása, amivel rengeteg hely nyerhető és sok alapanyag tárolható egy területen. Sajnos egy rosszul megválasztott létra (vagy a létra hiánya) rengeteg problémát okozhat a munkafolyamatok során. Bosszúsághoz, balesetveszélyhez vezethet, de feltarthatja a gyalogos- vagy járműforgalmat is. Legyen körültekintő a létrák kiválasztásánál és járja alaposan körbe a tényezőket.
  3. Emeljen hatékonyan! A legtöbb ipari eljárás közvetlen vagy közvetett velejárója az alapanyagok és munkadarabok szakszerű emelése, ami akár több embert is igényelhet. Egy jól kiválasztott emelődaru, mobildaru vagy karos-láncos emelő rendkívül kényelmessé, hatékonnyá és biztonságossá teheti a munkavégzést, ráadásul rengeteget spórolhat vele az emberi erőforráson is.
  4. Használjon szakszerszámokat! A speciális munkafolyamatok elengedhetetlen kellékei az ergonomikusan kialakított szakszerszámok, melyek segítségével akár a legbonyolultabbnak látszó, komplikált, idegőrlő és összetett feladatok is villámgyorsan hajthatók végre. Jó példa erre a Weidmüller AM16 csupaszítószerszám, ami fáradtságmentes és biztonságos kábelcsupaszítást tesz lehetővé.
  5. Hallgasson a józan észre! Modern világunk egyik hátránya, hogy a hardverek és szoftverek elterjedésével egyre kevesebbet gondolkodunk, pedig néha nagyon célravezető lehet a hagyományos módszer is. Az ergonomikus munkakörnyezet kialakításával kapcsolatban is azt javasoljuk, hogy gondolja végig a folyamatokat „józan” ésszel is.

Szoftveres ergonómiatervezés

A modern technológiai innovációknak köszönhetően napjainkban akár a számítógépeket is segítségül hívhatjuk az ergonomikus munkakörnyezet megtervezéséhez. Szoftvereket, 2D vagy 3D konfigurátorokat, amelyekkel előre kiküszöbölhetünk számos jövőbeli problémát.

Ajánljuk figyelmébe a Hahn+Kolb többnyelvű Szerszám + Műhelykonfigurátorát, amivel ingyenesen, regisztrációmentesen, a szoftver letöltése nélkül tervezheti meg vállalata munkafolyamat-ergonomiáját, legyen szó szerszámokról, idomszerekről vagy a műhely elrendezéséről.

Amennyiben felkeltettük a figyelmét a munkafolyamat-ergonómia iránt, vagy további kérdése lenne a fenti információkkal kapcsolatban, akkor várjuk érdeklődését az hahn.kolb@hahn-kolb.hu  e-mail címen vagy a +36 1 371 29 00 telefonszámon.

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

felületi érdességmérő múszerergonómia