ergonómia

Monoton munkavégzés – évszázadok óta megtűrt munkahelyi tényező, ami a dolgozók, a vállalatok és az állam számára is sokkal több negatívumot jelent, mint azt elsőre gondolhatná.

Különösképpen igaz ez a megállapítás az ipari vállalatokra, ahol az egysíkú munkafolyamatok rengeteg kárt képesek okozni.

  • Egészségkárosodást: A dolgozók számára egészségügyi kockázatot jelent a monoton munkavégzés, aminek súlyos tünetei akár néhány év alatt is kialakulhatnak.
  • Munkabaleseteket: A cégek számára potenciális veszélyforrás minden unalmas és egysíkú munkafolyamat, ami figyelmetlenséghez és fáradékonysághoz vezet, növelve ezzel a munkabalesetek kialakulásának esélyét.
  • Túlterhelt egészségkasszát: Az államnál olyan egészségügyi kiadások jelentkezhetnek, melyek döntő többsége odafigyeléssel és a munkafolyamat-ergonómia alapok figyelembevételével megelőzhető lenne.

Ergonomikus termékekkel az egészségmegőrzésért

Az elmúlt években az  ipar 4.0 elterjedésével a monoton ülő- és állómunka tört az élre, mint legfőbb kockázati faktor. Ezek következményei a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz, visszér, aranyér és gerincbántalmak – hogy csak a legismertebb betegségeket említsük.

A lean szemlélet és a felelős cégvezetés terjedésének köszönhetően ma már egyre több közép- és felsővezető ismeri fel a munkafolyamat-ergonómia fontosságát, ami az egészségügyi kérdéseken túl a vállalat üzletmenetére is pozitívan hathat.

Akár néhány praktikus és ergonomikus termék kombinációja is képes csökkenteni az egészségre káros negatívumokat:

  1.  Állítható magasságú munkapadok és íróasztalok: Kiváló lehetőséget jelenthetnek az ergonomikus munkakörnyezet megteremtésére az állítható magasságú munkapadok vagy íróasztalok, melyek a dolgozó magasságának és a munkafolyamatok függvényében egyénileg állíthatók be. Ilyen a HAHN+KOLB ergonomikus WG munkapadja, kézi- vagy elektronikus beállítási lehetőségekkel.
  2. Álláskönnyítő munkaszőnyegek: Szintén nagymértékben hozzájárulhat az ergonomikus munkakörnyezet kialakításához az álláskönnyítő munkaszőnyegek használata. Segítségükkel megoldható, hogy munka közben megszűnjön a dolgozók egyoldalú terhelése. Alkalmazásukkal akár olyan súlyos betegségek is megelőzhetők, mint a gerincferdülés vagy az ízületi gyulladások. A munkaszőnyegek számos egyéb kockázat (csúszásgátlás, tűzvédelem, stb.). csökkentésére is alkalmasak.
  3. Ergonomikus kéziszerszámok: Még ahol tudatosan, a munkafolyamat-ergonómia szabályait figyelembe véve tervezik a munkafázisokat, ott is előfordulhat, hogy elsiklik a figyelem az elsőre jelentéktelennek tűnő tényezők felett. Így például a legtöbb munkavállaló számára kényelmetlenséget vagy balesetveszélyt jelentő csavarhúzó éppúgy negatívan befolyásolhatja a mindennapi munkamenetet, mint egy több millió forint értékű, rosszul kiválasztott gép. Ne feledje, már egy kis dolog is nagy változást jelenthet, akár egy ergonomikus csavarhúzó is.
  4. Kényelmes védőruhák: A modern, nagy fordulatú és magas feszültséggel dolgozó gépek miatt alig találni az ipari termelés során olyan munkafázist, ahol ne lenne életbevágóan fontos a munkaruházat viselése. Kiváló ösztönzés lehet ennek viselésére  a munkatársak számára, ha a munkaruházat nemcsak megvédi őket a környezeti hatásoktól, hanem praktikus és kényelmes is. Válasszon ergonomikus ruházatot kollégáinak, ami egyszerre segíti a munkát és komfortérzetet biztosít. Ilyen például egy edzőcipő kényelmét nyújtó alumíniumbetétes cipó.  A munkavédelmi cipők kiválasztásához segítséget nyújthat egy korábbi összefoglalónk a témában.
  5. Térdvédő párnák: Az ergonomikus megoldások egyik iskolapéldája a térdvédő párna, ami alacsony beszerzési árához mérten akár egy élethosszig tartó térdízületi betegséget is képes megelőzni, miközben rendkívüli mértékben növeli a hatékonyságot.

Amennyiben felkeltettük a figyelmét a munkafolyamat-ergonómia iránt, vagy további kérdése lenne a fenti információkkal kapcsolatban, akkor várjuk érdeklődését a hahn.kolb@hahn-kolb.hu e-mail címen, vagy a +36 1 371 29 00-es telefonszámon.

Olvassa el az ergonómiával foglalkozó összefoglalónk 2. részét is, amiben 5 hatékonyságnövelő terméket és egy szoftveres tervezési megoldást mutatunk be.

 

Megosztás
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

ergonómiaflott